İSİG Meclisi’nin “7. Ayda Covid-19” raporuna ilişkin yapmak istediği açıklamaya müdahale eden polis 8 kişiyi gözaltına aldı.
Açıklanamayan raporu sosyal medyada paylaşan İSİG Meclisi, 7 ayda en az 294 emekçinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti.
Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, sosyal medya hesabı Twitterdan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi önünde “7. Ayında Covid-19″ raporunu açıklamak için yapmak istedikleri açıklamanın engellendiğini paylaştı. Paylaşımda, polisin açıklama yapmalarına izin vermeyerek müdahalede bulunduğu belirtilerek, 8 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.
Bazı kişiler darp edilerek gözaltına alındı
Müdahale anında bazı kişilerin darp edilerek gözaltına alındığına ilişkin fotoğrafları da paylaşan İSİG Meclisi, “Gözaltılar baskılar bizi yıldıramaz” diyerek, gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi. İSİG Meclisi, ayrıca açıklamalarına izin verilmeyen raporu da Twitter hesabından paylaştı.
‘Salgın adım adım bir işçi sınıfı hastalığına dönüştü’
Salgın sürecinde izlenen politikalarla salgının adım adım bir işçi sınıfı hastalığına dönüştürüldüğüne dikkat çekilen raporda, “Salgının 7 aylık sürecinde sermayeyi koruyan, üretimin her ne olursa olsun devamlılığına dayanan ‘çarklar dönsün’ anlayışı ile işçi sınıfını sürü bağışıklığına iten politikalar, virüsün işyerlerinde ve işçilerin yaşam alanlarında hızla yayılmasına sebep oldu.” denildi.
‘Alınması gereken önlemler bireysel önlemlere indirgendi’
Salgının 7 ayı dolmuşken, bugün salgın sürecinde alınması gereken önlemlerin bireysel önlemlere indirgendiğine vurgu yapılan raporda, şöyle denildi:
“Evde kal, sosyal mesafe, kendi OHAL’ini ilan etme çağrısı gibi söylemlerin yaşamak için çalışmak zorunda olan ve evde kalamayacak olan milyonlarca işçiyi ve ailelerini kapsamadığı her geçen gün daha da fazla açığa çıkmaktadır. Emekçilerin aileleri ve emekliler de göz önüne alındığında bugüne kadar salgın sonucu ölenlerin ve hastalananların büyük bir çoğunluğunun işçi sınıfı olduğu gerçeği tüm çıplaklığı ile ortadadır.”
‘İşsizlik koz olarak kullanıldı’
İşsizliğin koz olarak kullanıldığı işyerlerinde üretim baskısı ve kötü çalışma koşullarının devam ettiğine dikkat çekilen raporda, “Ya salgına dair hiçbir önlem alınmadı ya da işçileri korumaya yetmeyecek göstermelik önlemler alındı.” denildi.
‘Emekçi intiharları arttı’
Esnek ve kuralsız çalışmanın, işsizlik, borçluluk ve gelir adaletsizliğinin arttığına işaret edilen raporda, “Bunlara bağlı olarak emekçi intiharları da arttı.” diye kaydedildi.
‘En az 294 emekçi Covid-19 sebebiyle yaşamını yitirdi’
Tüm bu gerçekliğin bir sonucu olarak salgının ilk 7 ayında en az 294 emekçinin Covid-19 sebebiyle yaşamını yitirdiğinin belirtildiği raporda, “Pek çok işkolunda, kayıt dışı ve güvencesiz çalışmanın yaygın olduğu alanda bilgi alma kaynaklarımızın azlığı ve ölenlerin kimlik bilgilerine ulaşmanın giderek güçleştiği düşünüldüğünde yaşamını yitiren emekçilerin sayısının bunun çok daha üzerinde olduğunu söylememiz gerekiyor.” denildi.
‘Yaşamını yitiren emekçilerin 105’i sağlık, 69’u ticaret/büro işkollarında’
Raporda, şu veriler paylaşıldı: “Covid-19 sonucu yaşamını yitiren emekçilerden 105’i sağlık, 69’u ticaret/büro, 20’si belediye, 19’u tekstil, 14’ü metal, 14’ü güvenlik, 13’ü taşımacılık işkollarında çalışmaktaydı. Covid-19 sonucu ölümlerin daha çok 65 yaş üstü olarak belirtilmesine karşın ölen emekçilerin yaş ortalamasının 50’dir.”
Bu süreçte en çok ölümün yaşandığı işkolunun sağlık olduğuna işaret edilen raporda, bu süreçte 29 bin 865 sağlık çalışanının koronavirüse yakalandığı kaydedildi. Raporda, yer alan talepler ise şu şekilde sıralandı:
- Covid-19 sağlık emekçileri için meslek hastalığı, diğer işkollarında çalışan işçiler için ise iş kazası olarak tanınmalıdır.
- İşyerlerinde başta üretim alanları olmak üzere ulaşım, beslenme, barınma gibi tüm alanlarda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmalıdır.
- Kronik hastalığı olan ve belli bir yaşın üzerindeki işçiler bu süreçte idari-ücretli izne çıkarılmalıdır.
- İşten atmalar yasaklanmalı ve 1168 TL değil tam ücret ödenmelidir.
- Çalışma saatleri, ücretlerde kesintiye gitmeden azaltılmalıdır.
- İşçilere ücretsiz-yaygın testler yapılmalı, vakaların arttığı işyerlerinde üretime ara verilmelidir.
- Evden çalışan işçilerin çalışma saatleri düzenlenmeli ve iş için yaptıkları harcamalar karşılanmalıdır.