Tanrıkulu: İşkence toplumu sindirmek için görünür halde yapılıyor

CHP Milletvekili Tanrıkulu, yasak ve suç olan işkencenin Türkiye ve dünyada sistematik bir biçimde artış gösterdiğine dikkat çekerek, “İşkence Türkiye’de görünür halde herkese karşı yapılıyor. İşkence yapanlar bunun görülmesini istiyor ki toplumu sindirebilsinler.” dedi.

HDP Milletvekili İpekyüz de, işkence uygulayanların ödüllendirildiğini belirterek, “Yapılan suç duyurularına rağmen emniyet amiri, emniyet müdürü yapılarak terfi edilmekte ve işkence özendirilmektedir.” diye kaydetti.

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ortak basın toplantısında konuştu

Türkiye İnsan Hakları Vakfının (TİHV) 30’uncu kuruluş yıl dönümü dolayısıyla vakfın kurucularından CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, Meclis’te ortak basın toplantısı düzenledi. Tanrıkulu ve İpekyüz “Türkiye İnsan Hakarı Vakfı 30. Yıl” yazılı önlükleri giydi. Vakfın 30 yıl önce işkence mağdurlarına fiziksel ve ruhsal tedavi hizmeti sunmak için kurulduğunu söyleyen Tanrıkulu, geçen süre içerisinde işkencenin azalmadığını belirtti.

‘İşkence sistematik biçimde artış göstermektedir’

26 Haziran’ın Birleşmiş Milletler (BM) İşkence Mağdurlarıyla Dayanışma günü olduğunu hatırlatan Tanrıkulu, şöyle konuştu:

“İşkence, BM sözleşmelerine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine, anayasamıza ve yasalarımıza göre mutlak bir biçimde yasak ve suçtur. Buna rağmen işkence, ülkemizde ve dünyada azalma değil sistematik biçimde artış göstermektedir. Terörle mücadele, milli güvenlik ve kamu düzeni gibi gerekçelerle meşru gösterilmeye çalışılmaktadır. İşkence Türkiye’de görünür halde herkese karşı yapılıyor. İşkence yapanlar bunun görülmesini istiyor ki toplumu sindirebilsinler.” 

‘İşkence uygulayanlar ödüllendirilmekte’

HDP Milletvekili İpekyüz de açıklamasında işkencenin aleni hale gelerek arttığını belirterek, hükümetin “İşkenceye sıfır tolerans” açıklamalarını eleştirdi. İşkenceyle bir “korku imparatorluğu yaratıldığını ve uygulayanların ödüllendirildiğini” ifade eden İpekyüz, “İşkenceyi uygulayanlar ödüllendirilmekte, yapılan suç duyurularına rağmen emniyet amiri, emniyet müdürü yapılarak terfi edilmekte ve işkence özendirilmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Yarın TİHV ve İHD gibi kuruluşların işkence ve kötü muameleye ilişkin veriler açıklayacağını söyleyen İpekyüz, “İşkence öyle bir hale geldi ki son 2 yıldır insanlar kaçırılıyor ve 8-10 ay sonra gözaltında oldukları öğreniliyor. Cezaevlerinde girişte ve beslenmede hakları ihlal ediliyor. Baro başkanlarına baskı uygulama dışında, beslenme ihtiyaçlarının önlenmesi bile başlı başına bir işkencedir. İşkence sadece dayak değildir.” dedi. 

Tanrıkulu ve İpekyüz, İçişleri Komisyonu’nda görüşülen Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi’ne muhalefet ettiklerini, Genel Kurul’da da kanunun çıkmaması için mücadele edeceklerini ifade etti.

AA – TBMM