HDP Milletvekili Ersoy, Bianet haber sitesinde yayımlanan bazı erkek şiddeti çetelesi ve LGBTİ+ haberlerine getirilen erişim engelini 3 bakana sordu.
Ersoy, “Kadına yönelik şiddetin boyutlarına ilişkin tutulan istatistiki verilerin basında yer alması neden önlenmektir?” dedi.
HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Bianet haber sitesinde yayımlanan farklı tarihlerdeki bazı “erkek şiddeti çelesi” ve LGBTİ+ haberlerine yönelik erişim engelini Meclis gündemine taşıdı. Ersoy, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye 3 ayrı soru önergesi verdi.
‘Veri toplamaya ilişkin hükümler yerine getirilmedi’
Önergelerin gerekçelerinde, İstanbul Sözleşmesi’nin ikinci bölümü 11. maddesinde yer aldığı üzere taraf olduğu devletlere her türlü şiddet olayıyla ilgili birleştirilmemiş istatiksel veriyi düzenli aralıklarla toplamanın hükmedildiği hatırlatıldı.
Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’ni onayladığı günden bugüne veri toplamaya ilişkin hükümleri etkili bir biçimde yerine getirmediğine vurgu yapılan önergelerde, “20 Mart 2021 tarihinde İstanbul Sözleşmesi’nden tek taraflı geri çekilme kararı ile birlikte hali hazırda yeterli olmayan veri toplama ve istatistiki bilgi oluşturma konusunda Türkiye’yi bağlayan bir hüküm kalmamıştır.” denildi.
‘Şiddet verileri kaldırılmak istendi’
Kadına yönelik şiddet verilerini toplamak bir yana bu verileri toplayan haber sitelerinin haberleri Erişim Birliği Sağlayıcılarının talebiyle kaldırılmak istendiğine dikkat çekilen önergelerde, şu ifadeler yer aldı:
“Bianet haber sitesi 2008’den bu yana erkek şiddetinin boyutlarının görülmesi için erkek şiddeti çetelesi tutmaktadır. Erkek şiddeti çetelesi, erkek şiddetindeki sayılar, gün gün basına yansıyanlar ve yargılamalardaki durum şeklinde oluşturulmaktadır. Bianet’te yayınlanan erkek şiddeti çeteleleri, araştırmacılar ve Milletvekilleri tarafından kaynak olarak kullanılmaktadır.
Bianet’ten Evrim Kepenek’in yayınladığı yazıda belirttiği üzere Bianet’in bazı yıllara ve aylara ait, örneğin Ekim 2013, çetelesi Erişim Birliği Sağlayıcıları tarafından erişime engellenmiştir. Yine Kepenek’in aktardığına göre farklı tarihlerde engellenen 141 haberin büyük kısmı çetele, erkek şiddeti ve LGBTİ+ haberlerinden oluşmaktadır. “
‘Veri toplama şiddetle mücadelenin önemli ayaklarından’
İstanbul Sözleşmesi’nin de taraf devletlere hükmettiği üzere, veri toplama ve istatistik oluşturma şiddet ile mücadele etmenin önemli ayaklarından biri olduğuna vurgu yapılan önergelerde, “Şiddete ilişkin verilerin oluşturulması, şiddetle mücadele pratiğinin oluşturulması için önemli bir uygulamadır. Verilerin oluşturulmaması şiddetin görünürlüğünü ve boyutlarını ortadan kaldırmaktadır.” diye kaydedildi.
Önergede Adalet Bakanı Gül’ün yanıtlamasını istediği sorular şu şekilde;
- Adalet Bakanlığı olarak, erkekler tarafından şiddete uğrayan kadınlara yönelik istatistiki verilerin yer aldığı bir çalışmanız var mıdır? Günlük verileri tutuyor musunuz?
- Adalet Bakanlığı olarak, erkek şiddetinin görünmez hale getirilmesinin, yeni şiddet vakalarını doğuracağını ya da şiddet faillerini cesaretlendireceğini düşünüyor musunuz?
- Adalet Bakanlığı olarak, erkek şiddet verilerini içeren haberlerin engellenmesine ilişkin bir açıklamanız olacak mıdır?
- Kadına yönelik şiddetin boyutlarına ilişkin tutulan istatistiki verilerin basında yer alması neden önlenmektir?
- Erkek şiddetinin boyutları görünür kılındığı için mi bu haberler engellenmiştir?
- Erkek şiddetinin verilerini içeren haberlerin engellenmesine ilişkin yasal bir süreç başlatmayı düşünüyor musunuz?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık tarafından yanıtlanması istenen sorular ise şu şekilde;
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak, erkekler tarafından şiddete uğrayan kadınlara yönelik istatistiki verilerin yer aldığı bir çalışmanız var mıdır? Günlük verileri tutuyor musunuz?
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak, erkekler tarafından şiddete uğrayan kadınların sayılarının kamuoyu ile paylaşılmasının engellenmesine yönelik bir açıklamanız olacak mıdır?
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak, erkek şiddetinin görünmez hale getirilmesinin, yeni şiddet vakalarını doğuracağını ya da şiddet faillerini cesaretlendireceğini düşünüyor musunuz?
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı neden erkekler tarafından şiddete uğrayan kadınlara yönelik veri toplama ve istatistik oluşturma çalışması yapmamaktadır?
- Kadına yönelik şiddetin boyutlarına ilişkin tutulan istatistiki verilerin basında yer alması neden önlenmektir?
- Erkek şiddetinin boyutları görünür kılındığı için mi bu haberler engellenmiştir?
- Erkek şiddetinin verilerini içeren haberlerin engellenmesine ilişkin yasal bir süreç başlatmayı düşünüyor musunuz?
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın yanıtlaması istenen sorular da şöyle;
- Kadına yönelik şiddetin boyutlarına ilişkin tutulan istatistiki verilerin basında yer alması neden önlenmektir?
- Erkek şiddetinin boyutları görünür kılındığı için mi bu haberler engellenmiştir?
- Erkek şiddetinin görünmez hale getirilmesinin, yeni şiddet vakalarını doğuracağını ya da şiddet faillerini cesaretlendireceğini düşünüyor musunuz?
- Kadına yönelik şiddete ilişkin veri toplanması konusunda bakanlıklara bir talimat verdiniz mi?
- Erkek şiddet verilerini içeren haberlerin engellenmesine ilişkin bir açıklamanız olacak mı?
- Erkek şiddetinin verilerini içeren haberlerin engellenmesine ilişkin idari bir süreç başlatmayı düşünüyor musunuz?
Yeni1Mecra