CHP’li Sındır: Tarımı kalkındırmak için Tarım Bakanlığının bütçesi 3 katına çıkarılmalı

HABER MERKEZİ – Meclis genel kurulunda konuşan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, tarımı kalkındırmak ve ülke ekonomisini üreterek büyüyen bir ekonomi haline getirmek için Tarım Bakanlığının bütçesinin 3 katına çıkarılması gerektiğini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığının 2020 yılı bütçesi ve 2018 yılı kesin hesabının görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, CHP Grubu adına konuştu. Tarım ve Orman Bakanlığı’na ilişkin 2018 Yılı Sayıştay Raporları incelendiğinde bakanlığın sınıfta kaldığını söyleyen Sındır, “Köklü gelenekleri olan bir bakanlıkta bu kadar ciddi ve maddi hataların olması ve bunların da hiç önemsenmiyor olması akla, mantığa ve vicdana sığmıyor” dedi.

‘GAP’ın yüzde 70’e yakın kısmı su bekliyor’

Tarım Bakanlığı tarafından ithaline izin verilen hayvanlar listesinde yer almayan hayvan ırklarının ülkeye girişine izin verildiğini kaydeden Sındır, “Buna nasıl izin verilir” diyerek Sayıştay Raporu’ndan bilgiler paylaştı. GAP projesinin yüzde 30-31 oranında tamamlandığını projenin yüzde 70’e yakın kısmının su beklediğine dikkat çeken Sındır, “Yani toprak su istiyor, çiftçi su istiyor” diye konuştu. Yaşanan sorunların saymakla bitmeyeceğini söyleyen Sındır, “Say say bitmiyor. Tarım Bakanlığı’nın neresinden tutarsanız elinizde kalıyor. Sizleri sadece tarih değil, çocuklarınız da yargılayacak” dedi.

‘Çiftçinin borcu 160 milyara ulaştı’

Üreticinin AKP iktidarında borçla borç ödeme yöntemine mahkum edildiğini ifade eden Sındır, şunları kaydetti: “Çiftçimiz borç batağında, toplam borcu 160 milyar liraya ulaştı. Bankalara 116 milyar lira, tarım kredi kooperatiflerine 14 milyar lira, sulama borçlarının anaparası 2,1 milyar, faizi 1,8 milyar lira. Dilimizde tüy bitti, kanunun emrettiği tarım desteklerini hatırlatmaktan. 2016 yılından bugüne kadar çiftçiye yaklaşık 325,5 milyar lira destekleme yapılmış olması gerekiyordu fakat 180 milyar lira eksik olarak bu destekleme gerçekleştirildi.”

‘Türkiye ithalatçı ülkeye döndü’

İktidarın politikaları sonucu tarım sektöründe Türkiye’nin ithalatçı bir ülkeye dönüştüğünü ifade eden Sındır, “Bitkisel üretimde 2019 yılında 5 milyar 789 milyon dolar ithalatımız var, karşılığında 2 milyar 697 milyon dolar ihracatımız var. Yani ihracatımızın 2 katından fazla ithal etmişiz. Hayvansal üretimde yine aynı, ihraç ettiğimiz 273 milyon, ithal ettiğimiz 465 milyon, neredeyse 2 katı.” dedi.

Tarımı kalkındırmak ve ülke ekonomisini en hızlı şekilde üreterek büyüyen bir ekonomi haline getirmek için; bakanlığın bütçesini en az 3 katına çıkarmak, tarımsal destekleme ödemelerini de en az 2 kat artırmak, ziraat mühendisleri, veteriner hekimleri, gıda mühendisleri, teknikerler, teknisyenlerin kadro olarak çoğaltılması, araç sayısı ve niteliğinin artırılması gibi önerilerde bulundu.