İSİG: Temmuz ayında 164 işçi yaşamını yitirdi

İSİG’in Temmuz ayı raporuna göre; en az 164 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

İşçilerin 7’si çocuk, 6’sı ise göçmendi.

En çok ölümler tarım, inşaat, taşımacılık işkollarında gerçekleşti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2020 Temmuz ayı iş cinayetleri raporunu yayımladı. Rapora ilişkin yayımlanan açıklamada, 4 Ağustos’ta Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlama hatırlatılarak, Türkiye’de bulunan 180 civarındaki limana dikkat çekildi.

Açıklamada, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgının yayıldığı Manisa’daki Vestel fabrikasındaki işçilerin durumu da hatırlatıldı. Açıklamada, Vestel Beyaz Eşya Genel Müdürü Erdal Haspolat’ın yapılan eleştiriler sonucu Manisa’daki fabrikada 2 işçinin Covid-19’dan hayatını kaybettiğini, 380 işçinin ise Covid-19’a yakalandığını açıklamak zorunda kaldığına vurgu yapıldı.

‘Vestel’de virüs bulaşmış işçiler varken güvenli üretim belgesi veriliyor’

Ancak Haspolat’ın ne haftada 60 saati aşan çalışma saatlerinden ne de işçilerin bir bütün olarak çalışma koşullarından bahsetmediğine işaret edilen açıklamada, Vestel fabrikasında 28 Temmuz’da Taner Arı ve 5 Ağustos’ta Ömer Tatlikalp’in tedavi gördükleri koronavirüs nedeniyle hayatlarını kaybettiği belirtildi.

Vestel işçilerinin en az 5 arkadaşlarını daha Covid-19 nedeniyle kaybettiklerini belirttiklerinin aktarıldığı açıklamada, “Fabrikada virüs bulaşmış işçiler varken TSE Vestel’e ‘güvenli üretim belgesi’ nasıl veriyor? Yoksa bu belgeler işyerlerini olası davalar için koruma amacı mı taşıyor?” denildi.

Yüzde 88’ininin ulusal basında yer alan bilgilere dayanılarak hazırlanan rapordaki veriler şöyle;

  • Temmuz ayında en az 164 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
  • 2020 yılının ilk 7 ayında iş cinayetlerinde en az bin 98 işçi hayatını kaybetti.
  • Hayatını kaybeden işçilerin 140’ı ücretli (işçi ve memur), 24’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu.

‘7 çocuk işçi can verdi’

  • 7 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım, tekstil ve ticaret işkolunda gerçekleşti
  • Ölenlerin yaş ortalaması, kendi nam ve hesabına çalışanlarda (çiftçi ve esnaf) 51 yaş, ücretlilerde (işçi ve memur) 39 yaş.

‘İşçilerin sadece 7’si sendikalı’

  • 51 yaş ve üstünde çalışırken hayatını kaybedenlerin sayısı 43.
  • 6 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi: 5’i Suriyeli ve 1’i Afganistanlı.
  • Hayatını kaybeden işçilerin 7’si sendikalı. Sendikalı işçiler tarım, madencilik, inşaat ve belediye işkollarında çalışıyordu.
  • Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, kimya, metal, madencilik, enerji, belediye/genel işler, gıda, sağlık, güvenlik, tekstil ve ticaret/büro işkollarında meydana geldi.
  • En fazla ölüm nedenleri sırasıyla, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, yüksekten düşme, elektrik çarpması, Covid-19, patlama/yanma, kalp krizi, zehirlenme/boğulma ve şiddet.

Raporda, yaşamını yitiren 164 işçi, tek tek isimlerine yer verilerek anıldı.