İYİ Parti Toplumsal Politikalar Başkanı ve Ankara Milletvekili Şenol Sunat, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sosyal yardımları etkin ve hukuka uygun kullanmadığına dikkat çekerek, yardımlarda doğrulanamayan şüpheli ödemeler olduğunu belirtti.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2018 yılı Sayıştay Raporu’na ilişkin görüşlerini kamuoyu ile paylaştı. İyi Partili Şenol Sunat, raporda bakanlığın sosyal yardımları etkin ve hukuka uygun kullanılmadığının, uygulanan sistemlerin yeterli olmadığının, kullanılan kaynakların kayıp, kaçaklara ve suistimallere açık olduğunun ve önemli riskler barındırdığının görüldüğünü belirtti.
‘Sayıştay denetim görüşü bildirmedi’
Sayıştay raporunun “Denetim Görüşü” bölümünde görüş bildirmediğini belirten Sunat, şunları kaydetti: “Bir kamu idaresinin mali rapor ve tabloları hakkında Sayıştay’ın ‘Denetim Görüşü Bildirmekten Kaçınması’ o idare için büyük bir zafiyet olup, 2018 yılında Genel Bütçeden yaptığı tüm harcamaları şüpheli hale getirmiştir. Bakanlığın bu duruma düşürülmesinin sebebi, ilgili Bakan tarafından açıklığa kavuşturulması ve bu kapsamda sorumluluğu olanlar hakkında gerekli işlemlerin başlatılmış olması gerekmektedir” dedi.
‘Sosyal ve Ekonomik Destek’ ödemelerinde kullanılan Yönetim Bilgi Sistemi’nde (YBS) yer alan tutarlar ile ödeme tutarları arasında uyumsuzluk olduğunu kaydeden Sunat, tespit ettikleri bilgileri paylaştı. Sunat, Sağlık Bakanlığı’nın Engelli Sağlık Kurulu Raporu (ESKR) veri tabanında kaydı bulunmayan kişiler ile kaydı olup ağır engelli olmayan kişilerin yakınlarına Evde Bakım Ödemesi yapıldığına dair bulgulara rastlandığını söyledi. Sunat, yapılan bu usulsüz ödemelerin 1,6 milyar lira olduğunu ancak bu ödemelerin usulüne uygun yapılıp yapılmadığının doğrulanamadığına dikkat çekti.
‘Doğrulanamayan şüpheli ödemeler var’
Sağlık Bakanlığı veri tabanında kaydı bulunmayan kişiler ile kaydı olup engel oranı yüzde 40’ın altında olan kişiler için Engelli Aylığı ve 18 Yaşından Küçük Engelli Yakını Aylığı ödemesi yapıldığını belirten Sunat, doğrulanamayan şüpheli ödemeler olduğunu belirtti. Sosyal yardımların devletin bir lütfu değil, yurttaşın bir hakkı olduğu algısının oluşturulması gerektiğini belirten Sunat, sosyal yardımlarla ilgili tüm mevzuatın güncellenmesi, sadeleştirilmesi ve uygulamayı şeffaf ve kolay ulaşılabilir hale getirilmesi gerektiğini kaydetti. Sunat son olarak içinde bulunulan ekonomik koşullar karşısında sosyal hak olan yardımların daha da artırılması gerektiğini belirtti.