İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) hazırladığı raporda ekim ayında 155 işçinin, 2019 yılının ilk on ayında ise en az 1477 işçinin hayatını kaybettiğini belirtti.
İSİG, yüzde 83’ünü ulusal ve yerel basından; yüzde 17’sini ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan aldıkları bilgilere dayanarak raporu hazırladıklarını belirtti. Raporda işçi ölümlerinin en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret, metal, madencilik, tekstil, gıda ve konaklama, eğlence iş kollarında yaşandığı belirtildi. İnşaat sektöründeki ölümlerde azalma görüldüğünün kaydedildiği raporda, nedenin alınan önlemlerin değil ekonomik kriz nedeniyle sektörde yaşanan küçülmenin olduğuna dikkat çekildi.
‘Sendikasız çalışmak ölüm demektir’
Raporda işçi ölümlerinin şehirlere göre dağılımı ise şu şekilde verildi: İstanbul’da 11, Konya’da 11, Antalya’da 10, Bursa’da 8, İzmir’de 7, Sakarya’da 6, Ankara, Denizli ve Gaziantep’te ise 1’er işçi hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden işçilerden 7’sinin kadın 148’inin erkek olduğunun tespit edildiği raporda, kadın işçi cinayetlerinin tarım, tekstil, büro, ticaret ve taşımacılık sektöründe yaşandığı belirtildi.
Ölen işçilerin hepsinin sendikasız olduğuna dikkat çekilen raporda, “Yani sendikasız çalışmak ölüm demektir. Diğer yandan ölen başka sendikalı işçiler de olabilir. Ancak kâğıt üzerinde olan sendikal üyeliklerinin gerçek bir örgütlülük olmaması ve birçok sendikanın ölen üyelerini sahiplenmemesi sonucu net bir bilgi verme şansımız olmadığını da belirtelim. Bu durum özellikle kamu çalışanı/memur sendikaları açısından daha da tespit edemediğimiz bir husus” denildi.
Raporda ayrıca Ekim ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren 155 işçinin isimlerine yer verilerek işçiler anıldı.