TBMM Genel Kurulu’nda İşsizlik Sigortası Kanunu yasa teklifinin ilk 10 maddesi kabul edildi.
CHP Milletvekili Süleyman Girgin, teklifle 25 yaş altı ile 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatı ve emeklilik haklarının yok edildiğini söyledi.
TBMM Genel Kurulu’nda, İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin Birinci Bölümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Milletvekilleri teklifin maddeleri üzerinde konuştu.
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, teklifin gerekçesinin koronavirüs pandemisinin istihdam üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak olarak açıklandığını belirtti. Sındır, bu gerekçenin iktidarın pandemi sonrası ortamı istismar ettiğinin teyidi olduğunu söyledi.
CHP’li Sındır: İşsizliğin azaltılması bahanesiyle kıdem tazminatına el atılıyor
Teklifte, işsizliğin azaltılması bahanesine sığınılarak kıdem tazminatına el atıldığını söyleyen Sındır, “Kademeli olarak kıdem tazminatını ortadan kaldıracak veya işlevsiz kılacak yasal düzenlemeler yapılmaya çalışılmaktadır.” dedi. İşverenlerin istihdam nedeniyle üstlendikleri vergi ve primlerle ilgili bazı yükümlülüklerin İşsizlik Fonu’na yüklendiğine vurgu yapan Sındır, İşsizlik Fonu kaynaklarının hızla eritildiğini söyledi.
‘İş güvencelerini ortadan kaldıran düzenlemeler’
Vergi ve prim yapılandırması adı altında kısmi af çıkarıldığını dile getiren Sındır, şunları ifade etti:
“Adalet ve Kalkınma Partisinin 18 yıllık iktidarı döneminde yedinci kez varlık barışı düzenlemeleri tekrar çıkış yolu olarak ortaya sürülmektedir. Emekleriyle çalışanlar aleyhine iş barışını bozan, iş güvencelerini ortadan kaldıran, kıdem tazminatı hakkını zedeleyen, sigortalılığı bölen, kısmi çalışma düzenini özendiren düzenlemeler yapılmaktadır.”
AKP’li Erim: Teklifle salgının istihdam üzerindeki olumsuz etki azaltılacak
AKP Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, kanun teklifi ile tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının istihdam üzerindeki olumsuz etiklerinin azaltılmasının, işçi ve işverenler üzerinde oluşan yükün sosyal devlet ilkesi gereğince paylaşılması ve giderilmesinin, destek tedbirleriyle istihdamda devamlılığın sağlanabilmesinin amaçlandığını öne sürdü.
İYİ Parti’den ‘vergi yapılandırmasına’ destek
İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, vergi ve SGK prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin bir kanun teklifinin gelmesini olumlu karşıladıklarını belirtti.
Usta, ancak bu kanun teklifine göre ocak ve şubat aylarında vergi ve SGK primlerinin birinci taksitlerinin başladığını, sıkıntıların bu zaman içerisinde giderilmesinin mümkün olmadığını söyledi.
‘Sürenin bir yıl uzatılmasını önerdik’
İYİ Parti grubu olarak Plan ve Bütçe Komisyonunda bu sürenin bir yıl uzatılmasını önerdiklerini dile getiren Usta, buna ilişkin önergelerini Genel Kurulda yeniden vereceklerini belirtti. Nisan, mayıs ve haziran aylarındaki vergi ve SGK primlerinin ertelendiğini hatırlatan Usta, şunları ifade etti:
“Bu ertelenenlerin ekim, kasım, aralık aylarında ödenmesi gerekiyor. Sıkıntılar derinleşerek devam ediyor. Şimdi, böyle bir ortamda ertelenen bu üç aylık borçların da kapsama alınmasının yerinde olacağını düşünüyoruz. Umarım ki Genel Kurul burada bir inisiyatif kullanır ve bunları kapsama alır.” diye konuştu.
HDP’li İpekyüz: 2023’te İşsizlik Fonu diye bir şey kalmayacak
HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, şöyle konuştu:
“İşsiz kalmak çok kolay, iki dudak arasında ama işsizlik ödeneğinden yararlanabilmek en zoru. Toplanan para tümüyle işverenlere veriliyor ve bunun da mazereti, bahanesi işçilere destek, işçilere istihdam, eğitim diye gösteriliyor. Bu pandemide bile yapılıyor ve öyle bir hale geldi ki 2023’te İşsizlik Fonu diye bir şey kalmayacak. Bari bunun ismini değiştirelim, ‘işverenlere destek fonu’.”
CHP’li Girgin: Kıdem tazminatı ve emeklilik hakları yok ediliyor
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, yasa teklifiyle 25 yaş altı ile 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatı ve emeklilik haklarının yok edildiğine dikkat çekti.
‘Esnek çalışma çalışanlara bir fayda getirmiyor’
Girgin, kısmi zamanlı çalışma ve diğer esnek çalışma biçimlerinin de çalışanlara bir fayda getirmediğini söyleyerek, şunları kaydetti:
“İşçilerin aynı iş yerinde uzun süre çalışabilmesinin önüne geçilerek hukuken ve fiilen her türlü örgütlenmenin önüne geçiliyor. Ayrıca, bu düzenleme toplu iş hukukundan tam anlamıyla faydalanabilecek işçi sayısının da her gün düşmesine neden olacaktır.”
Teklifin ilk 10 maddesi kabul edildi
Teklifin Birinci Bölümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelerinin görüşmelerine geçildi. Teklifin ilk 10 maddesi kabul edildi.
Kabul edilen teklife göre; işsizlik ödeneğinden yararlandırılanların, işten ayrılmalarını takip eden 90 gün içinde işe girmeleri ve 12 ay süreyle kesintisiz hizmet akdine tabi olarak çalışmaları halinde, işsizlik ödeneğinden yararlandıkları süre için hesaplanacak uzun vadeli sigorta primleri, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.
Vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları; trafik, seçim, nüfus para cezaları; Karayolu Taşıma Kanunu’na göre kesilen para cezaları; kara yollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezaları yapılandırma kapsamında olacak.
Genel Kurula yeni hatip kürsüsü
Bu arada Genel Kurul’da, boyu ayarlanabilen yeni hatip kürsüsü alçak ayarda ilk defa HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu tarafından kullanıldı. Piroğlu, Meclis Başkanlığına teşekkür ederek hayatı bütün engelli vatandaşlar için kolaylaştıracak adımların atılmasını istedi.
Konuşmaların ardından Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, birleşime ara verdi. Bilgiç, aranın ardından komisyonun yerinde olmaması üzerine birleşimi saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.
Kaynak: AA