Türk-İş: Açlık sınırı 2 bin 219 TL

Türk-İş’in “Açlık ve Yoksulluk Sınırı” araştırmasında dört kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 219 TL, yoksulluk sınırı 7 bin 229 TL olarak hesaplandı.

Bir çalışanın aylık yaşam maliyet tutarının 2 bin 698 TL olarak hesaplanan araştırmada, mutfak enflasyonunda yıllık artış oranı yüzde 15,93 olarak tespit edildi.

Türk-İş, 2020 Ocak ayı “Açlık ve Yoksulluk Sınırı” araştırmasını açıkladı. Türk-İş, turkis.org.tr sayfasında yayınladığı araştırmada, çalışanların geçim şartlarının, özellikle gıdadaki fiyat artışının devam etmesi ve bazı temel hizmetlerindeki fiyat düzenlemeleri nedeniyle her geçen gün ağırlaştığına dikkat çekildi.

Araştırmada, mevsim şartlarının elverişsiz olması ve yetersiz kalan üretimin özellikle yaş meyve-sebze fiyatlarını olumsuz etkilediği belirtildi. Araştırmada, bu olumsuzluğun çalışanların mutfak harcamasına artış olarak yansıdığının araştırmada da ortaya konulduğu ifade edildi.

‘Yoksulluk sınırı 7 bin 229 lira 49 kuruş’

2020 Ocak ayı araştırma sonucuna göre hesaplanan açlık, yoksulluk ve yaşama maliyeti şöyle;

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2 bin 219 lira 45 kuruş. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 7 bin 229 lira 49 kuruş. Evli olmayan – çocuksuz bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 2 bin 697 lira 82 kuruş.

‘Sadece mutfak harcaması tutarı bir yılda 211 TL arttı’

Dört kişilik bir ailenin aylık harcama tutarının son bir yılda 687 TL artış gösterdiğine dikkat çekilen araştırmada, “Ücret gelirleri yılık olarak bu tutarda artmayan çalışanların satın alma gücü yaşanan enflasyon karşısında aşınmıştır. Sadece mutfak masrafı için yapılması gereken harcama tutarı son bir yılda 211 TL artmıştır.” denildi.

‘Gıda tutarı 2,62 oranında arttı’

Araştırmada, “Mutfak enflasyonu”nda Ocak 2020’de meydana gelen değişim şöyle verildi: “Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,62 oranında arttı. Yılın ilk ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 2,62. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 10,49. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 15,93.”

Araştırmada, 2020 Ocak ayı itibariyle temel alınan gıda ürünlerinin fiyatlarında gözlenen değişim şu şekilde sıralandı:

• Süt, yoğurt, peynir grubunda; yıl sonu fiyat ayarlamaları sonrası yılın ilk ayında önemli bir fiyat değişikliği görülmedi. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; dana kıyma ve kuşbaşı etin fiyatı arttı, tavuk fiyatı ise değişmedi. Sakatat ürünlerinden dana ciğer ve yürek fiyatı arttı, diğerleri aynı kaldı. Balık fiyatındaki artış bu ay da devam etti. En fazla tüketilen hamsi ve istavrit kilogram fiyatı 30 TL’ye kadar yükseldi.

•Yumurtanın fiyatı geçen ay geriledikten sonra bu ay yükseldi. Bakliyat ürünlerinden (kuru fasulye, kırmızı-yeşil mercimek, nohut, barbunya vb.) nohut hariç tümünün fiyatı arttı. Sadece bu gruptaki ürünlerde tespit edilen fiyat artışlarının aylık mutfak masrafına getirdiği ek yük yaklaşık 45 TL oldu.

• Meyve-sebze ortalama fiyatı bu ay ortalamada yüzde 7,51 oranında arttı. Ailenin gıda harcaması içinde ağırlıklı yeri olan yaş sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay 5,87 TL (geçen ay 5,46 TL) olarak hesaplandı. Sebze ortalama kilogram fiyatı geçen ay 5,75 TL iken bu ay 6,19 TL’ye yükseldi. Meyve ortalama kilogram fiyatı ise yüzde 6,65 oranında artarak 5,13 TL (geçtiğimiz ay 4,81 TL) oldu.

• Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; bu ay önemli bir fiyat değişikliği tespit edilmedi. Ekmek fiyatı önce yüzde 20 artırıldı ve sonrası bu artış geriye alındı. Eğer ekmekteki fiyat artışı geçerli olsaydı aile bütçesine gelecek ek yük aylık 47 TL olarak hesaplanmıştı.

• Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı, margarin, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı bu ay değişmedi. Siyah ve yeşil zeytin fiyatı ortalamada -az da olsa- yine arttı. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ürünlerinin fiyatı değişmedi. Çay ve ıhlamur fiyatı ile baharat (kimyon, nane, karabiber vb.) fiyatları aynı kaldı. Şeker, tuz, bal, reçel, pekmez ve salça fiyatı da bu ay yine değişmeyen ürünler arasında yer aldı.