Şeker pancarı alım fiyatının 300 liradan 336’ya yükseltilmesine ilişkin tarlalarından seslenen şeker pancarı üreticileri, “Geçen yıla göre 36 kuruş zam verdiler. Bu fiyat bize çok fazla gelir! 20 kuruşunu geri alsınlar!” diyerek tepki gösterdi.
Üreticilerin sorunlarını dinleyen CHP Milletvekili Gürer de, “Fiyat belirlenmesindeki her yanlışta çiftçi giderek ekim yapmaktan uzaklaşıyor” uyarısında bulundu.
Geçen yıl tonu 300 lira olan 16 polar şeker pancarının bu yılki alım fiyatı 336 lira olarak belirlendi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de şeker pancarı tarlalarında pancar üreticileriyle bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Şeker pancarı üreticileri Tükşeker tarafından 336 lira olarak açıklanan 16 polar şeker pancarı alım fiyatının beklentilerinin çok altında kaldığını ifade ettiler.
Dolar ve enflasyon arttıkça ilaca, gübreye, mazota, sulamada kullanılan ekipmanlara ve elektriğe art arda zamların geldiğine vurgu yapan üreticiler, maliyetin geçen yıla göre yarı yarıya arttığını söyledi.
‘Hayal kırıklığı yaşadık’
Çiftçiler şunları dile getirdi: “Bu koşullarda geçen yıl 300 liradan alınan şeker pancarı için bu yıl en az 390- 400 lira arası bir fiyat bekliyorduk. Ancak 16 polar şeker pancarı için 336 lira fiyat belirlenmesiyle hayal kırıklığı yaşadık. Bize müjde diye geçen yıl fiyat açıklanmıştı. Hakkımız olanı müjde diye duyuruluyordu. Bu yıl ise fiyat sessizce açıklandı.”
‘Bu fiyat bize fazla 20 kuruşunu geri alsınlar’
Gürer’in “Açıklanan pancar alım fiyatından memnun musunuz?” sorusuna bir üretici “Geçen yıla göre 36 kuruş zam verdiler. Bu fiyat bize çok fazla gelir! 20 kuruşunu geri alsınlar!..” yanıtını verdi.
‘Elektrik borcumdan dolayı su kuyumu mühürlediler’
Girdi maliyetlerinin arttığına dikkat çeken pancar üreticisi, “Yılbaşından bu yana elektriğe 6 kez zam geldi. Ben burada büyük bir çiftçiydim. Ancak zamlardan dolayı elektrik borcumu ödeyemedim ve benim su kuyumu mühürlediler. Şu anda tarlamda susuz söküm yapmak zorunda kalıyorum” dedi.
‘Ne ekersek zarar ediyoruz’
Başka bir üretici ise pancar ekimi yaptığı tarlanın yanındaki diğer bir alana 115 bin lira masraf yaparak domates ektiğini söyledi. Ancak 70 kuruşa mal ettikleri domatesi 40 kuruşa satmak zorunda kaldıklarına işaret eden üretici, şunları ifade etti:
“115 bin lira harcayarak ürettiğim domatesleri 80 bin liraya sattım. Emeğim hariç 35 bin lira zarar ettim. Ne ekersek zarar ediyoruz. Buğday ektik zarar ettik, mısır ektik zarar ettik, domates ektik zarar ettik, pancar ettik zarar ettik. Dolar kurundaki artışlar maliyetlere yansıyor. Gübre, ila, mazot, sulamada kullanılan ekipmanlar dolar arttıkça zamlanıyor. Geçin yıl 50 liraya aldığımız ilaç 150 lira oldu. Artık dayanacak gücümüz kalmadı.”
‘Biz üretmezsek insanlar ne yiyecek’
Pancar sökümü yapan bir başka üretici ise en az 400 lira olarak bekledikleri taban fiyatının 336 lira olarak açıklanmasıyla birlikte, artık önümüzdeki yıl pancar üretimi yapmayacaklarını söyledi. Üretici, “Hiçbir üründen kar edemiyoruz. Ekim yapılan alanlar sürekli daraldı. Böyle giderse tarlalar tamamen boş kalacak. Biz üretmezsek, ekim yapmazsak, bu insanlar ne yiyecekler, beton mu yiyecekler?” dedi.
‘Üreticiler büyük hayal kırıklığı yaşadı’
Üreticilerin sorunlarını dinleyen Gürer ise 2 ay gecikmeli olarak açıklanan şeker pancarı alım fiyatının 16 polar için en az 390 lira, 20 polar için de en az 460 lira olmasını bekleyen üreticilerin açıklanan 336 liralık fiyatla büyük hayal kırıklığı yaşadığını belirtti.
‘Şeker pancarı üreticileri ekimden uzaklaşıyor’
Açıklanan alım fiyatının çiftçiyi memnun etmediğini kaydeden Gürer, şöyle konuştu: “Şeker pancarı stratejik bir üründür. Bu üründen şeker, küspe, melas, alkol üretilir. İspirto üretiminde kullanılır. Eken, çapalayan; tohum, ilaç, gübre satan, fabrikaya taşıyan, işleyen, üretilen şekeri ülke geneline dağıtan ile bu ürün geniş bir kitleyi ilgilendirir. Yanlış uygulama nedeniyle şeker pancarı üreticileri ekimden uzaklaşıyor. Böylece çok geniş bir kesini ilgilendiren bu ürünün ekim alanlarını azalması, adı geçen kitlelerdeki kesimlerin ekonomik olarak küçülmesine neden oluyor.”
‘400 bin şeker pancarı üretici sayısı 100 bine düştü’
Şeker pancarı üretici sayısının 400 binden son yıllarda 100 bine kadar düştüğüne vurgu yapan Gürer, şeker pancarı ekim alanlarının da sürekli daraldığını anlattı. Siyasi iktidarın tarımda yaşanan sorunları görmezden geldiğini belirten Gürer, bu durumun üreticiyi bu hale düşürdüğüne vurgu yaptı.
Çiftçiye destek verilmesi gerektiğine vurgu yapan Gürer, “Fiyat belirlenmesindeki her yanlışta çiftçi giderek ekim yapmaktan uzaklaşıyor” uyarısında bulundu.