Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması, pandemi tedbirleri nedeniyle toplamda 140 gündür iş yerlerinin kapalı olduğunu hatırlatarak “Geçinemiyoruz!.. Tedbirler alınsın, iş yerleri açılsın” çağrısı yaptı.
Yaklaşık bir yıldır süren Koronavirüs pandemisi nedeniyle ekonomik çıkmaza giren kafe ve bar esnafı ve çalışanları seslerini duyurmak için bugün Ankara, İstanbul, Bursa, Samsun ve Antalya’da eylem yaptı.
Eylemin Ankara ayağı Kızılay Sakarya Caddesi’nde yapılacaktı. Fakat polisin engeline takılan ve Ulus Meydanı’na yönlendirilen Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması (KBÇD) üyeleri açıklamalarını polisin “pandemi koşullarında bu kadar kalabalığa izin veremeyiz” sözleri üzerine tam olarak toplanamadan yaptı.
‘Toplamda 140 gündür çalışamıyoruz’
KBÇD, ilk koronavirüs vakasının 11 Mart’ta görülmesinin ardından 16 Mart’ta paket servis yapan işletmeler hariç tüm iş yerlerinin 1 Haziran’a kadar 75 gün boyunca kapatıldığını belirtti. 20 Kasım’da yeni tedbirler kapsamında iş yerlerinin yeniden kapatıldığına değinen kafe ve bar çalışanları “65 gündür iş yerlerimiz kapalı toplamda 140 gündür çalışamıyoruz” dedi.
‘Bir miktar para veriliyor ama karşılığında sosyal güvencemiz elimizden alınıyor’
Hükümetin kısa çalışma ödeneği için belirlediği koşulları çoğu çalışanın karşılayamadığını vurgulayan KBÇD, bu şartları taşımayanlar için günlük 39 lira ücretsiz izin ödeneği sağlandığını hatırlattı. Dayanışma üyeleri, kısa çalışma ödeneğini alanların bin 500 lira, ücretsiz izne çıkarılanların ise bin 170 lira ile geçinmek zorunda bırakıldığının altını çizerek bu süreçte, sigortasız çalıştırılan işçilerin ise bu desteklerin hiçbirinden yararlanamadığını ekledi.
“İş yerlerinin kapatıldığı dönemlerde kısa çalışma ve işsizlik ödeneğinden faydalandırılan işçiler sosyal güvenlik primlerinden faydalanamıyor. Bir miktar para veriliyor ama karşılığında sosyal güvencemiz elimizden alınıyor.”
‘Olmayan gelirin vergisi mi olur?’
KBÇD, bu dönemde esnafın yaşadığı zorlukları ise şu cümlelerle açıkladı:
“İş yerleri kapalı ama kira ödemeye devam ediyorlar. Hükümetin verdiği kira desteği 750 lira; Ankara’da merkezi yerlerdeki kiralar 5 bin liradan başlıyor. Kira yardımı kiraların yüzde 15’i bile değil. Stopaj vergisi yüzde 20’den yüzde 10’a düşürüldü, ancak soruyoruz, olmayan gelirin vergisi mi olur?”
‘Alkol yasağı pandeminin gereği değil hükümetin keyfi tutumu’
Tekel bayilerinin sokağa çıkma kısıtlamaları süresince alkol satmasının yasaklandığına değinen KBÇD, yasak süresince market ve bakkalların açık olduğunu, Tekellere yönelik bu yaptırımın pandemiyle ilgili değil hükümetin alkole dönük politikalarıyla ilgili olduğunu vurguladı. Bar işletmecilerinin ve çalışanlarının durumunun ise daha vahim olduğuna dikkat çeken Dayanışma, “16 Mart’tan sonra barlar hiç açılmadı, kapatılalı neredeyse 1 yıl olacak, barlar kaderine terk edildi” dedi.
‘180 bin iş yeri kapalı yaklaşık 1 milyon kişi işsiz’
Kafe ve bar çalışanları, milyonlarca insanın içinde olduğu bir sektörün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre 73 bin kahvehane, 43 bin lokanta, 22 bin çay bahçesi, 16 bin meyhane, 14 bin kafe, 5 bin bar, 4 bin oyun salonu, 4 bin aperatif büfe olmak üzere toplamda 180 bin iş yerinin kapalı olduğuna değindi.
“Bu işletmelerin her birinde 5 kişi çalışa 1 milyon insan ediyor, aileleriyle birlikte 5 milyon insan açlığa, yoksulluğa mahkum.”
‘İş yerleri açılsın, yasaklar kalksın’
KBÇD, bu ay itibariyle AKP’nin pandemiden dolayı ertelediği kongrelerini yapmaya başladığını hatırlatarak “Binlerce insanın kapalı bir salonda toplandığı kongreler yapılabiliyorsa çalıştığımız iş yerleri neden kapalı” sorusunu sordu. Dayanışma, HES koduyla toplu taşımalara biniliyor, kapalı alanlara giriliyor, kongreler yapılıyorsa kafeye, bara, lokantaya da gidilir diyerek “Çalıştığımız iş yerlerinde alınması gereken tüm tedbirleri alalım, iş yerleri açılsın, yasaklar kalksın” talebini yineledi.
Yeni1Mecra
Video Haber: Merve Güven
Kamera: Cansu Erginkoç
Kurgu: Aysu Demirel