Eğitim Sen Eğitim Sekreteri Sinan Muşlu, iktidarın alışveriş merkezlerini eğitimden daha çok öncelediğini belirterek, yüz yüze eğitim için her okulda sağlıkçı görevlendirilmesi ve öğretmen açığının kapatılması gerektiğini söyledi.
Koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle okullarda yaklaşık bir buçuk yıl ara verilen yüz yüze eğitimin başlamasına (6 Eylül) az bir zaman kaldı. Ancak öğrenci, öğretmen ve veliler, vakaların arttığı bir ortamda okulların açılmasından dolayı kaygılı. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Sinan Muşlu, okullarda yapılması gereken hazırlık ve tedbirlilere ilişkin konuştu.
4 milyon kayıp
2020-2021 eğitim öğretim yılında 4 milyon öğrencinin eğitimden koptuğunu belirten Muşlu, uzaktan eğitim sürecinde internet ve bilgisayar gibi maddi yoksunluk nedeniyle eğitime erişilemediğini hatırlattı. Bu çocukların tekrar eğitime kazandırılması gerektiğini ifade eden Muşlu, “4 milyon, çok ciddi bir kayıp. Bu çocuklarımızın tekrar eğitime kazandırılması önemli bir çabayı gerektiriyor” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bu konuda yetersiz olduğunun altını çizen Muşlu, “Yaz ayları içerisinde telafide ‘bende varım’ adı altında bir çalışma yürütüldü ancak bunun gerçek anlamda telafi programı olmadığını düşünüyoruz. Gönüllü öğretmen ve eğitim kadrolarından oluşan grup, yaz ayları boyunca kayıpları tespit ederek, yeni eğitim öğretim döneminde müfredata yedirmeli” diye belirtti.
En etkili tedbir aşı
Virüse karşı en önemli tedbirin aşı olduğunu vurgulayan Muşlu, geçen dönem aşılanmanın yapılabilmesi için çalışma yürüttüklerini ve sağlıkçılardan sonra eğitim emekçilerinin bu sürece alınmasını talep ettiklerini ancak Sağlık Bakanlığı’nın aşı takvimi planlamasında, eğitimcilerin ikinci aşamanın yedinci sırasına alındığına işaret etti. Muşlu, “Bu durum iktidarın eğitime vermiş olduğu önemi de gösteriyor. Eğitim alanını bu süreçte ön sıralara alma gibi bir niyeti hiçbir zaman göstermedi. Eğitim-Sen’in yapmış olduğu çalışmalar sonucu eğitimciler, aşılama takviminde ön sıraya alındı” dedi.
Haziran ayında itibaren aşı randevularının eğitim emekçilerine açıldığını belirten Muşlu, resmi verilere göre eğitim emekçilerinde birinci doz aşının yüzde 80, ikinci doz aşının yüzde 69 düzeyinde olduğunu söyledi. Tamamlanmayan aşıların ise bir an önce tamamlanması çağrısında bulunan Muşlu, toplum, öğrenci ve velilere karşı sorumluluklarının olduğunu dile getirdi.
Gezici sağlık ekipleri
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada haftada 2 kez PCR testi istendiğini belirten Muşlu, “Hastane hastane gezmektense, bu testler okullarımız da kurumlarımızda yapılmalıdır. Her okula sağlık personeli görevlendirilmelidir. Bir hazırlık yoksa bile okul okul gezip test yapan gezici sağlık ekipleri oluşturulmalıdır” talebinde bulundu.
140 bin öğretmen
Yüz yüze eğitime geçilecek yeni eğitim öğretim döneminde öğretmen açığının büyüyeceğini kaydeden Muşlu, “140 bin öğretmene ihtiyaç varken okullarımızda 85 bin ücretli öğretmen çalıştırılıyor. Bakanlık yüz yüze eğitimde kuşkular yaratıyor. Bakanlık, öğretmen atamalarının olması için yeterli çaba harcamalı ve ek bütçe oluşturmalı” diye belirtti. Ülkedeki sistemde eğitimin ikinci plana atıldığını söyleyen Muşlu, şöyle dedi: “Toplum sağlığını ve yeni nesillerin eğitim ortamını dert edinen değil alışveriş merkezlerini önemseyen bir iktidarla karşı karşıyayız. Bunun için eğitim en son sıralarda yer aldı. Tüm eğitim emekçileri, öğrenciler ve veliler bunları görmeli ve eğitim mücadelesine hep birlikte katılmalıyız.”
Kaynak: MA