ÇAYKUR’un çay alımında kota uygulamasına geçmesini protesto eden Kemalpaşalı çay üreticileri, “Koronavirüsten ölmedik, bunların kota, kontenjan uygulamalarından öleceğiz” dedi.
Artvin’in Kemalpaşa ilçesinde çay üreticileri, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (ÇAYKUR) günlük çay alım kotası açıklamasını ÇAYKUR Kemalpaşa Çay Fabrikası önünde protesto etti. ÇAYKUR’un günlük dönüm başına 17 kilo çay alacağını açıklamasının ardından çayları elinde kalan üreticiler, çayları fabrika önüne döktü. Alınan kararla özel çay şirketlerine mahkum kalan köylüler kotanın kaldırılmasını talep etti. Sık sık “ÇAYKUR halkın satılamaz” sloganları atan üreticiler, fabrika önünde tulumlar eşliğinde horanlar çekti
‘Ezilmeyeceğiz’
Günde 10 saatten fazla çay topladıklarını belirten bir çay üreticisi, “Kilosuna 4 TL fiyat verildi. Bu fiyat nedir? Kaşıkla verdiler. Kepçe ile çıkardılar. Böyle bir şey olur mu? Kendileri yan gelip yatsınlar. Biz burada ezilelim. Burada öldürseler bile ezilmeyeceğiz. Çocuklarımızı hırsızlığa mı gönderelim” dedi.
‘ÇAYKUR zarara uğratılıyor’
Fabrikanın genişletilmesi gerektiğini söyleyen başka bir çay üreticisi ise, “Özel sektör fabrikaları 400-500 ton alıyor. Devletin fabrikaları 200 ton alıyor. Böyle bir mantık olabilir mi? Bu memleketin insanını düşünen bu fabrikanın genişlemesini ister. Ama bunlar halkın zulüm çekmesini istiyor. Fabrikayı genişletmeyi bırakın bunlar kota ve kontenjana takmışlar. Bunlar Karadeniz halkından yana değiller. Yurt dışından ithal çayla bu işler dönmez. 2016 yılında kâra geçen fabrikalar 2021 yılında zarar etmiş. Burayı 15 yaşında çocuk bile yönetebilir. Ama fabrikayı zarara uğratıyorlar. Bunu biri çıkıp açıklasın” diye belirtti.
‘Ölüme mahkum olduk’
Yıllardır çay fabrikası önünde eylem yaptıklarını söyleyen bir başka üretici de, “Sadece Karadeniz insanı değil, Ege’de, Çukurova’da, Güneydoğu’da tarım işçisi olan herkesin derdi var. Oralarda tüccarlar var burada özel sektör var. Bu sorun bugünün değil yılların sorunu. Çocukluğumuzdan şimdiye kadar bu sorunlar ile karşılaşıyoruz. Ama bunu çözen bir kurum, kuruluş yok. Özel sektör 2 TL 80 kuruşa çay alıyor. Çayı 4 TL yaparak bize lütuf olarak gösteriyorlar. Çayı 40 TL yapsanız ne olur. 10 ton çayı olan insan fabrikaya 2 ton çay verebiliyor. Bu insanlar kendi fabrikasına çay veremiyor. Bu halkı ölüme mahkum ediyorlar. Koronavirüsten ölmedik bunların kota, kontenjanından öleceğiz” sözleriyle tepki gösterdi.
MA / ARTVİN