Giresun’daki selzedeler: Felaketin nedeni HES’ler

Giresun’da meydana gelen selden büyük zarar gören yurttaşlar, bölgede kurulan HES’lerin sel felaketine neden olduğuna işaret ederek, “Canımızdan bıktık. Bunlara bir dur densin artık” diye seslendi. 

Giresun’da yaşanan sel felaketinin ardından bölgede başlatılan hasar tespit çalışmaları sürüyor. Hükümet yetkilileri tarafından bir süre önce yapılan açıklamalara göre, selden kaynaklı 17 bina tamamen yıkıldı ve 341 binada hasar meydana geldi. Dereli ilçe merkezinde bulunan binaların ilk katları tamamen kullanılamaz hale geldi. Bölgedeki yüzlerce fındık bahçesi selden zarar gördü ve tonlarca fındık ise sel sularına kapıldı. Selden kaynaklı onlarca köy yoluna halen ulaşım sağlanamazken, çöken yollar ve Espiye ilçesinde zarar gören Hidroelektrik Santrali (HES) için ise düzenleme çalışması başlatıldı. 

Espiye ilçesine bağlı Yeşilköy ve Bahçecik köylerinde yaşayan yurttaşlar, selden kaynaklı zararlarının büyük olduğunu söyledi.

10 ton fındık sele kapıldı

Zekiye Bodur

Bahçecik sakinlerinden Zekiye Bodur, selin ev, fındık bahçeleri ve arı peteklerine büyük zarar verdiğini paylaştı. Kuruması için evlerinin önüne serdikleri 10 ton fındığın sel sularına kapıldığını aktaran Bodur, “Hiçbir şeyimiz kalmadı. Günlerce fındık topladık, ne yapacağımızı bilmiyoruz. Sel oldu olalı hale perişanlık çekiyoruz” dedi.

Selin, HES barajından kaynaklı yaşandığını kaydeden Bodur, “HES barajlarını da açmışlar. Bizim halimiz ne olacak? Zararımız ayrı, sıkıntımız ayrı. Zararımızın karşılanmasını istiyoruz, yoksa ne yiyeceğiz? Her şey pahalı zaten ne yapacağımızı bilmiyoruz” diye konuştu. 

Barajlara tepki

Gülyaz Karpuz

Yeşiyköy sakinlerinden Gülyaz Karpuz, sel başladığı sırada evde olduklarını, suların yükselmeye başlamasıyla birlikte ilk olarak ineklerini kurtardıklarını anlattı. Derenin bir anda yükseldiğine dikkati çeken Karpuz, şunları söyledi:

“Korktuk, evden kaçtık. 1 ton fındığım selde gitti. Evin alt katında odam vardı, odada ne varsa sel aldı götürdü. Mısır tarlam ve kivi ağaçlarım vardı. Senelik 500 kilo kivi veriyordu. Meyve ağaçlarım vardı, hepsi selle birlikte gitti. Köydeki herkesin fındık bahçeleri, tarlaları sular altında kaldı. Bizim tek sorunumuz derelere yapılan barajlar, burada çok baraj var.”

‘Buna bir dur densin’

Ali Karpuz

Aynı köyde yaşayan 68 yaşındaki Ali Karpuz ise, bugüne kadar böyle bir durumla karşılaşmadığını söyledi. “Devlet bu HES’lere izin verdi, derelerimiz doldu, bizi ne hale getirdi” diyen Karpuz, “Bu duruma devlet bir önlem alsın, bizleri ve arazimizi kurtarsın. Babam bile buraya kadar su çıkmadı dedi. Biz artık canımızdan bıktık. Bunlara bir dur densin artık” diye seslendi.

‘Böyle bir felaket görmedim’

Köy sakinlerinden Ayşe Kalay da derelere yapılan HES’lerin sonucunda böylesi bir felaketle karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. 1 buçuk ton fındıklarının sele kapıldığını söyleyen Kalay, evinin alt katının sular ile dolduğunu ve günlerdir temizlemeye çalıştıklarını ifade etti.

Ayşe Kalay

Kalay, “78 yaşındayım böyle bir sel görmedim. HES’lerden önce taşkınlar oluyordu ama böylesi hiç olmadı. Yayladaki barajlar da taşsaydı bizi tamamen alır götürürdü. İki tane ineğim de selde öldü” dedi.

Kalay, dere yatağına ev yapıldığı için halkın suçlandığına belirterek, Yeşilköy İlkokulunun da dere yatağına yapıldığına işaret etti. Riskli bölgelerde bina yapılmasına izin verilmemesini isteyen Kalay, HES’lere karşı “mücadele” çağrısı yaptı.  GİRESUN – TOLGA GÜNEY – MA