Mardin kayyımının “manevi kızı” Merve Erciyas Çatal, polis olan eşine aldığı hediyeleri belediye hesabından ödediği, doğum gününden düğün masraflarına kadar yaptığı tüm harcamalarda belediye imkanlarını kullandığı ortaya çıktı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, Meclis Genel Kurulu’nda HDP sıralarına dönerek “Ohh, kaynaklar halka harcanıyor” söylemi, kayyımların icraatlarını bir kez daha gündeme getirdi.
İçişleri Bakanlığı’na bağlı mülkiye müfettişlerinin Mardin Büyükşehir Belediyesi’ndeki incelemelerine ilişkin raporlarında, ciddi yolsuzluklar ve çarpıcı detaylar yer alıyor.
Mardin Büyükşehir Belediyesi eski kayyımı Mustafa Yaman’ın, “manevi kızı” olarak tanınan ve belediyede Sosyal Hizmetler ile Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı’nın yanı sıra Özel Kalem Müdürlüğü görevlerini yürüten Merve Erciyas Çatal’a dair onlarca suç tespiti yapıldı.
Mezopotamya Ajansı’nın (MA) ulaştığı müfettiş raporunda, Çatal hakkında “Belediyenin imkanlarını şahsi amaçla kullandığı, harcama yetkilisi olarak bulunduğu ihale iş ve işlemlerinde mevzuata açıkça aykırı işlemlerinin olduğu, kurumun zimmetinde olan malların muhafaza ve tesliminde önemli ölçüde eksiklerin bulunduğu, Daire Başkanlığı tarafından yapılan yardım malzemelerinin yerine ulaşmadığı veya yardımların yalnızca kağıt üzerinde yapıldığı, personeline usule aykırı olarak zorla imza attırdığı, kurumun kayıtlarında mevzuata aykırı işlemler yaparak kamunun zarara uğratıldığı” suçlamaları yer aldı.
İhalede yolsuzluk
Müfettişlerin yaptığı incelemede, Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne 19 Ağustos 2019’da ikinci defa kayyım atanmasının ardından gerçekleştirilen ve değeri 10 milyonu aşan en az en az 8 ihalede, Çatal’ın usulsüz işlem yaptığı ortaya çıktı.
Çatal ile ilgili raporda, ihalelere ilişkin “(…) gerekçe raporunun dahi olmadığı, davetiye listesi hazırlanıp İhale Onay Belgesine eklenmediği, ihaleye iştirakin sınırlı tutulduğu, şeffaflığın ve rekabet ortamının sağlanmadığı” ifadeleri yer aldı.
Çatal’ın Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde gerçekleştirilen “öğrencilere dağıtılmak üzere” 27 bin ayakkabı alımına ilişkin yapılan ihalede, “(…) yaklaşık maliyet hesaplanırken Gıda, Otomotiv ve Turizm şirketlerinden fiyat alındığı” kaydedilerek, fiyat alınan firmanın ayrıca ihaleye davet edilen tek firma olduğu, aynı zamanda ihalenin de aynı firmaya verildiği ve usulsüz işlem yapıldığı belirtildi.
Kağıt üzerinde yardım
Müfettiş İnceleme Raporunda, Çatal ile ilgili alımların neredeyse tamamının aynı firma veya kişilerden yapıldığı görülürken, kimi ihalelerin 3 kez iptal edilmiş olmasına rağmen sonradan ihalesiz alım yapıldığı ve dağıtılmak üzere alınan malzemelerin dağıtılmadığı belirtildi.
Raporda, Çatal’ın başında olduğu Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılmak üzere satın alındığı iddia edilen 15 bin kolilik yardım malzemelerinin de “evrak üzerinde teslim edilmiş gibi gösterildiği” açığa çıktı.
Raporun devamında şunlara yer verildi:
“…teknik personel tarafından, yardım yapıldığı iddia edilen ve kurum tarafından sunulan listedeki vatandaşlardan örnek usulü seçilen 0482 312 ****, 0541 216 ****, 0537 765 ****, 0542 215 **** ve 0539 353 *** no’lu telefon hatları aranarak yardım alıp almadıklarının sorulduğu, ancak iki numaranın kayıt dışı olduğu, iki numaranın yanlış olduğu ve bir numaraya cevap verildiği fakat şahsın ifadesinde yardım almadığını ifade etmiş.
Tutulan teslim tutanaklarının aynı kişi veya kişilerce düzenlenerek yine aynı kişilerce imza altına alındığının değerlendirildiği, Müfettişliğimizce görevlendirilen teknik personel tarafından tutulan tutanak ile Lojistik Merkezinde görevli personele 15.000 adet kolinin fiziki olarak teslim edilmediği halde, evrak üzerinde teslim edilmiş gibi gösterilmiş.
Yardım alan vatandaşlar listesinin ve teslim tutanaklarının aynı kişi veya kişilerce hazırlanarak imzalandığı, ödeme işlemlerinde, süresine veya miktarına bakılmaksızın keyfi muamelenin yapıldığı, alınan mallara ilişkin personele mobbing uygulanarak ve baskı yapılarak teslim alınmış gibi gösterilip belgeler imzalattırıldığı…”
Kamu zarara uğratıldı
İddia edilen 15 bin yardım kolisinden ayrı olarak 8 bin 900 yardım kolisinin daha alındığı ancak sadece 5 bin kolinin depoya girdiği belirtilen raporda, geriye kalan 3 bin 900 kolinin hiç teslim alınmamasına rağmen dağıtıldığının iddia edildiği belirtildi.
Raporda, “Mardin Masa” ekibi tarafından dağıtıldığı iddia edilen 3 bin 900 yardım kolisinin dağıtılmasının mümkün olmadığına dikkat çekilirken, kolilerin dağıtılmadığının tespit edildiğine yer verildi.
Yine farklı bir tarihte 15 bin adet daha yardım kolisinin alımının yapıldığı ve harcama kalemlerinde gösterildiği belirtilen raporda, kolilerden sadece bin 500 adedinin teslim alındığı, geriye kalanının alınmadığı ifade edildi.
Alınmayan kolilerin dağıtıldığının iddia edildiğine yer verilirken, teslim alınmayan kolilerle ilgili müfettişlerin incelemeye başlamasının ardından teslim evraklarının zorla personele imzalattırıldığı kaydedildi.
Raporda, 8 bin koli temizlik malzemesinin 735 bin TL’ye ihale edildiği ancak hiçbir zaman teslim alınmadığına da değinilerek, yapılan ödemelerle kamunun zarara uğratıldığı ifade edildi.
İşçilere baskı
Çatal’ın, personele “siyasi veya farklı gerekçelerle baskı kurduğu” belirtilen raporda, belediye personellerinin yöneticiler ile kayyım tarafından oluşturulan spor takımlarındaki oyuncuların evlerine zorla temizliğe gönderildiğine yer verildi.
Çatal’ın isteklerine karşı çıkanları da cezalandırmak için ya hayvan barınağına sürgün ettiği ya da iş akdini “ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış” gerekçesiyle feshettiği belirtildi.
Çatal’ın belediye personeline zorla imzalar attırması nedeniyle çok sayıda işçinin yasal sorumluluğu düşünerek, imza atmak istemediğine yer verilen raporda işçilerin bu nedenle “ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış” gerekçesiyle işten çıkarılmayı kabul ettiklerine de yer verildi.
Kürtçe düşmanlığı
Raporda, Çatal hakkındaki soruşturmada ırkçılık da yer aldı.
Çatal’ın Kürt personele yaklaşımı, “Gerekirse hiçbir Kürt bırakmam”, “Belediyede Kuşdili konuştururum, Kürtçe konuşturmam”, “Mardin’de adam olsaydı, özel kalem müdürü olmazdım” sözleriyle raporda yer aldı.
Ayrıca raporda, kayyım Yaman ile ilgili sosyal medyada çıkan paylaşımları beğenmeleri ve ilave paylaşım yapmaları yönünde Çatal’ın personele baskı yaptığı paylaşımlar konusunda “yeterli gayret göstermeyenleri” de santral nöbetiyle cezalandırdı belirtildi.
Kendi düğünü belediye kasasından
Çatal’ın polis olan eşine, polis okulunu kazandığı sırada belediye araçlarıyla konvoy şeklinde okula götürdüğü, eşine aldığı hediyeleri belediye hesabından ödediği, doğum günü ve kına gecesini de belediye imkanlarıyla gerçekleştirdiği belirtildi.
Raporda, Çatal’ın kendi düğün masraflarına kadar varan tüm harcamalarda belediye imkanlarını kullandığı ortaya çıkarken, düğüne katılan misafirlerin konaklama masraflarının da “bir sponsor” tarafından karşılandığı belirtildi.
MA / Ahmet Kanbal