CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, pandemiden dolayı ekonomik sıkıntı yaşayan işportacı esnafla bir araya gelerek devletin bu kesime 10 aydır 1 lira dahi yardım etmediğini söyledi.
Tezgahlarıyla CHP önünde toplanan işportacı esnaf da “Virüsten ölmezsek açlıktan öleceğiz” dövizini taşıyarak “Eskiden geçim sıkıntısı şimdi yaşam sıkıntısı çekiyoruz” diye konuştu.
Merve Güven
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, pandemide adeta yaşam savaşı veren sokak satıcıları ve esnafla bir araya gelerek CHP Genel Merkezi önünde bu kesimin yaşadığı zorluklara dikkat çekti.
Yandaşa 9.5 milyar hak, yurttaşa bin lira çok
Veli Ağbaba, Esnaf ve Sicil Gazetesi’nin bu yılki verilerine dayanarak bir senede 100 bin esnafın kepenk kapattığını söyledi. Sokak ekonomisinin Covid-19 ile birlikte bitip tükendiğini söyleyen Ağbaba, iktidarın sokak satıcılarının sesini duymadığını söyledi:
“Tek 1 yandaşa 9.5 milyar çok görülmezken iktidar, esnafa aylık bin, günlük 33 lirayı çok gördü. Devlet pandemi boyunca sokak çalışanlarına 100 lira değil 1 lira destek vermedi.
6 milyon esnaf sahipsiz bırakıldı
Ağbaba, 500 bini pazarcı, 500 bini kağıt toplayıcısı, 30 bini simitçi, 10 bini çiçekçi, 1 milyonu el işçisi ve 1 milyonu da gündelikçilerin oluşturduğu toplamda 6 milyonu bulan esnafın sokak ekonomisine can verdiğini belirtti.
Veli Ağbaba, 6 milyonluk kesimin çoğunun kayıt dışı ve güvencesiz çalıştığına dikkat çekerek hastalansalar hastaneye gidemeyeceklerinin altını çizdi:
“Maske alacak parası olmayan insanlara evde kal demek virüsten değil de açlıktan öl demektir.”
İşletmeciler ve müzisyenler de zor durumda
Veli Ağbaba, restoran, kahvehane, kafe gibi yerleri işleten 2 milyon işletmecinin de geçim sıkıntısı çektiğini ve çoğunun kısa çalışma ödeneğinden faydalanamadığını söyledi. Müzisyenlerin de darboğazda olduğuna değinen Ağbaba çoğunun geçinmek için müzik aletlerini satmak zorunda olduğunu söyledi:
“AKP’ye toplantı ve düğünler serbest, müzisyenlere yasak. Müziksen’e göre salgın boyunca intihar eden müzisyen sayısı 100’ü buldu.”
Veli Ağbaba’nın konuşmasının ardından söz alıp sıkıntılarını paylaşan bazı esnaf özetle şunları söyledi:
‘Bağış değil ayaklarımın üzerinde durmak istiyorum’
İşportacı Müjde: Çay satarak 2 çocuğuma bakıyorum, çocuğum kalp hastası biz sokak emekçisiyiz, geleceği olmayan ertesi gün güvencesi olmayan insanlarız. 800 lira kira 200 lira elektrik parası veriyorum; 1000 lirayla nasıl geçineyim. Bağış istemiyorum, ayaklarım üzerinde durmak istiyorum. Bizim gibi en az 300 işportacı var, kayıt altında olmak istiyoruz. 9 ay boyunca gittiğimiz tüm kapılar yüzümüze kapandı.
Zinnur Özpamuk: Devletten yardım beklemiyorum, tezgâhımızı geri versinler yeter. 300 400 aile evde ölüme tek edildik.
‘Eskiden zabıta şimdi polis ceza kesiyor’
63 yaşındaki Çorapçı Saffet: Eskiden zabıtalar gelirdi, şimdi polis geliyor ceza yazıyor. Yapılandırıp ödediğim bir ceza var. Ameliyat olmam gerek ama evdekiler ne yiyecek korkusuyla olamıyorum. Zabıta ve polis tarafından kovalanmak istemiyorum.
‘Eskiden geçim sıkıntısı şimdi yaşam sıkıntısı çekiyoruz’
Kafe çalışanı Ulaş: Pandemi öncesinde geçim sıkıntısı çekiyorduk, şimdi yaşam sıkıntısı çekiyoruz; artık yaşayamıyoruz. Verilen 1500 lira hiçbir şeye yetmiyor. Sermaye için hayat eve sığar ama emekçi için sığmıyor; buzdolaplarımız bomboş.
Yeni1Mecra