Asgari ücret ve altındaki ücretle yaşamını sürdürmek zorunda olan işçilerin sayısının 7,5 milyon civarında olduğuna dikkat çeken DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, “Asgari ücret milyonların meselesi” dedi.
Çerkezoğlu, asgari ücretin vergiden muaf olmasını ve en az 3 bin 800 TL olarak belirlenmesini istedi.
DİSK, hazırladığı asgari ücret raporunu Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası’ın İstanbul’daki Büyükkent Şubesi’nde açıkladı. Raporun açıklandığı salona, “Asgari ücret tümüyle vergiden muaf olsun, asgari ücrete sigorta prim desteği sağlansın” pankartı asıldı. Açıklamaya DİSK’e bağlı sendika yöneticileri ile işçiler katıldı. Hazırlanan raporu DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu açıkladı.
‘Asgari ücret milyonların meselesi’
Asgari ücretin milyonların meselesi olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, milyonlarca işçinin asgari ücrete mahkum olduğunu, milyonlarca işçinin ise yasa dışı olmasına rağmen asgari ücretten mahrum olduğuna dikkat çekti. Asgari ücretin ülkede giderek ortalama ücret haline geldiğinin altını çizen Çerkezoğlu, “3,3 milyon işçi asgari ücretin altında bir ücretle çalıştırılıyor. Asgari ücretin yarısından daha az ücretle çalışan sayısı 1 milyona yakın. Asgari ücret ve altında ücretle yaşamını sürdürmek zorunda olan işçilerin sayısı 7,5 milyon civarındadır.” dedi.
‘Özel sektörde asgari ücret ve altında çalışan işçilerin oranı yüzde 49’
Salgın nedeniyle ücretlerde önemli kayıpların yaşandığına dikkat çeken Çerkezoğlu, asgari ücretin altında gelir elde edenlerin sayısının arttığına işaret etti. “Bin 168 TL ödenekle zorunlu ücretsiz izne çıkarılanlar asgari ücretin yarısı kadar bir gelirle yaşamaya zorlanıyor” diyen Çerkezoğlu, özel sektörde çalışan işçilerin ise yüzde 21,7’inin asgari ücrete erişemediğinin altını çizdi. Çerkezoğlu, “Özel sektörde asgari ücret ve altında ücretle çalışanların oranı yüzde 49 ve asgari ücret civarında çalışanların oranı yüzde 62’dir” dedi.
‘Kadınlar asgari ücrete erişemiyor’
Asgari ücrete erişemeyenlerin oranının genel olarak yüzde 17 olduğunu fakat kadınlarda bu oranın yüzde 25’i aştığını dile getiren Çerkezoğlu, “Özel sektörde kadın işçilerin yüzde 32,5’i asgari ücret altında ücretlerle çalıştırılıyor.” diye kaydetti.
‘Asgari ücretten alınan vergiler arttırıldı’
Asgari ücretten alınan vergilerin arttırıldığını ifade eden Çerkezoğlu, asgari ücretin ABD doları karşısında ise eridiğini söyledi. Çerkezoğlu, “Merkez Bankası’nın yıllık ortalama cumhuriyet altını fiyatlarına göre 2003 yılında asgari ücretin yıllık tutarı ile 25 cumhuriyet altını alınabiliyorken 2020’de yıllık net asgari ücretle sadece 10 cumhuriyet altını alınabilmektedir” ifadelerine yer verdi.
‘Salgın asgari ücreti daha da yaşamsal bir hale getirdi’
Salgının asgari ücreti daha da yaşamsal bir hale getirdiğini söyleyen Çerkezoğlu, salgın döneminde işçilerin gelirlerinde ciddi kayıpların yaşandığını belirtti. Asgari ücrete bütçeden doğrudan desteğin sağlanması gerektiğini ve bunun sosyal devletin gereği olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, şunları kaydetti:
“Bu destek vergi ve SGK primlerinin bütçeden karşılanmasıyla gerçekleşebilir. Asgari ücret saptanırken bütçeden yapılacak desteklerle işçilerin eline geçen miktar önemli ölçüde artırılabilir. Şu anki asgari ücretin net ödenmesi halinde asgari ücret 620 TL fazla olacaktır.”
‘İLO Sözleşmesi onaylanmalı’
Asgari ücret belirlemede Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) dikkate alınması gerektiğini belirten Çerkezoğlu, Türkiye’de asgari ücretin belirlenmesinde BM Uluslararası Çalışma Örgütü ve Avrupa Konseyi standartlarının dikkate alınmadığını söyledi. Çerkezoğlu, “Asgari ücret tespitinde işçinin ailesi hesaba katılmıyor. Asgari ücret tespitinde ilişkin 131 sayılı İLO Sözleşmesi onaylanmalı. Avrupa Sosyal Şartı’na asgari ücretle ilgili konan çekince kaldırılmalıdır.” çağrısında bulundu.
‘Asgari ücret en az 3 bin 800 TL olarak belirlenmeli’
Çerkezoğlu, 2021 asgari ücret net en az 3 bin 800 TL olarak belirlenmesi çağrısında bulunarak, sendika olarak Aralık ayı için yapmayı planladıkları eylemlerin takvimini şu şekilde açıkladı:
* 9 Aralık DİSK bölge temsilciliklerinin olduğu yerlerde il vergi müdürlükleri önünde basın açıklamaları gerçekleştirecek.
*14-19 Aralık tarihleri arasında DİSK’in örgütlü olduğu fabrikalarda bildiriler okunacak.
* 23 Aralık DİSK Bölge temsilciliklerinin olduğu yerlerde bölge çalışma müdürlükleri önünde basın açıklaması gerçekleştirilecek.
* 28-31 Aralık tarihleri arasında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde basın açıklaması yapılacak.
MA – İSTANBUL