Gıda ya da ambalaj yoluyla koronavirüs bulaşır mı?

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkileri sürerken, gıda ya da ambalajların virüsü yayma riski taşıyıp taşımadığı tartışılıyor.

Fotoğraf: Independent Türkçe

Geçen ay Güney Amerika’dan Çin’e gönderilen donmuş karides ve tavuk kanatlarında koronavirüs izlerinin bulunduğu yönündeki açıklamaların ardından, benzer bir durum bu kez de Rusya’dan Çin’e yollanan donmuş kalamarlarda yaşandı. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise koronavirüsün gıda veya ambalaj yoluyla yayıldığına dair hiçbir kanıt bulunmadığında ısrarcı.

“Virüs gıda yoluyla bulaşmaz ama Kovid-19’lu bireyler yoluyla bulaşabilir”

Independent Türkçe‘ye konuşan uzmanlardan Reyap Sağlık Grubu Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, virüsün gıda yoluyla değil, Kovid-19’u taşıyan kişiler yoluyla bulaşabileceğini söyledi. 

Prof. Dr. Ertuğrul, şu ifadeleri kullandı:

Virüs, gıdanın üzerine kontamine olmuş, oraya gelmiş olabilir. Bu nedenle pazar yerlerinde açık gıda satışı yasaklandı. Sizden önce ürüne dokunan kişinin hasta olup olmadığını bilemediğiniz için riskli. Ondan kontmaine olabiilir gıda, siz o gıdayı ellediğinizde, elinize yüzünüze bulaştırdığınızda, o nedenle bulaşabilir. Uygun bir şekilde yıkanan, hele hele pişirilen gıdadan koronavirüs bulaşması söz konusu değil. Daha önce ona dokunmuş olan hasta kişinin sekresyonlarının sizin elinize bulaşması, sizin de elininiz yüzünüze bulaştırmanız şeklinde olabilir. Dondurulmuş gıdada paketleme sırasında Kovid-19’lu biri onu paketlemiş olabilir. Kontamine olmuştur, inaktive hale geçiyor, oda ısısında virüs tekrar aktif hale geçebilir, size de ancak tekrar temas yoluyla bulaşabiliyor.

“Risk sadece enfekte bir kişinin yüzeye öksürmesi ya da hapşırması ve bir başkasının, o yüzeye kısa süre sonra dokunmasıyla oluşabilir”

Gıda ya da paketlerinden virüs yayılımı olup olamayacağını, Uzman Diyetisten Selahattin Dönmez açıkladı.

Ambalajların yüksek risk taşımadığı görüşünü savunan Dönmez, şu ifadeleri kullandı:

ABD Hastalık Kontrol Merkezi’nin (CDC) internet sitesindeki güncel bilgilere baktığımda, bir kişinin virüslü bir yüzeye ya da nesneye dokunarak Kovid-19 olmasının mümkün olabileceğine değinilse de, bu durum virüsün başlıca yayılma yolu olarak görülmüyor. Dünya Sağlık Örgütü de ambalajdan Kovid-19 bulaştığına dair vaka teyidi olmadığını söylüyor.

Independent Türkçe