İlkokullar için hazırlanan ‘Şehrimiz Diyarbakır’ kitabında, cinsel istismar vakaları ‘Şehrin Riskleri’ bölümünde gösterildi!

HDP Milletvekili Tosun, MEB’e bağlı birimlerce ilkokullar için hazırlanan “Şehrimiz Diyarbakır” seçmeli ders kitabında cinsel istismar vakalarının “Şehrin Riskleri” bölümünde gösterilmesinin gerekçesini Bakan Selçuk’a sordu.

Tosun, Bakan Selçuk’a, “Bakanlığınızın cinsel istismara dair illere göre istatistiki verileri var mıdır?” dedi.

“Şehrimiz Diyarbakır” kitabında cinsel istismar vakaları Şehrin Riskleri başlıklı bölümde gösterildi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı birimlerce hazırlanan “Şehrimiz Diyarbakır” adlı ders kitabına ilişkin TBMM’ye soru önergesi verdi. Önergenin, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istendi.

Önergenin gerekçesinde, MEB tarafından hazırlanan “2023 Eğitim Vizyonu” ile bölge illerindeki ilkokullarda okutulmak üzere şehir tanıtım kitaplarının hazırlatıldığı belirtildi. Bu kapsamda MEB’e bağlı birimlerce “Şehrimiz Diyarbakır” adlı seçmeli ders eğitim kitabının hazırlandığının belirtildiği önergede, kentin 17 ilçesinde bulunan ilkokullarda okutulmak üzere basıldığının basına yansıdığı kaydedildi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun

‘Kentin 17 ilçesinde okutulmak üzere basıldı’

Önergede, MEB’e bağlı birimlerce hazırlanan “Şehrimiz Diyarbakır” adlı seçmeli ders eğitim kitabının kentin 17 ilçesinde bulunan ilkokullarda okutulmak üzere basımının yapıldığının basına yansıdığı kaydedildi.

‘Kürt halkına ve Kürtçeye yer verilmedi’

Ancak 214 sayfalık tanıtım kitabında Mezopotamya’da yüzyıllardır yaşayan Kürt halkına ve Kürtçeye hiçbir şekilde değinilmediğine vurgu yapılan önergede, “Şehir tanıtım kitabında Newroz Bayramının Orta Asya’dan bir gelenek olduğu yer almıştır.” denildi.

Meclis’e taşınan “Şehrimiz Diyarbakır” kitabının kapak fotoğrafı

‘Cinsel istismar şehir riskleri arasında gösterildi’

Önergede, bununla birlikte kitapta yer alan “Şehrin Riskleri” adlı bölümde, cinsel istismarın vakalarının karşılaşılabilecek riskler arasında olduğunun belirtildiğine işaret edildi. Önergede, yanıtlanması istenen sorular şu şekilde;

  • Tarihte Kürt medeniyetlerin kurulduğu ve Osmanlı İmparatorluğunda da ‘Kürdistan’ yani Kürtlerin yaşadığı yer olarak atfedilen bölgede, Diyarbakır şehrinin büyük çoğunluğunun Kürt olduğu göz önüne alındığında şehrin tanıtım kitabında Kürtlerden bahsedilmemesinin gerekçesi nedir?
  • Diyarbakır’ın büyük çoğunluğunun konuştuğu dil olan Kürtçenin, Azerbaycan Bakü Türkçesine benzer olduğunun ifade edilmesi Kürtçeyi yok saymak ve Türkleştirmek anlamına geldiği Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir? Tanıtım kitaplarını yazma ve basım, yayınında görev alanlar ile ilgili soruşturma başlatılacak mıdır?

‘Cinsel istismara dair illere göre istatistiki veriler var mıdır?’

  • Tanıtım kitabında Kürtlerden bahsedilmemesi, Kürtçenin Azerbaycan Bakü Türkçesine benzer olduğunun ifade edilmesi ve Newroz bayramının Türkleştirilmesi açıkça ırkçılık değil midir? 
  • Kitapta yer alan “Şehrin Riskleri” adlı bölümde, cinsel istismarın vakalarının ilkokul çocuklarına dair olan bir kitapta bahsedilmesinin gerekçesi nedir? Bakanlığınızın cinsel istismara dair illere göre istatistiki verileri var mıdır?
  • 2023 Eğitim Vizyonu, Kürt halkının inkâr edilmesinin kanıtı olan bu tanıtım kitabının dışında neleri kapsamaktadır?

Yeni1Mecra