Avrupa Konseyi üyesi 27 ülke, hükümete İstanbul Sözleşmesi’nin fesih bildirimini geri çekmesi ve Sözleşme’ye bağlılığını yenilemesi çağrısında bulundu.
EŞİK Platformu, 27 Avrupa devletinin bir araya gelip ortak bildiri yayınladığı koşullarda, Türkiye muhalefetinin hala sadece Danıştay’a dava açmak ve kınamakla yetinmesini kadınlar olarak anlamakta zorlandıklarını belirtti.
Avrupa Konseyi (AK) üyesi 27 ülke, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi kararına ilişkin ortak açıklama yaptı. “Türkiye Cumhurbaşkanının İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararından dolayı derin üzüntü duyuyoruz.” denilen açıklamada, bu kararın Türkiye’de kadın haklarının korunmasını tehlikeye attığı, Avrupa ve ötesindeki tüm kadın ve erkeklere rahatsız edici bir mesaj ilettiği için kararın anlaşılmasının zor olduğu belirtildi.
‘Önemli yasal araç ilk imzası ülke tarafından zayıflatılıyor’
Açıklamada, “Sözleşme’nin onuncu yıldönümünün arifesinde ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin tüm dünyada önemli ölçüde arttığı bir salgın zamanında, kadınları ve kız çocuklarını şiddetten korumaya yönelik bu önemli yasal araç, sözleşmeye adını veren ilk imzacı ülke tarafından isteyerek zayıflatılıyor.” denildi.
‘Ulusal tedbirler tek başına aynı koruma düzeyine ulaşmaz’
Ulusal tedbirlerin tek başına aynı koruma düzeyine ulaşmayacağına vurgu yapılan açıklamada, Türkiye Hükümetine fesih bildirimini geri çekmesi ve İstanbul Sözleşmesi’ne olan bağlılığını yenilemesi çağrısı yapıldı.
Ortak açıklama yapan AK üyesi 27 ülke ise şöyle: Avusturya, Belçika, Hırvatistan, Kıbrıs, Danimarka, Estonya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Malta, Monako, Karadağ, Hollanda, Kuzey Makedonya, Norveç, Portekiz, Sırbistan, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Birleşik Krallık ve Finlandiya.
EŞİK Avrupa Konseyi’ne çağrıda bulunmuştu
Eşitlik İçin Kadın Platformu – EŞİK, AK üyesi 27 ülkenin ortak açıklamasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye’nin, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 20 Mart günü İstanbul Sözleşmesi’nin tek taraflı olarak feshedildiğini duyurduğunu hatırlattı. Fesih kararının 23 Mart günü Avrupa Konseyi’ne de bildirildiğini belirten EŞİK, şunları ifade etti:
“EŞİK olarak Avrupa Konseyi’ne, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme girişiminin iç hukuka aykırı olduğunu belirterek, yapılan bildiriminin yasallığını ve uluslararası hukuk açısından etkilerini incelemesi için çağrıda bulunmuştuk. Türkiye’nin bu kararına karşı tüm dünyadan tepkiler yağmıştı. Birleşmiş Milletler’den eleştiriler geldi. ABD ve birçok Avrupa ülkesi kararı kınayan açıklamalar yaptılar. Son olarak, Avrupa Konseyi üyesi 27 ülke, 31 Mart 2021 günü Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını kınayan ortak bir açıklama yayınladı.”
‘Muhalefetin Danıştay’a dava açmakla yetinmesini anlamakta zorlanıyoruz’
EŞİK, 27 Avrupa devletinin bir araya gelip ortak bildiri yayınladığı koşullarda, Türkiye muhalefetinin hala sadece İstanbul Sözleşmesi’nden çıkış sürecine ilişkin Danıştay’a dava açmak ve kınamakla yetinmesini kadınlar olarak anlamakta zorlandıklarını belirtti.
Tüm muhalefet partilerini bir araya gelmesi çağrısını yineleyen EŞİK, “İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmak için ortak bir strateji oluşturmaya, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için tüm belediyelerine, tüm partililerine, tüm seçmenlerine çağrıda bulunmaya, Meclis’in iradesine sahip çıkmaya çağırıyoruz.” dedi.
Yeni1Mecra