HDP Kadın Meclisi kadın yoksulluğunu görünür kılmak ve mücadele yöntemleri geliştirmek adına Adıyaman’da tütün işçisi kadınlar ile buluşarak yaşadıklarını dinledi.
Günlük 110 liraya tütün tarlalarında güvencesiz çalışan kadınlar ekmek kavgalarının ve emeklerini alamadıkları koşulların mecliste dillendirilmesini istedi. İkiz çocuklarını komşuna bırakıp tarlada çalışmak zorunda olan Saniye Horuz, “O kürsülerden boş konuşmasınlar. Bize icraat lazım. Oy zamanında bir kez görünüyorlar, sonrasında yoklar” dedi.
‘Bir tablet yüzünden eğitim hayatım yarıda kaldı’
Öğretmenlik okuyan ve ismini vermek istemeyen bir kadın tütün tarlasında çalışarak çocuklarının eğitim masraflarını karşılamaya çalıştığını ifade ederek, “Bir tablet yüzünden benim eğitim hayatım yarıda kaldı. Bugün buraya gelip çalışıyorsam çocuklarımın çalışma masasını tamamlamak için” dedi ve konuştuklarının Meclis’e iletilmesini talep etti.
‘Zorluğu biz çekiyoruz parayı aracılar alıyor’
Tek geçim kaynaklarının tütün olduğunu ve tütün üretiminin devlet tarafından engellenmeye çalışıldığını söyleyen Hayriye Çalışkan, “Tütün olmazsa evimizi geçindiremeyiz. Çok çalışıyoruz ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bütün zorluğunu çeken biz, parasını alan aracılar” diye konuştu. Giderlerinin arttığını ama gelirlerinin olmadığını söyleyen Çalışkan, “Çiftçi olarak destek görmüyoruz. Biz çalışıyoruz başkaları kazanıyor” dedi.
‘Sadece belli bir kesime yardım edilmesinden bıktık’
Anaokulu çağında ikizleri olduğunu ve komşusuna bırakarak tarlada çalışmaya geldiğini belirten Saniye Horuz, “Buraya gelmek zorundayım. Ev kirası, faturalar yetişmiyor” dedi. Ülkeyi yönetenlerin kürsülerden konuşmalarını artık dinlemek istemediğini söyleyen Çalışkan,” O kürsülerden boş konuşmasınlar. Bize icraat lazım. Buradakileri gelip görsünler. Sadece belli bir kesime yardım edilmesinden artık biz bıktık. Oy zamanında bir kez görünüyorlar, sonrasında yoklar” diye konuştu.
Burcu Yıldırım – Ayhan Çetin