Çocuk istismarı davasında Yargıtay tahliye etti, savcı beraat istedi

Arsuz’da, torunlarını 5 ve 6 yaşlarındayken istismara maruz bırakan sanığa verilen 23 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından bozularak tahliye kararı verildi.

Yeniden başlayan yargılamada ise, savcı sanığın beraatını istedi.

Çocukların avukatı Mehtap Sert 5 Mayıs’ta yapılacak bir sonraki duruşmaya tüm hak savunucularını davet etti

Hatay’ın Arsuz ilçesinde, 5 ve 6 yaşlarında iken dedeleri C.Ö. tarafından cinsel istismara maruz bırakılan iki çocuk, 15 ve 16 yaşlarına geldiklerinde yaşadıklarını öğretmenlerine anlattı. Olayın açığa çıkmasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında İskenderun 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından açılan dava, 17 Ocak 2020 tarihinde görülen duruşmada karara bağlandı.

 “Çocuğun yakını tarafından nitelikli cinsel istismar” suçundan toplam 23 yıl hapis cezası verilen C.Ö., tutuklandı.

İstinaf’tan ceza

Yerel mahkemenin kararına itiraz eden C.Ö.’nün avukatı, kararı İstinaf Mahkemesi’ne taşıdı. Adana Bölge Adliyesi Mahkemesi 12’nci Ceza Dairesi’ne yapılan başvuru reddedilerek, ceza onaylandı. 

Yargıtay’dan tahliye

Bunun üzerine sanığın avukatı, bu kez Yargıtay’a başvurdu. Dosyayı karara bağlayan Yargıtay, sanık ile çocukların annesi arasında husumet olduğunu iddia ederek, sanığa iftira atıldığına hükmedip, verilen cezayı bozup yeniden yargılanmasını istedi. Sanığın tahliyesine de karar veren Yargıtay, davanın yeniden görülmesi için dosyayı İskenderun 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Yargılamada sil baştan

Yeniden görülmeye başlanan davanın ilk duruşması bugün İskenderun 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanık C.Ö., avukatı ile  çocukların aileleri ve avukatları hazır bulunurken, İskenderun Kadın Platformu’nun üyeleri ve İnsan Hakları Derneği (İHD) yöneticileri pandemi gerekçesiyle duruşmaya alınmadı.

Kimlik tespitinin ardından duruşma, Yargıtay’ın bozma ilamının okunmasıyla başladı. Çocukların ailesi ve avukatları, mahkemenin eski kararında direnmesini istedi. Ancak iddia makamı Yargıtay’ın bozma ilamı doğrultusunda sanığın beraatına dair mütalaa verdi. Ailenin avukatı, mütalaaya karşı beyanda bulunmak için süre istedi.

Mahkeme, avukatların talebini kabul ederek, duruşmayı 5 Mayıs’a erteledi.

Duruşmaya çağrı

Dava sonrası konuşan Avukat Mehtap Sert, ailenin özel hayatının cinsel istismarla illiyet bağının olmadığını belirterek, “Anne ile sanık arasında husumet olmamasına rağmen Yargıtay’ın böyle bir illiyet bağı kurarak, dosyayı bozması hukuki ve insani değildir. Suç, okuldaki rehber öğretmenin ‘doğru dokunma eğitimi’ esnasında ortaya çıkmıştır. Çocuklarda istismarın sabit olduğu Adana Adli Tıp raporuyla belgelenmiştir. Ancak rapordaki bir cümle, cımbızlanarak istismar aklanmıştır. 6284 Sayılı Yasa tüm hükümleriyle birlikte lağvedilmiştir. Hiç kimsenin özel yaşamı, istismara uğraması için gerekçe değildir. Hukukun üstünlüğüne, insan haklarına inanan birisi olarak mücadeleye devam edeceğiz. 5 Mayıs’ta tüm hak savunucularını duruşmaya davet ediyoruz” diye belirtti.

MA / HATAY