Hepimiz bir topluluğun parçası olmak için can atarız. Taraftarlığı düşünün! Hemşerilerini diğerlerinden ayıran insanları düşünün! Bu yaş konusunu da öyle ele aldık. Biz ve ötekiler oldu durum. Düne kadar umurumuzda olmayan bir şey, şimdi ana konumuz oldu.
Hiçbir ayraç insanları ikiye, üçe veya başka bir sayıya ayıramaz. Şu an içinde bulunduğumuz durumda 65 yaş üstü tanımı, tehlikeye açık olanlar anlamında kullanıldı. Sosyal medyada sürekli sokaklarda, parklarda, alışverişte amca/teyzeleri görüyoruz. Peki neden? Bunun nedenlerini birkaç madde ile anlatmaya çalışacağım:
- Bir şeye “yasak” denildiği zaman dikkatimiz açılıyor. Düne kadar görmediğimiz şeyler, şimdi algıda seçiciliğimiz arttığı için gözümüze batıyor.
- Hepimizde değil ama kimimizde yetki arzusu var. Birinin suç işlediğini gördüğümüzde müdahale etmek istiyoruz. “Dur bunu yapamazsın!” demek her zaman mümkün değil tabii. Ama 65 yaşını geçmiş amca/teyze çok savunmasız görünüyor bu yetki arzusuna sahip olanlara.
- Herkesin elinde bir cep telefonu var ve sürekli kaydediyorlar yaptıklarını. İyi bir şey yaptığını düşünen de kaydediyor, kötü bir şey yaptığını bilen de. Kötü içerikleri paylaşanların isteği beğeni sayısı, yorum almak, izlenme/takipçi sayısını arttırmak, hakkında konuşturmak.
- Bazı ezilmiş insanlar, ellerine fırsat geçtiğinde kötü davranır, hatta zulmeder. Bu içerikleri kaydedenlerin de büyük kısmının böyle olduğunu düşünüyorum.
- Dışarıdaki yaşlıların korona virüsünü taşıdığını düşünüyor gibi davranıyorlar. Onları sosyal medyada paylaşıp hedef haline getiriyorlar. Aslında sadece tehlikeye açık insanlar.
- Empati eksikliğinden. Empati kurabilenler, video çekip hatta yaşlıyı korkutup bunu paylaşamaz. Bunun yerine neden dışarıda olduğunu sorar, çözüm üretmeye çalışır.
Videoları görmemizin nedenleri temel olarak bunlar. Peki 65 yaş üstü yasak denilmesine rağmen neden dışarıda olabilir, bunu düşündük mü? Çok basit birkaç nedeni şöyle olabilir:
- Alışveriş ihtiyacı vardır, kimseden isteyememiştir. Yaşlı komşularımızı arayıp, kendimize alışveriş yaparken onlara da yapabiliriz belki. Tabii temas kurmadan, hatta market poşetlerini kapıya bırakıp kapıyı çalıp giderek.
- 65 yaş altı evden çıkmadan sosyalleşebiliyor. Görüntülü aramalar, sosyal medya vs bu sorunu bir parça çözebiliyor. Ama işte, 65 yaş üstündekiler genelde akıllı telefon, bilgisayar, internet gibi teknolojileri kullanamıyor. Sosyalleşmek de çok büyük bir ihtiyaç. Dayanmakta zorluk çekiyor olabilirler.
- Hastaneye gitmek istiyordur. Normalinde kendi evden çıkarak değil, 112’yi arayarak bu sorunu çözmesi lazım ama bundan haberi olmayabilir. Hatta korona virüsünden, karantina uygulamasından haberi de olmayabilir.