Medyapod Yayın Koordinatörü Akgül yanıtladı: Podcast nedir?

Medyapod Akademi

2019 yılını geride bırakırken, yeni1mecra olarak medya alanına dair söyleşilerimize devam ediyoruz. Bugün Türkiye’nin son yıllarda tanıştığı yeni bir alanın Türkiye’deki temsilcilerinden Medyapod’un Yayın Koordinatör’ü İlkan Akgül ile ‘Podcast nedir?’ sorusunun cevabını arıyoruz.

Altan Sancar

Türkiye’de medyanın evrimini konuşurken önemli konulardan biri de muhakkak ki podcast kültürü. Kültürün Türkiye’deki temsilcilerinden Medyapod’un Yayın Koordinatörü İlkan Akgül, podcast için ‘ Tüketilmesi çok kolay bir içerik’ tabirini kullanarak radyodan ayrılan yanını ortaya koyuyor.

Podcast kültürünün yakın vadede yazılı medyanın yerini alamayacağını söyleyen Akgül, kültürün yükselişini sürdürmesi halinde ise tüketici alışkanlıklarını değiştirebileceğine işaret ediyor.

İlkan Akgül’ün sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

-Hepimiz konuşuyoruz, hepimiz duyuyoruz. Nedir bu podcast?

Belirli bir konu ya da konsepte sahip, dilediğiniz yerde offline ya da online olarak dinlenebilen, abonelik sistemi ile yeni bölümlerinden haberdar olabildiğiniz ses kayıtlarından oluşan bir tüketim formatı.

“Söyleyecek sözü olanlar için podcast mecrası en çok tercih edilen alanlardan biri”

-Radyo ile podcasti birbirinden farklı kılan nelerdir?

Öncelikle Podcast özgür ve radyo gibi herhangi bir denetim mekanizmasının altında değil. Bu sebeple de konuşacak konusu ve söyleyecek sözü olanlar için podcast mecrası en çok tercih edilen alanlardan biri. Tüketilmesi çok kolay bir içerik olduğu için de radyoyu canlı olarak dinlemeniz gerekirken podcasti ne zaman ve nerede isterseniz ister çevrimiçi ister çevrimdışı indirerek dinleyebiliyorsunuz.

“Podcastin avantajlarından biri üretiminin maliyetsiz olması”

-Türkiye’de podcast nerede?

Türkiye’de uzun yıllardan beri podcast üreten ve dinleyen insanlar olsa da son 3 yıldır adından söz ettirmeye ve seminerlere konu olmaya başlayan bir format. Halen Spotify ya da iTunes gibi mecraları kullanıp içerisinde Podcast diye bir kategori olduğunu bilmeyen ya da “Podcast yapıyoruz dinleyip bize feedback verir misiniz?” dediğimizde “Podcast nedir?” sorularını soran insanlara denk geliyoruz.

Yabancılığın gitmesi ve podcast kültürünün bilinirliğin artması için biz de Medyapod olarak programlarımızın sürekliliğini elimizden geldiğince sağlamaya çalışarak insanlardan bunun karşılığını almaya başlıyoruz. Nihayetinde bu bir kültür ve bir topluma yeni bir kültür tanıtmaya çalışıyoruz. Hele ki hitap ettiğimiz kitle yeniliklere karşı görece gelenekçi olduğu için de işimiz biraz daha zorlaşıyor.

-Bu iş için ayrı ekipmanlar gerekiyor sanırım. Neler ve maliyet hesabı nedir?

Aslında bu tamamen sizin cebinizdeki para ile alakalı bir durum. Podcastin asıl avantajlarından birisi de üretiminin hemen hemen maliyetsiz olması. Bizim programcılarımızdan birçoğu telefon kulaklıklarının mikrofonu ile telefonlarının ya da bilgisayarlarının içerisindeki dahili kayıt programları ile program kayıtlarını alabiliyor.

Deneme yanılma ve iyi bir çalışma ile düşük maliyetler ile iyi bir sese ulaşmanız mümkün. Onun dışında elbette ki kendinize 10.000 TL’ye de bir podcast setup’ı kurabilirsiniz ancak bu tamamen sizin kendinizden, programınızdan neler beklediğiniz ve ne kadar yatırım yapabileceğiniz ile ilgili bir sorun. Temel ihtiyacınız olan şeyler ise bir mikrofon, bir kayıt ve montaj programı ve sessiz bir ortam.

“Podcastin sadece gündelik sohbetlere indirgenen bir format olmasına karşıyız”

-Türkiye’de sektör tüketicisi podcaste nasıl bakıyor?

Podcasti bilen ve yıllardır tüketenler elbette ki bu formatı hayatlarının büyük bir kısmına entegre etmiş durumdalar. Türkiye’de toplu taşıma araçlarında, spor yaparken, yürürken ya da herhangi bir vaktinde podcast tüketen insanlar var.

Yaptığımız gözlemler sonucunda gördüğümüz şey ise, insanların farklı ve nitelikli yayınlar bulma noktasında zorluk çektiği ve yeni arayışlar içerisinde olduğu. İnsanlar eskiden beri dinlediği programların zaten müdavimi ancak podcast kültürü Türkiye’de şekillendikçe içerik açısından da bir şekillenme ve çeşitlenme bekliyor.

-Medyapod haricinde beğendiğim içerikler hangileri?


Türkçe üzerinden gidecek olursak Medyapod haricinde Socrates Podcast’i çok beğenerek dinliyorum. Onun dışında O tarz mı? ve Tekno Seyir çok kaliteli içerikler.

-İçerik üreticisi olarak hangi podcast şovlarını beğenmezsiniz?

Bir üretici olarak birçok yayını en azından ilk birkaç dakikasını fikir sahibi olabilmek için dinliyorum ancak bazen öyle bir yayına denk geliyorum ki, Türkiye’de herhangi bir insana “Bak bu Podcast” diyerek podcastin ne olduğunu anlatmaya kalktığında o insan “Ben Podcast almasam da olur” diyerek arkasına bakmadan gider.

Birçok podcast üreticisi gündelik basit sohbetlerini özensiz kayıt ve montajlar eşliğinde kullanıcılara sunduğunda açıkçası platformlar büyük bir çöplüğe dönüşüyor. O yüzden biz podcastin sadece gündelik sohbetlere indirgenen bir format olmasına karşıyız. Bunun nitelikli bir kısmı olması gerektiğini ve sadece eğlence amaçlı değil insanların artık podcasti gündelik haber ihtiyaçlarını dahi karşıladığı bir platform olarak görüyoruz.

Medyapod nedir?

Medyapod Yayın Koordinatörü İlkan Akgül

-Medyapod projesinden bahseder misiniz?

Medyapod bundan 1,5 yıl önce insanların tüketecek farklı bir format aradıklarını düşündüğümüz için doğan bir platform. 4 program ile başladığımız yayın hayatımızda günün sonunda baktığımızda çoğu aktif birçok kategoriden 32 tane programımız var.

Yaklaşık 5 ay önce ise Medyapod Podcast Akademi isimli ayrı bir oluşum kurarak sadece podcast üreten değil aynı zamanda insanları buna teşvik eden, bununla ilgili eğitim ve atölyeler düzenleyen bir kurum halini aldık.

“Anadolu’nun farklı kesimlerine de sirayet edebilecek bir format”

-Yazılı haberin yerini alır mı yoksa ayrı kulvarlar mı?

Aslında bu tamamen bir kullanıcı alışkanlığı. Şu anda hem bizim haftalık bir haber podcastimiz var, hem de başka haber podcast projeleri hayata geçiyor. İnsanların bunları dinlerken geri dönüşleri oldukça olumlu çünkü gün içerisinde o kadar çok bilgi akışı var ki buları takip etmek istemeyen ve günün sonunda sakince dinleyerek o gün ya da haftada neler olduğu ile ilgili bilgi almak isteyenler var.

Dünyada da bununla ilgili müthiş örnekler var ancak Türkiye özelinden bahsedersek podcast kısa vadede haberin yerini alamaz. Ancak bu kültür yükseldiği ve bilinirliği arttığı taktirde elbette insanların geleneksel medyayı terk ettikleri gibi dijital yazılı haber mecralarını da terkedebileceğini göz önünde her zaman tutmak lazım.

-Podcast daha çok metropol insanına mı hitap ediyor?

Podcastin en fazla kentli ve eğitimli insanlara ‘ulaştığı’ bir gerçek ancak hitap etme konusunda öyle değil. Podcast onlarca kategorisi ve binlerce programı ile sadece metropol değil Anadolu’nun farklı kesimlerine de sirayet edebilecek ve dinlenebilecek bir format.


yeni1mecra medya söyleşileri 1. Bölüm: