CHP’li Yeşil: TÜİK başkan değiştirdikçe enflasyon ve işsizlik azalıyor

CHP Milletvekili Yeşil, TÜİK’in “rakamlarla mücadele” ettiğini belirterek, “TÜİK başkan değiştirdikçe enflasyon ve işsizlik azalıyor.” dedi.

Yeşil, Hazine ve Maliye Bakanlığına ise, “Toplumun hissettiği enflasyon oranlarının TÜİK’in rakamlarına bir türlü yansıtılamamasının gerekçesi nedir?” diye sordu.

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, yaptığı açıklamada TÜİK’in Ocak ayı işsizlik verilerini eleştirdi. Yeşil, “Görevleri olmadığı için işsizlik ve enflasyonla mücadele edemeseler de etkin şekilde rakamlarla mücadele ediyorlar. Kendilerini bu anlamda kutluyorum. Elbette hiçbir başarı cezası kalmıyor, TÜİK başkan değiştirdikçe enflasyon ve işsizlik azalıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

‘2 yılda 5 başkan değişti’

2019 yılından itibaren iki yılık süre içerisinde 3 asaleten ve 2 de vekaleten atama ile TÜİK’te 5 başkanın neden değiştirildiğini Hazine ve Maliye Bakanlığı’na soran Yeşil, TÜİK’e yönelik tartışmaların kurumun itibarına kamuoyu önünde gölge düşürdüğünü söyledi.

‘Halkın enflasyonu yüzde 50’lere yaklaşmış’

TÜİK’in siyasi iktidarın düşüremediği enflasyon ve işsizlik oranlarını, kağıt üzerinde düşürmeye çalışmaktan başka bir şey yapmadığını belirten Yeşil, “Halkın enflasyonu yüzde 50’lere yaklaşmış durumda ancak ne gariptir ki TÜİK’in açıkladığı bültenlerde rakamlar düşmeye devam ediyor. Buna rağmen sürekli kurumda başkan değişikliği yapıyorlar ve gerçeklerle bağdaşmayan bu rakamları dahi beğenmeyip, belki de başarısızlık olarak görüp, suçu bürokratlara atıyorlar.” dedi.

‘Toplum bu rakamlara inanmıyor’

AKP’nin 2016 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) hesaplama şeklini değiştirerek kişi başına düşen milli gelirin bir gecede değiştirildiğini ifade eden Yeşil, TÜİK’in ayrıca enflasyon sepetinin içeriğini ve kullanılan ürünlerin ağırlıklarını da birden fazla defa değiştirdiğine işaret etti. 20 senelik AKP iktidarında değişmeyen tek şeyin halka çıkartılan faturanın kabarıklığı olduğunu belirten Yeşil, şunları kaydetti:

“TÜİK’in son istihdam ve işsizlik verilerine bakıyorsunuz, ülkenin gerçekliğinden tamamen kopuk bir şekilde sözde istihdam artıyor, işsizlik azalıyor gibi görünüyor. Eğer istihdam artıyorsa 1 milyon üniversite mezunu gencimiz neden işsiz, neden her 4 gencimizden 3’ü yurtdışına gitmek istiyor? 5 değil 50 kere de TÜİK’in başkanını değiştirseniz, toplum bu rakamlara inanmıyor.”

Maliye Bakanlığına soru önergesi

Yeşil, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yanıtlaması talebiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde yanıtlanmasını istediği sorular şöyle;

  • TÜİK’in son 2 yıl içerisinde 3 asaleten ve 2 vekaleten olmak üzere toplam 5 başkan tarafından yönetildiği düşünüldüğünde, kurumun uzun soluklu bir bürokrat tarafından yönetilmemesi, enflasyon ve işsizlik başta olmak üzere birçok ulusal verinin hatalı ya da eksik olarak üretilmesi ya da halkın enflasyonu ve reel işsizlik oranlarıyla örtüşmemesi nedeniyle midir?
  • Danışma Kurullarının kurulması duyurusundan sonra, kuruma başkan olarak atanan Sait Erdal Dinçer, bu kurulları faal hale getirecek midir?
  • Danışma Kurulları’nın toplantı tarihlerine dair önceden bir duyuru yapılacak mıdır?
  • Vekaleten atanan Başkan Ahmet Kürşad Dosdoğru tarafından duyurulan ve yurttaşın kendi enflasyonunu hesaplayabileceği söylenen “Benim enflasyonum” adlı uygulamaya geçilecek midir? Geçilecek ise, ne zaman başlatılması planlanmaktadır?
  • 9 Mart 2021 itibariyle açıklanan verilere göre, işsizlik oranının bir önceki aya göre düşük, istihdam oranlarının ise bir önceki aya göre yüksek çıkmasının nedeni, TÜİK’in hesaplama yöntemini değiştirmesi nedeniyle midir?
  • Şayet hesaplama yöntemindeki bu değişikliğin nedenleri, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 19’uncu Çalışma İstatistikçeleri Konferansı (ICLS) kararlarına ve ilgili AB tüzüğüne uyum sağlamak amacıyla ise, şu ana kadar bu verilerin yüksek çıkmasının nedeni nedir?
  • Yeni hesaplama yöntemi ile toplumsal düzeydeki enflasyon ve işsizlik rakamlarının kamuoyu üzerindeki etkisi arasındaki fark neden kaynaklanmaktadır? Toplumun hissettiği enflasyon oranlarının TÜİK’in rakamlarına bir türlü yansıtılamamasının gerekçesi nedir?

Yeni1Mecra