Türk Tabipler Birliği tarafından düzenlenen Behçet Aysan Şiir Ödülü’ne başvurular devam ederken, yarışmaya kategori ayrılmayan Kürtçe kategorisinde şiir dosyasıyla katılan tutuklu Kürt yazar erd. Agron, ‘Kürtçe can çekişiyor. Haberiniz var mı?’ diye sordu.
TTB ve Seçici Kurul’a hitaben bir mektup kaleme alan şair Agron, bu mektupta Kürtçe üzerindeki baskılara dikkat çekti. Yarışmaya katılımının ödül olmadığına vurgu yapan Agron, bu hareketinin ‘Kürt dili ve edebiyatını egemen ideolojiye terk eden sanat ve edebiyat dünyasına karşı bir eylem’ olduğuna dikkat çekti.
erd. Agron’un TTB ve Behçet Aysan Şiir Ödülü Seçici Kurulu’na hitaben kaleme aldığı mektubunda şu ifadelere yer veriliyor:
TTB ve Behçet Aysan Şiir Ödülü Seçici Kurulu’na;
“güllerin bedeninden dikenlerini teker teker koparırsan
dikenleri kopardığın yerler teker teker kanar
dikenleri kopardığın yerleri bir bahar filân sanırsan
Kürdistan’da ve Muş-Tatvan yolunda bir yer kanar”
Yokuş Yol’a – Turgut Uyar
Kardeşlik, ontolojik zemini paylaşmak, aynı kaynaktan beslenmek ve çoğu zaman aynı mecrada akmaktır. Resmi ideolojinin asimilasyon politika ve uygulamalarına direnen Kürtler yüzyıldır kardeş dil Türkçeyi bir tehlike olarak görmemiş kardeşliğin gereklerini yapmakta tereddüt etmemiştir. Bütün yayınevleri, dergi ve gazetelerinde yurtiçi ve yurtdışı, hatta cezaevlerinde Kürt edebiyatı adına düzenlenen her yarışma ve etkinlikte Türkçeye yer vermiştir. Acaba bugüne kadar Türk edebiyatı ve sanatı adına düzenlenen kaç yarışmada Kürtçeye yer verilmiş, kaç yayınevi Kürtçe kitap basmış, bırakalım gazeteleri kaç dergi Kürtçeye kapılarını açmış, bir Kürtçe şiir yayımlamıştır? Türkiye toplumunun vicdanı ve birçok Kürdün kalbinde yer edinmiş olan siz aydınlar ve şairler bunu görmeyecek, bu soruyu sormayacak mısınız?
Mevlana baş tacı kılınırken Melayê Cizîrî yasaklanmış, Yunus yere göğe sığdırılmazken Feqiyê Teyran adı ağza alınmamış, Hacı Bektaş görkemli etkinliklerle anılırken Ehmedê Xanî unutturulmaya çalışılmıştır. Şimdi ise sizler etkinlikten etkinliğe koşturur, her sözünüz, her satırınız ile gazete ve dergi sayfaları süslenirken Kürt edebiyatı ve sanatı adına yarışmalar düzenlenemez hale getirilmiş, Türkiye’nin tek Kürtçe gazetesi AzadiyaWelat ve dergilerin tümü kapatılmış, yayınevleri imkansızlıklara mahkum edilmiş, kanla yazan birçok Kürt şair ve yazar cezaevlerinde çürümeye terk edilmiştir. Kürt sorunu aynı zamanda bir dil sorunudur. Kürtçe can çekişiyor. Haberiniz var mı? Ben de Behçet Aysan Şiir Ödülü’ne “Dîwan” adlı yayımlanmamış dosyamla dil dışındaki bütün gereklerini yerine getirerek katılıyorum. Dosyamla ödüle talip değilim. Katılımım Kürt dili ve Kürt şiiri adına bacadan girme çabasıdır. Katılımım Kürt dili ve edebiyatını egemen ideolojiye terk eden sanat ve edebiyat dünyasına karşı bir eylem, her türlü asimilasyon ve oto-asimilasyoncu eğilime karşı bir itirazdır.
Rojava’ya kardeşliğin ruhuna aykırı bir harekat başlatıldı. Şu anda canı pahasına evlerini savunanlar belki de ceplerinde dizelerinizi taşıyorlardır. Katılımım 21. yüzyıl Hektorlarını şiirlerinizle kucaklama çağrısıdır.
“Sınırın öte yakasında patlayan bombaları
bir pınarın şırıltısı sanırsanız Kürdün canı yanar
Türkün yüreğinde bir yer kanamalı
Tanrı hilesiyle vurulursa Hektor bir daha
Bu sefer şiir kanar, şair kanar
Dünya kanar.”
Türk Tabipleri Birliği’ce, Madımak katliamında hayatını kaybeden Şair Dr. Behçet Aysan anısına düzenlediği Şiir Ödülü için başvurular devam ediyor.
Bu yıl 23’üncüsü düzenlenen ödülün Seçici Kurulu’nda Doğan Hızlan, Cevat Çapan, Ahmet Telli, Ali Cengizkan ve Turgay Fişekçi var.