Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) CHP Milletvekili Gök’ün salgın sürecinde boşanan ve intihara teşebbüs eden sözleşmeli öğretmenlere yönelik sorularına ilişkin istatistiki bilgi vermedi.
CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, 22 Ocak’ta Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Covid-19 salgını boyunca görev yapan sözleşmeli öğretmenlerin bu süreçte yaşadığı mağduriyetleri ifade etmişti. Gök, önergede şu soruların yanıtlanmasını istemişti:
- Covid-19 salgının Türkiye’de görülmeye başlandığı tarih itibariyle ülkemizde görev yapan sözleşmeli öğretmenlerin sayısını açıklar mısınız?
- Covid-19 salgını süresince eşlerinden farklı şehirlerde görev yapan sözleşmeli öğretmenlerimizin sayısını açıklar mısınız?
- Covid-19 salgını süresince güvenlik soruşturmasının sonuçlanması 1 aydan uzun süren sözleşmeli öğretmenlerin sayısını açıklar mısınız?
- Ailesinin ikamet ettiği şehirlerden farklı kentlerde görev yapan sözleşmeli öğretmenlerin haftada 1 gün okula gitme zorunluluğunun uzaktan erişim ile ortadan kaldırılması konusunda hangi çalışmalar yürütülmektedir?
- Covid-19 salgını süresince eşinden boşanan ve halen boşanma davaları devam eden sözleşmeli öğretmenlerimizin sayısını açıklar mısınız?
- Covid-19 salgını süresince intihara teşebbüs eden ve intihar sonucu hayatını kaybeden sözleşmeli öğretmenlerimizin sayısını açıklar mısınız?
- Kadrolu-sözleşmeli-ücretli öğretmen ayrımlarının ortadan kaldırılması amacıyla yürütülen çalışmaları açıklar mısınız?
‘Salgın başlangıcında sözleşmeli 107 bin 111 öğretmen görev yaptı’
Milli Eğitim Bakanlığı, 1 Mart’ta önergeyi yanıtlayarak, salgın başlangıcında görev yapan sözleşmeli öğretmen sayısının 107 bin 111 olduğunu ifade etti. Yanıtta, ücretli öğretmenliğin zorunlu durumlarda, geçici olarak başvurulan ve uygulanan bir yöntem olduğu belirtildi.
Mağduriyetlere ilişkin bilgi verilmedi
Ancak bakanlık verdiği yanıtta, salgın uygulamaları sebebiyle mağdur olan, eşinden ayrılan, iki şehirli hayat yaşamak zorunda bırakılan ve intihara teşebbüs eden öğretmenler hakkında herhangi bir bilgi paylaşmadı.
‘Sözleşmeli öğretmenin sorunlarına çözüm getirmedi’
Önergeye verilen yanıtı değerlendiren Milletvekili Gök, bakanlığın devlet okullarında görev yapan 942 bin 936 öğretmenin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturan 107 bin 111 sözleşmeli öğretmenin sorunlarına çözüm getirmediğini belirterek, “Bakanlık aileleriyle birlikte sayıları yarım milyona yaklaşan yurttaşımızı adeta yok saymaktadır.” dedi.
‘Kölelik sistemi suskun kalarak tahkim etmeye çalışmaktadır’
Gökü, şunları ifade etti: “Soru önergesinde belirtilen istatistiklerin bir tekrarı yapılarak hazırlanan cevap bu sorumsuz yaklaşımı bir kere daha gözler önüne sermiştir. Öğretmenler arasındaki kadrolu ve sözleşmeli ayrımlarının kaldırılmasına yönelik soruya da cevap verilmemekte, Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlere dayatılan kölelik sistemini suskun kalarak tahkim etmeye çalışmaktadır.”
Yeni1Mecra