İstanbul 2 Nolu Baro’nun kurulması için Türkiye Barolar Birliği’ne müracaat edilerek, üye olunması için elektronik imza süreci başlatıldı.
Kurucular Kurulu üyesi avukat Ceylan, kendileri gibi düşünen avukatlara, aralarına katılmaları için açık davette bulundu.
“Çoklu baro” sistemini getiren 7249 Sayılı “Avukatlık Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kapsamında İstanbul 2 Nolu Baro’nun kurulması için bir grup avukat adım attı. İstanbul Cevizlibağ’daki bir otelde düzenlenen basın toplantısına yeni baronun kurucu üyeleri olan avukatlar Şengül Karslı, Necati Ceylan, Niyazi Paksoy ve Cavit Tatlı’nın da bulunduğu bir grup avukat katıldı.
Toplantıda konuşan avukat Karslı, Kurucular Kurulu olarak İstanbul’da yeni bir baro kurmak için çalışmalarını başlattıklarını belirterek, TBB’ye müracaatlarını yaptıklarını söyledi. Karslı, elektronik ortamda oy kullanabilmek için Ulusal Hukuk Ağı Projesi (UHAP) kapsamında oy kullanma sürecinin de bugün itibariyle başladığını duyurdu.
‘Yasayla baro özgürleştirildi’
Kurucular Kurulu üyesi olan avukat Necati Ceylan da, İstanbul Barosu’nda yıllardır yapılan seçimlerde seçilme hakları bakımından sistemin getirdiği temsil edilememezlik çıkmazının bu yasa ile aşıldığını öne sürdü.
Bu yasayla baronun özgürleştirildiği iddiasında bulunan Ceylan, “Hukukun Üstünlüğü Platformu’nu oluşturan paydaşlar, Tüm Hukukçular Derneği, Hukukçu Hanımlar Derneği, Türk Hukuk Enstitüsü İstanbul Şubesi, Yeryüzü Avukatları Derneği, Demokrat Hukukçular Derneği, Hukukun Üstünlüğü Derneği, Yeryüzü Adalet ve İnsan Hakları Derneği, Hukukçular Derneği ve meslektaşlarımız olarak ortak iradelerimiz ile 2 Nolu Baro adı altında yeni baromuzun kuruluşuna karar vermiş bulunmaktayız.” dedi.
Avukatlara açık davet
Tüm avukatları “bu tarihi görevi” yerine getirmek üzere misyon üstlenmeye davet eden Ceylan, “Bizim gibi düşünen tüm meslektaşlarımızı aramıza katılmaları için açık davette bulunuyoruz. İstanbul’da 2 Nolu Baro kuruluş kararımızı kamuoyuna ilan ediyoruz.” dedi.
‘2 bin imzamız bir iki gün içinde tamamlanır’
Kurucu üyelerden avukat Niyazi Paksoy da, elektronik imza sürecinde 2 bin imzanın bir iki gün içinde tamamlanmasını takiben Barolar Birliğinin vereceği yetkiyle birlikte Kurucular Kurulu olarak barolarının kuruluşu ve organların seçilmesi için genel kurula gideceklerini söyledi.
Kaynak: AA