HABER MERKEZİ – HDP Yerel Yönetimler 11 Eylül 2016 yılında başlayan ve 31 Mart 2019 yerel yeşimler sonrasında devam eden kayyım sürecine ilişkin hazırladığı raporda, 95 belediyeye kayyım atandığı, atamalarla birlikte kamuda ve belediyelerde çalışan 15 bine yakın Kürt işçi ve memurun ihraç edildiği, 93 belediye eş başkanı, yüzlerce belediye meclis üyesi ve il genel meclis üyesinin tutuklandığı, 15 belediye eşbaşkanına ceza verildiğine dikkat çekildi. Raporda, kayyım atanan belediyelerde şu ana kadar 6 milyar borcun tespit edilebildiğine vurgu yapıldı.
HDP, 31 Mart yerel seçimlerinden bu yana yaşanan kayyım atamalarına ilişkin tutum belgesini açıklamak üzere Ankara’da Hilton Otel’de toplantı düzenledi. Toplantıya dernek, platform, sivil toplum örgütleri, vakıf, sendika, siyasi parti, etnik ve dini toplulukların temsilcileri ve gazetecilerin de aralarında yer aldığı 500’ü aşkın kişi katıldı.
DTK Eşbaşkanları Leyla Güven ve Bedran Öztürk, HDK Eşsözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sedat Şenoğlu, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Kürdistani İttifak partileri adına ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder, Yazar Oya Baydar, Şair Ahmet Telli, Gazeteci-yazar Hüseyin Aykol, Yurttaş Girişimi’nden Akademisyen Baskın Oran ve Siyasetçi Nesrin Nas, Saadet Partisi (SP) Milletvekili Cihangir İslam ile CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu toplantıya katılanlar arasında yer aldı.
Toplantı HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin salona gelişiyle başladı. Toplantıda ilk önce sinevizyon gösterildi. Sinevizyon gösteriminin ardından Barış Annesi Raife Özbay, görevden alınan Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Kutlu, Dersim Peri (Akpazar) Belde Belediyesi Eşbaşkanı Orhan Çelebi konuşma yaptı.
31 Mart seçimlerinden sonra HDP’nin kazandığı belediyelere yönelik kayyım atamalarına ilişkin hazırlanan raporu Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan tarafından açıklandı. Raporda, 11 Eylül 2016 yılında başlayan daha sonra 31 Mart 2019 yerel yeşimler sonrasında devam eden süreçlere değinildi. Raporda; 3 büyükşehir, 10 il, 63 ilçe ve 22 belde ile DBP’li toplam 95 belediyede kayyım atamalarının gerçekleştirildiği, atamalarla birlikte kamuda ve belediyelerde çalışan 15 bine yakın Kürt işçi ve memur, 300’e yakın muhtar ihraç edildiği belirtildi. 93 belediye eş başkanı, yüzlerce belediye meclis üyesi ve il genel meclis üyesi tutuklandı. Tutuklanan belediye eş başkanlarından 15’ine ceza verildiğine dikkat çekildi.
‘9 kayyım yolsuzluktan ötürü görevden alındı’
Raporda, 9 kayyımın yolsuzluktan ötürü görevden alındığı, 55’inin Cemaat yapılanmasından açığa alındığı, yüzlerce usulsüzlüğün kayda geçirildiği belirtilerek, Sayıştay’ın bu belediyeler hakkında 58 suç duyurusunda bulunmasının son derece açık kanıtlar olduğuna dikkat çekildi.
‘Kayyımlar ilk olarak kadın çalışmalarını hedef aldı’
Raporda, konuyla ilgili Meclis’e verilen pek çok araştırma önergesinin ise AKP-MHP çoğunluğu ile reddedilerek önergelerin yanıtlanmadığı belirtildi. 2016 yılındaki kayyım atamalarında ilk olarak kadınlar ve onların şahsında toplumsallaşan, örgütlenen, dönüştüren kurumlar ve işleyişlerin hedef alındığının belirtildiği raporda, “Demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü yerel yönetim anlayışı ve kadın kazanımları tekçi iktidara karşı bir tehdit olarak görülmüş, kadınların siyaset mekanizmalarında yer almasına tahammül edilememiştir” denildi. 31 Mart yerel seçimlerinde tüm hile, baskı ve engellemelere rağmen HDP’nin; 3 Büyükşehir, 5 İl, 45 İlçe ve 12 belde belediyesi olmak üzere toplamda 65 belediye kazandığının hatırlatıldığı açıklamada, bin 230 Belediye Meclis Üyesi ve 101 İl Genel Meclis Üyesi HDP listelerinden seçildiği belirtildi.
‘Kayyımların 6 milyar borcu hesaplanabildi’
Yaklaşık 30 ay kadar sonra kayyımlar elinden alınan belediyelerde meydana gelen tahribatın bilançosunda, lüks, israf ve yolsuzluğa dair yüzlerce örneğin kamuoyu ile paylaşıldığının belirtildiği raporda, “Özel banyolardan, at çiftliklerine; fincan takımlarından binlerce kilometre öteden getirilen simitlere, şatafatlı gecelerden özel yeme içmelere ve pahalı hediyelere kadar geniş bir tüketim skalası belirdi. ‘Sıfır borç’ kampanyası yürütenlerin resmi olarak bıraktığı 6 milyar TL kadar borç, sadece hesaplanabilendir. Gerçek borcun bunun en az iki katı olduğu unutulmamalıdır.” denildi.
‘KHK gerekçesiyle 6 belediye eş başkanına mazbata verilmedi’
31 Mart seçimlerinden sonraBağlar, Tuşba, Edremit, Çaldıran, Tekman ve Dağpınar Belediyesi eş başkanlarına KHK’lı oldukları gerekçesiyle mazbata verilmediğinin hatırlatıldığı raporda, “YSK, mazbataların en çok oy alan ikinci adaya verilmesine hükmedince, bu altı yerin belediyeleri HDP’den AKP’ye geçti. Eş başkanlar dahil olmak üzere toplam 68 belediye meclis üyesi ilk olarak bu karardan etkilendi.”
’31 Marttan sonra 24 belediye başkanı görevden alındı 14’ü tutuklandı’
31 Mart’tan sonra 3 Büyükşehir, 1 İl, 19 İlçe ve 1 belde belediyesi olmak üzere toplam 24 belediyenin belediye eş başkanlarının İçişleri Bakanlığı talimatıyla görevden uzaklaştırıldığının belirtildiği raporda, belediyelere il valileri ve ilçe kaymakamlarının kayyım olarak atandığı vurgulandı. 14 belediye eş başkanının tutuklandığının hatırlatıldığı raporda, “Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi’ne seçilen 91, Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi’ne seçilen 52 ve Van Büyükşehir Belediye Meclisi’ne seçilen 70 belediye meclisi üyesi olmak üzere toplam 213 büyükşehir belediye meclis üyesi fiilen görevden uzaklaştırılmış durumdadır” denildi.
‘Tutuklu eşbaşkanların 7’si kadın’
Tutuklu 14 belediye eş başkanından 7’sinin kadınlar olduğunun belirtildiği raporda 31 Mart seçimlerinde kazanan kadın başkan sayısının 45 iken 45 kadın başkandan 24’ünü HDP’li başkanlarında oluştuğuna dikkat çekildi. Raporda, HDP’nin şu anda Türkiye’de yüzde 53.5 kadın başkanı oranı ile siyasette kadın temsiliyeti açısından çok önemli bir noktada olduğuna vurgu yapıldı.
Raporda belirtilen hukuksuzluklar silsilesinin “gerçek bir yerel yönetim darbesi” olduğuna değinilerek, “Sandık yoluyla gelmek konusunda övünenlerin, sandıkla gelenlere yaptıkları dehşet vericidir” denildi. Raporda, “Tüm Türkiye’yi demokrasi açısından ilgilendiren bu darbenin mantığına baktığımızda, yarın diğer şehirlerin de belediye ve yerel yönetim yapılarına müdahale edecek adımların altyapısı, Kürt illerinde gerçekleştirilmektedir” denildi.