AİHM’in verdiği Demirtaş kararının “siyasi” olduğunu söyleyen Erdoğan, “AİHM, bizim mahkemelerimizin yerine geçecek şekilde karar veremez. Sadece burada verilen kararlar mahkemelerimizce değerlendirilir” ifadelerini kullandı.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Meclis Grup Toplantısı’nda konuştu.
Sözlerine Meclis’te kabul edilen 2021 yılı bütçesi üzerinde durarak başlayan Erdoğan, hazırlanan bütçenin salgın nedeniyle ayrı bir ehemmiyete sahip olduğunu söyledi.
Erdoğan, görüşmeler sırasında yaşanan tartışmalara dair, “Bütçe görüşmelerinde saygıya dair pek çok muhalif görüş ifade edilmiş, seviyeli değerlendirmeler ortaya konmuştur. Fikri olan fikrini söyler. Fikri olmayan ise yalan, iftira ile kendini göstermeye çalışır.”
“Bütçe görüşmelerinde bu yönteme başvuranlar olduğunu da üzüntülerle gördük” diyerek, CHP’ye yüklendi.
Erdoğan, “Öğretmen CHP’li ise iyi , değilse kötü. Çiftçi CHP’ye oy veriyorsa iyi, vermiyorsa cahil. Yargı mensubu CHP’nin istediği gibi davranıyorsa saygıdeğer, kendi vicdanına göre hareket ediyorsa militan.”
“Demokraside asıl olan tehditler yağdırmak değil, millete hizmet etmektir. Kimsenin CHP’nin keyfine göre hareket etme mecburiyeti yoktur. 2053 vizyonumuzun karşısına çok daha geniş vizyonlarla, 2071 hayalimizin karşısına çok daha büyük hayallerle çıkan bir muhalefet görmek istiyoruz.”
“Proje üretmek yerine başkalarının projelerine payandalık etmek, kendi hayalini kurmak yerine başkalarının hayalinde figüran olmak bizim asla takdir edeceğimiz bir siyaset tarzı değildir. Taciz, tecavüz, hırsızlık vakalarına karşı erdemli duruş sergilemek yerine yalan ve iftira çıtasını yükselterek gündem saptırmaya çalışıyorlar.”
“CHP’nin azıcık ar duygusu varsa taciz, tecavüz, hırsızlık iddialarından temizlenmeden milletin karşısına çıkmaması lazım” dedi.
‘İstiklal mahkemeleri’
CHP’yi buldukları her fırsatta tek parti faşizmine dönmekle suçlayan Erdoğan, “Kuran’ı Türkçe okutma benzeri bir garabet, mevlevi mukabelesi adı altında İstanbul’da sahnelendi. Müslümanlar için Kuran-ı Kerim’in nasıl kırat edileceğine, ezanın nasıl okunacağına bırakın o inancın kaynakları ve alimleri karar versin. Siz anlamazsınız bu işleri ya. Ama dert başka. Dert bu ülkenin değerleriyle oynamak. Dini sembollerimize sataşılmasını art niyetli buluyoruz. CHP’nin kafasında 1940’ların faşist uygulamalarına dönmek gibi bir hesap varsa peşinen bunun yanlış olduğunu söylüyoruz. Korkarız bu işin sonu bir tarihçi yazarımızın da isabetle belirttiği gibi İstiklal Mahkemeleri’ni yeniden kurma teşebbüsüne kadar varır” diye konuştu.
AİHM’in Demirtaş kararı
Erdoğan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire’nin Selahattin Demirtaş’ın derhal tahliye edilmesi yönündeki kararına ilişkin ise şunları söyledi:
“Esasen AİHM, bizim mahkemelerimizin yerine geçecek şekilde karar veremez. Sadece burada verilen kararlar mahkemelerimizce değerlendirilir. AİHM, bu kararı iç hukuk yolları tüketilmeden alarak istisnai bir uygulama yapmıştır.”
“Kaldı ki biz bireysel başvuru adımı attığımız zaman Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’nin bir defa bütün yolları tüketme unsuru olarak gördük. Ondan sonra AİHM devreye girebilir, bu şekilde bu adım atılır. Ama şimdi görüyoruz ki bütün yollar tüketilmeden AİHM bu tür kararları alma yoluna tevessül etmiştir. Tamamıyla bu adımlar siyasidir. Bunun da gereğini gerekçesini biliyoruz.”
“İstisnasını bir kenara bıraksak bile Selahattin Demirtaş’la ilgili hüküm aynı mahkemenin mesela İspanya’daki Batasuna Partisi kararındaki gerekçelerle açıkça çelişmektedir. Mahkeme, Batusuna Davası kararında bırakın şiddet eylemlerini teşvik etmeyi, şiddet eylemlerini açıkça kınamamanın dahi cezaya konu suç sayılabileceğine hükmetmiştir.”
“Terör örgütünün şiddet eylemini kınamamayı teröre destek olarak kabul eden bir mahkemenin, 6-8 Ekim 2014’te 39 vatandaşımızın hunharca katledilmesiyle sonuçlanan bir eylemin baş sorumlusunun tahliyesini istemiş olması, resmen çifte standarttır, hatta ikiyüzlülüktür.”
Demirtaş için “terörist” diyen Erdoğan, “Bu şahıs, siyasi görevleri veya siyasi söylemleri sebebiyle değil, terörle arasına mesafe koyamadığı, bölücü terör örgütünün emriyle onlarca kişinin ölümüne yol açtığı için milletimizin gözünde suçludur.”
“Aynı mahkemenin FETÖ’yle ilgili olarak aynı yaklaşımı sergilememesini temenni ediyoruz. Aksi takdirde, bunca çifte standarda ve riyakârlığa daha fazla tahammül etmek mecburiyetinde olmadığımızın da bilinmesini isterim” sözlerini sarf etti.
MA