İktisatçı Mustafa Sönmez, Merkez Bankası rezervlerinin doların 6.85’te tutulması için bankalara verildiğini, dolar borcu olan şirketlerin de bunu ucuza alarak dolar borçlarının bir kısmını ödediğini söyledi.
Yeni1mecra’dan İrfan Uçar’a konuşan Sönmez, HES gibi enerji yatırımlar teşvik ve garantilerin öncelikle AKP’li şirketlere verildiğini kaydetti. “Bu tür yatırımlar neredeyse bir yağmaya dönüştü” diyen Sönmez, “Bu yağma tam bir denetimsizlik içinde gerçekleşti. HES yapılacak yerde -Giresun örneğinde olduğu gibi- yaratacağı doğal afetler, çevreye vereceği zararlar, tarım üreticisine vereceği zararlar, tarihi ve kültürel varlıklara vereceği zararlar dikkate alınmadan adeta bir yağma gerçekleşti” diye konuştu. Mustafa Sönmez şunları söyledi:
“Dış borçla yapılan HES’lerin kur artışından dolayı bunu yapan firmalarda ciddi çöküş belirtileri de var. Bu firmaları kayırmak için zaman zaman enerji fiyat politikasında değişikliğe gidildi. Sonuçta burada gözetilen şey toplumun, kamunun ucuz enerji sağlaması değil, enerji üreticisi adı altındaki yandaş kesimi kollamak, onların kar ve sermaye birikimi için fiyat politikalarını belirlemek, onların dış borçlanmada üstlendikleri riski azaltmak için belli yaklaşımlar geliştirmek. Kaygı bu olunca hem toplumsal çıkarlar hem de tarihi ve kültürel faydalar her zaman gözardı edildi, edilmeye de devam ediliyor.”
İktisatçı Mustafa Sönmez, Merkez Bankası rezervlerinin eritilerek özel sektörün nasıl sübvanse edildiğini de “Merkez Bankası doların 6.85’te kalsın diye rezervlerini kamu bankalarına kullandırttı. Kamu bankaları da döviz sattılar. Bu satılan dövizlerin önemli bir kısmını aralarında enerji firmalarının da olduğu borçlu özel firmalar aldılar. Özel firmaların dış borçlarının bir kısmını ödedikleri görüldü” şeklinde anlattı.
Hükümet seçim ekonomisi uyguluyor mu? Baskın seçim olur mu?
Detaylar video söyleşide…