Okullara verilen ara 30 Nisan’a kadar uzatıldı

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu.

Okullara verilen ara 30 Nisan’a kadar uzatıldı. Tarih özel kurslar için de geçerli olacak.

Koronavirüs verileri kamuoyuyla dijital ortamda paylaşılacak.

Virüsün illere göre dağılımına ilişkin bilgilerin ise ilerleyen günlerde paylaşılacağı belirtildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca – AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından canlı yayında açıklamalarda bulundu. Anadolu Ajansı’nda geçen bilgilere göre; Toplantıda konuşan Sağlık Bakanı Koca, koronavirüs nedeniyle sosyal izolasyon ve mesafenin korunması gerektiğini yineleyerek, “85 ülkede 8 milyara yakın insan endişe içinde takip ediyor.” dedi.

‘Virüsün bulaşmasını siz önleyebilirsiniz’

Bilimin bugün için büyük vaatlerde bulunamadığını belirten Koca, hiçbir sağlık kurumunun, hiçbir hekimin virüsün bulaşmasını önleyemeyeceğini vurguladı. Koca, “Bunu siz önleyebilirsiniz. Evinize çekilerek önleyebilirsiniz. Gerekli durumlarda maske takarak önleyebilirsiniz. Temastan kaçınarak önleyebilirsiniz. Bu mücadelede devletimiz güçlüdür. Benzer şartlardaki başka pek çok ülkeyle kıyaslanmayacak kadar güçlüdür. Bu güçle sonuç alacak olan varsa bizleriz.” diye konuştu.

’65 yaşında ve 60 yaşında hastalar taburcu oldu’

Bazı hastaların sağlık durumuyla ilgili bilgi paylaşan Koca, şunları anlattı: “Bir hastamız 65 yaşında, 8 gün yoğun bakımda kalan bir hastamızdı. O hastamız dün itibarıyla taburcu oldu. Yine bir hastamız erkek, 60 yaşında. O da bugün itibarıyla taburcu olmuş oldu. Yoğun bakım şartlarında 7 gün kadar kalıp sonra taburcu ettiğimiz bir hasta olduğunu, yani bu arada yoğun bakım şartlarında olan hastaların da iyileşme durumlarını söylemiş oluyorum, yaşları 60’ın üzerinde olmasına rağmen.”

‘Herkesin kendisini izole etmesi önemli’

O nedenle erken dönemde müdahalenin yapılmasının önemli olduğunu ve bulaşıcılığın, temasın minimalize edilmesi gerektiğini söyleyen Koca, herkesin özellikle evine ve hatta odasına kendisini izole ederek bir dönem için bunu sağlamasının son derece önemli olduğunu tekrar hatırlatmak istediğini belirtti.”

‘Bilgiler dijital ortamda paylaşılacak’

Koca, kamuoyunun bundan sonraki dönemde daha kolay ve net bilgi alması için yapılacak uygulama hakkında da bilgi verdi. Özellikle her gün vaka sonuçlarını bildirmeye çalıştıklarını anımsatan Koca, “Bundan sonraki dönemde düzenli bir şekilde ekranda gördüğünüz şekliyle hem toplam hasta sayısını, test sayısını, kaybettiğimiz vaka sayısını, yoğun bakımda olan hasta sayısını, entübe yani solunum cihazına bağlı olan hasta sayısını ve iyileşen hasta sayısını dijital ortamda her gün güncellenerek kamuoyu ile paylaşmış olacağız.” dedi.

‘Öncelik çocuklarımız’

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk – AA

Daha sonra Milli Eğitim Bakanı Selçuk, konuştu. Bilim Kuralu toplantısında MEB olarak ne tür ihtiyaç içinde olduklarını paylaşma fırsatı bulduklarını belirten Selçuk, “Biz MEB olarak pedagojik olarak bakıyoruz. Bizim için öncelik çocuklarımız. Eğitimsel olarak ortaya çıkan ihtiyaçları tespit etmeye çalışıyoruz. MEB uzaktan eğitime başladı ve bu hafta bizim test haftamızdı. Önümüzdeki haftalarda da dolu dolu eğitimlerimizi yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

Okullara verilen ara 30 Nisan’a uzatıldı

Eğitimde elbette kayıpların, eksikliklerin olacağını söyleyen Selçuk, “Çocuklarımızın her türlü ihtiyacı için tüm senaryolara hazırız. Bu yolculuğu koşuyu yürüteceğiz inşallah. Bilim Kurulu’nun önerisiyle önümüzdeki süreci bir süre daha uzatıyoruz. 30 Nisan tarihi ortak kararla ortaya konuldu. Bizim hazırlığımız olduğu için çalışmalarımızı daha geliştirerek ihtiyaçları karşılayacağız.” diye konuştu.

Tüm kurslar da 30 Nisan’a kadar kapalı olacak

Tüm kursların da 30 Nisan’a kadar tatil olup olmadığı sorusu üzerine Bakan Selçuk, özel kursların da belirtilen tarihe kadar kapalı olacağını vurguladı. Selçuk, “Mesele bir yavrumuzu hastalığın eline bırakmanın telafisi olmadığının farkına varmak. Biz eğitimi telafi ederiz. Bütün toplum müsterih olsun. Biz bunu telafi ederiz ama bir hastalığı telafi edemeyiz.” dedi.

‘Meslek liseleri cerrahi maske ve elbise üretiyor’

Meslek liselerini de harekete geçirdiklerini belirten Selçuk, cerrahi maske ve kullanımlık elbiselerle çok sayıda üretim yapıldığını söyledi. Bu konuda önemli noktanın çocukların sağlığı olduğuna dikkati çeken Selçuk, çok kısa sürede 2 milyon maskenin meslek okullarında üretebileceğini, ayrıca dezenfektan yapımına da başlandığına değindi.

Koca ve Selçuk, konuşmalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Konuşmasının başında bazı illeri saydığı hatırlatılan Koca, söz konusu ileri örnek olarak verdiğini ancak ilerleyen günlerde virüsün illere göre dağılımını gösteren tabloyu kamuoyu ile paylaşacaklarını bildirdi.

Koca, bakanlık yapmadan önce yönetim kurulunda görev aldığı özel bir hastanede bazı personelin ücretsiz izne zorlandığına dair soruya şu yanıtı verdi:”Lütfen bu tür şeylere inanmayın. Ben ilişkimi kestim ve gerçekten son 1,5 yılda oradaki arkadaşlara sorun beni kaç defa görmüşler. Bu süreçte böyle bir durum asla söz konusu değil ama bu algıları sürekli oluşturmak isteyenler var, lütfen bunlara inanmayın.”