Emniyet Müdürlüğü genelgesine göre; emniyet personeli görevini yaparken ses ve görüntü kaydı alanlar engellenerek, haklarında yasal işlem yapılacak.
ÇHD İstanbul Şubesi, “Personeliniz görevini ifa ederken işkence yaparsa kayıt da alınır, delil de toplanır.” dedi.
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş’ın imzasıyla yayınlanan genelgeyi sosyal medya hesabı Twitterdan paylaştı. Söz konusu genelgede eylemler sırasında polislerin görüntülerini ya da seslerini kaydeden kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılması istendi.
‘İşkence görev sınırlarınızda değildir’
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi genelgeyi “1 Mayıs öncesi personeli garantiye alma” şeklinde tanımlayarak, “Personeliniz görevini ifa ederken işkence yaparsa kayıt da alınır, delil de toplanır. Çünkü tekrarla, işkence yapmak görev sınırlarınızda değil, suçtur!” dedi.
Bir eylemde polisin yere yatırdığı kişinin boynuna diziyle bastığı fotoğrafı alıntılayan ÇHD, “Genelgede yer alan, korunmak istenen ‘personel’ tam olarak buradaki personeldir. Görüldüğünde ses ve görüntü kaydı alınması gerekir.” diye kaydetti.
‘Kayıt yapan kişiler engellenmeli’
Söz konusu genelgede, görevli polislerin ve sivillerin ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının, “özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği” belirtildi. Ses ve görüntü almanın da görevi yapmayı engellediğinin savunulduğu genelgede, şu ifadeler yer aldı:
“Personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek davranışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesi.”
Yeni1Mecra