HABER MERKEZİ – CHP’li Mahmut Tanal, Türkiye’de engelli vatandaşların yüzde 90’dan fazlasının işsiz olduğuna dikkat çekerek, özel sektörde ve kamuda engelli istihdamının artırılması için kanun teklifi hazırladı.
CHP İstanbul Milletvekili ve İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Mahmut Tanal, kamu ve özel sektörde engelli istihdamı konusunda uygulanan kotanın artırılması amacıyla kanun -kanun teklifi hazırladı. Tanal, engelli bireylerin en önemli sorunlarının başında işsizlik geldiğine dikkat çekerek, “ Türkiye’de 10 milyonu aşkın engelli bulunurken, engelli yurttaşların yüzde 90’dan fazlası işsiz konumunda. Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan 80 üstü puan alanlar bile devlette engelli kadrosu açılamadığı için işsiz” dedi.
Tanal’ın hazırladığı, 4857 sayılı İş Kanunu’nun engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu başlıklı 30’uncu maddesinde değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin yasalaşması halinde, özel sektörde yüzde 3 olan engelli personel çalıştırma oranı yüzde 5’e, kamu kurumlarında engelli istihdam oranı yüzde 4’ten yüzde 7’ye çıkarılacak.
Tanal, teklifin gerekçesinde, özel ve kamudaki engelli birey istihdam etme kotasının yetersizliğine dikkat çekti. Gerekçede, ülke nüfusunun yüzde 12,5’ni engelli vatandaşların oluşturduğu hatırlatılarak, İş Kanunu’nun 30’uncu maddesi uyarınca engelli bireyler bakımından belirtilen ve özel sektörde yüzde 3, kamu kurumlarında yüzde 4 oranında belirlenen istihdam zorunluluğunun, engelli vatandaşlara gerekli olan iş imkanını sunmada yetersiz kaldığının altı çizildi.
Engelli bireylerin asıl engelinin, çoğu zaman toplum nezdindeki olumsuz önyargıların olduğunun vurgulandığı gerekçede, “Bu önyargılarından toplumun arındırılabilmesi noktasında, engelli vatandaşların toplum yaşamına etkin katılımlarının sağlanması önemlidir. Bunun en önemli basamaklarından biri, iş hayatına katılımları noktasında desteklenmeleridir” denildi.
Teklifte, engelli
vatandaşların toplum yaşamına etkin katılımları için, iş bulabilmeleri
noktasında fırsat eşitliğine kavuşmalarının sağlanmasının gerektiğine dikkat
çekildi. Teklifte, ayrıca İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde ve Ekonomik,
Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi’nde koruma altına alınan çalışma
özgürlüğünün, Anayasada da yer aldığı hatırlatıldı.