HDP: Dersim Tertelesi için resmi özür dilensin, arşivler açılsın

HDP’li Hatimoğulları, 1937-1938 yıllarında Dersim Tertelesi’nde katledilenleri anarak, kanlı tarihle yüzleşilebilmesi için resmi özür dilenmesi, Dersim isminin resmi olarak iade edilmesi ve arşivlerin açılması taleplerinin yerine getirilmesini istedi.

HDP Adana Milletvekili ve Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları, Dersim Katliamının yıldönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. “Tunceli Vilayetinin İdaresi Hakkında” isimli bir kanun çıkarılarak “Tenkil” ve “Tedip” hareketi için zemin hazırlandığını belirten Hatimoğulları, 4 Mayıs 1937’de Bakanlar Kurulu kararıyla da tarihin en kanlı katliamlarından birinin gerçekleştirildiğini belirtti.

‘Resmi verilere göre 13 bin kişi öldürüldü’

Hatimoğulları, şunları kaydetti: “Resmi verilere göre 13 bin kişinin öldürüldüğü Dersim’de, yerel kaynaklara göre ise 50 binin üzerinde insan katledilmiş ve on binlercesi de yurdundan sürülmüştür. Dersimlilerin ‘roca şaê– yas günü’ dedikleri 4 Mayıs, Kızılbaş Kürtlerin etnik ve inanç kimliklerine yönelik bir tertele olarak toplumsal yüzleşmeye de ihtiyaç duymaktadır.”

‘Bugün Dersim asimile edilmeye çalışılıyor’

Bugün Dersim’in, hala tek dil, tek din uygulamalarıyla asimile edilmeye çalışıldığının görüldüğünü belirten Hatimoğulları, “Bu tür uygulamalardan vazgeçilmesi toplumsal barışımız için elzemdir. Anadolu ve Mezopotamya’nın tüm etnik ve inanç kimlikleri ortak değerlerimiz olarak korunmalıdır.” dedi.

‘Yüzleşme için resmi özür dilenmeli’

Hatimoğulları, açıklamanın devamında şunları kaydetti: “84 yıl önce yaşanmış kanlı tarihle yüzleşilebilmesi için resmi özür dilenmesi, 15 Kasım 1937 tarihinde idam edilen Seyid Rıza ve yol arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması, 1937-38 yıllarında ne kadar insanın katledildiğine dair arşivlerin açılması, kamuoyunda ‘Dersimin kayıp kızları’ olarak bilinen, evlatlık verilmiş çocuklarla ilgili belgelerin açılması, sürgüne gönderilen insanların akıbetine dair belgelerin açıklanması ve Dersim isminin resmi olarak tekrar iade edilmesi ile ancak mümkün olabilir. Dersim halkının bu haklı talepleri bir an önce karşılanmalıdır.”

Bu coğrafyada her şeyden çok ihtiyaç duydukları toplumsal barışın ve halklar için adaletin bu tarihsel yüzleşmelerle inşa edilebileceğine inandıklarını belirten Hatimoğulları, “1937-1938 yıllarında Dersim Tertelesi’nde katledilen canları saygıyla anıyoruz.” dedi.

Yeni1Mecra