CHP’li Gök, Bakan Zümrüt’e ‘Kod 29’ ile işten çıkarılanların sayısını sordu

CHP Milletvekili Gök, tazminatsız işten çıkarma için bir bahane olarak kullanılan “Kod 29” ile çok sayıda yurttaşın mağdur edildiğini belirterek Bakan Selçuk’a, 2002-2019 ve 2020 -2021 yıllarında Kod 29 ile işten çıkarılan çalışanların sayısını sordu.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök Fotoğraf: AA

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, İş Kanunundaki 25. Madde gerekçe gösterilerek işine son verilen çalışanlara ilişkin TBMM’ye soru önergesi verdi. Gök, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yazılı olarak yanıtlaması talebiyle verdiği önergenin gerekçesinde, Covid-19 pandemisi nedeniyle alınan önlemler kapsamında işverenlerin bu süreçte işçi çıkartmasının yasaklandığını hatırlattı.

‘Salgın döneminde de devam etti’

Gök, işten çıkarma yasağının bir istinası olarak korunan İş Kanunu’nun 25. Maddesinin 2. Bendine göre “Ahlak ve iyi niyete uymayan haller” çerçevesinde işten çıkarmaların salgın döneminde devam ettiğine dikkat çekti.

‘Çok sayıda yurttaş mağdur edildi’

Salgın dönemi öncesinde tazminatsız işten çıkarma için bir bahane olarak kullanılan ilgili kanun maddesinin suiistimal edilerek çok sayıda yurttaşı mağdur ettiğini belirten Gök, şunları ifade etti:

“Kod 29 olarak da anılan bu işten çıkarma gerekçesi ile işine son verilen çalışanlar sonrasında kıdem ve ihbar tazminatlarını dahi alamamakta, sözü geçen kişilere işsizlik maaşı bağlanmamaktadır. Sözü geçen yöntem ile işinden olan yurttaşlarımızın sicili adeta bir kara listeye düşmekte, Kod 29 ile işten çıkarılan çalışanların yeniden iş bulma ihtimali oldukça düşük olarak görülmektedir.”

‘İlgili madde bahane olmaktan çıkartılmalı’

İş Kanunu’nun ilgili maddesinin keyfi işten çıkarmalar için bir bahane olmaktan çıkartılması gerektiğine vurgu yapan Gök, “Ülkemizin içerisinde bulunduğu ağır ekonomik kriz ve salgın koşullarında yurttaşlarımızın hayatta kalma haklarının savunulması beklenmektedir.” dedi. Gök’ün, önergede yanıtlanmasını istediği sorular şu şekilde:

  • 2002 – 2019 döneminde Kod 29 ile işten çıkarılan çalışanların sayısını yıllık temelde açıklar mısınız?
  • 2020 ve 2021 yıllarında Kod 29 ile işten çıkarılan çalışanların sayısını aylık temelde açıklar mısınız?
  • 2020 ve 2021 yıllarında Kod 29 ile işten çıkartıldıktan sonra başka bir işyerinde çalışmaya başlayan yurttaşlarımızın sayısını açıklar mısınız?
  • Salgın süresince kayıtsız çalışan çocuk ve yetişkin bireylerin sayılarını açıklar mısınız?
  • Herhangi bir dayanağı olmayan suçlamalar ile haksız yere Kod 29 ile işten çıkartılan yurttaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için hangi çalışmalar yürütülmektedir

Yeni1Mecra