CHP Milletvekili Gürer, 5,1 büyüklüğündeki Obruk depreminin Hasan Dağındaki volkanik hareketliliğe ve Tuz Gölü’ndeki Doğalgaz Depolama Tesisine nasıl bir etkisinin olacağı yönünde araştırma yapılmasını isteyerek, olası bir tehlike için şimdiden gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 21 Eylül günü saat 22.00’de merkez üssü Niğde’nin Bor İlçesi’ne bağlı Obruk Köyü olan 5.1 büyüklüğündeki depremin adından hem depremin merkez üssünde hem de çevre köy ve kasabalarda artçı sarsıntıların halen devam ettiğini belirtti.
‘Deprem kaygılara neden oldu’
Gürer, deprem ve sonrasındaki artçı sarsıntıların volkanik bir dağ olan Hasan Dağı’nın eteklerindeki bölgelerde meydana gelmesinin, volkanın aktif olabileceği belirtilen ve çevresinde yapılan araştırmalarda halen gaz çıkışı olduğu tespit edilen bu yörede kaygılara neden olduğunu söyledi.
Gürer, volkanik hareketliliği 4 yıl önce Meclis’e taşımıştı
Gürer, 2016 yılında dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Aybayrak’a, Hasandağı’nın volkanik hareketliliği ve dağın eteğindeki Keçikalesi köyünde karbondioksit gazı çıkışlarıyla ilgili bilimsel çalışma yapılıp yapılmadığı yönünde soru önergesi verdiğini hatırlattı.
Albayrak’ın önergeye “Bakan Albayrak soru önergemize ‘Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen bir bilimsel proje kapsamında Haşan Dağı ve Erciyes civarında yapılan çalışmalarda, 20 farklı noktada gaz çıkışı tespit edilmiş olup bu noktalardaki gaz aktivitesi halen takip edilmektedir” şeklinde yanıt vermişti” yanıtını verdiğini aktardı.
‘Bilim insanlarının önerilerine kulak verilmeli’
Bilim insanlarının önerilerine kulak verilmesi gerektiğine vurgu yapan Gürer, şunları kaydetti:
“Bilim insanların bu bölgenin jeolojik ve sismolojik açıdan incelenmesi, depremlerin volkanik mi yoksa tektonik mi olduğu konusunda araştırma yapılması gerektiğini belirtiyorlar. Yapılan araştırmalar, milattan 7 bin yıl önce Hasan Dağı’nda volkanik patlamanın olduğunu gösteriyor. Dağın halen volkanik aktifliğini yitirip yitirmediğinin de belirlenmesi gerekiyor.”
‘Tuz Gölü içindeki Doğalgaz Depolama Tesisi açısından da etkisi takip edilmeli’
Gürer, Obruk Köyü’ndeki depremin ve ardından meydana gelen artçıların Tuz Gölü Fay Hattı’nın Niğde uzantısında olmasının, Tuz Gölü’nün içinde yapımı devam eden Doğalgaz Depolama Tesisi açısından da etkisinin takip edilmesi gerektiğini vurguladı.
‘Depremin volkanik hareketliliğe ve doğalgaz tesisine etkisi araştırılmalı’
Uzmanların Tuz Gölü Fayının 7 şiddetinde deprem üretme kapasitesine sahip olduğu yönünde görüş bildirdiklerine dikkat çeken Gürer, şunları aktardı:
“Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 2016 yılında verdiğimiz Tuz Gölü’ndeki Doğalgaz Depolama Tesisi ile ilgili soru önergemize verdiği yanıtta, BOTAŞ Genel Müdürlüğü tarafından Tuz Gölü’nde 1 milyar metreküp yer altı doğal gaz depolama projesi yürütüldüğünü açıklamıştı. Bakan Albayrak, 2018 yılında yaptığı başka bir açıklamada ise Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisinin birinci fazı olan 550 milyon metreküplük bölümünün tamamlandığın, 2023 yılına kadar bu tesisin kapasitesini 5.4 milyar metreküpe çıkarmayı hedeflediklerini bildirmişti.”
Depremlerin Hasan Dağındaki volkanik hareketliliğe ve Tuz Gölü’ndeki Doğalgaz Depolama Tesisine nasıl bir etkisinin olacağı yönünde araştırma yapılması ve olası bir tehlike için şimdiden gerekli önlemlerin alınması gerektiğini sözlerine ekledi.