İYİ Parti Grup Başkanvekili Türkkan, atamalar üzerinden iktidara yüklenerek, “akraba, eş dost kayırmacılığı” olarak tanımlanan Nepotizm’in halk sağlığı sorununa dönüştüğünü belirterek, “vakalarda artış var” dedi.
Türkkan, barolara yönelik kanun teklifinin ülkenin üniter yapısına aykırı olduğunu belirterek, Meclis’ten geçmemesi için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.
İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de kronik bir hastalık haline gelen Nepotizm’den bahsetmek istediğini belirten Türkkan, “Türk Dil Kurumu Nepotizm’i en basit haliyle, ‘akraba eş dost kayırmacılığı’ diye tanımlıyor. Nepotizm, ciddi anlamda mücadele edilmesi gereken bir halk sağlığı sorununa dönüştü.” dedi.
‘Nepotizm ülkemizde yönetim biçimine dönüştü’
Türkiye’de Nepotizm ile birlikte ahbap-çavuş ilişkilerinin son dönemlerde yaşanan atamalarla birlikte zirveye çıktığını ifade eden Türkkan, şöyle konuştu:
“Tıpkı monarşilerde, hanedanlıkla yönetilen üçüncü dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de Nepotizm bir yönetim biçimine dönüşmüş durumda. Kamuya yönelik istihdam ve atamalarda, ehliyet-liyakat, yani bilgi birikimi-tecrübe-kıdem-eğitim gibi temel kabul görmüş nitelikler artık aranmıyor. Yerine eş-dost-akraba ve yandaş olmanın tercih edildiği, partizan atamalar, toplumsal adalet ve eşitlik duygularını tahrip ediyor.”
‘Vatandaşın derdi ev değil evini geçindirmek’
Kamusal hizmetlerin niteliğini de yozlaştırdığını ifade eden Türkkan, “Mesela korona virüse karşı açıklanan tedbir paketlerinde nedense ev kredilerinden bir türlü vazgeçilemiyor. Oysa vatandaşın derdi ev değil evini geçindirebilmek. Ama birileri bu zor dönemde bile kimi yakınlarını, tanıdıklarını kurtarmanın derdine düşmüş. Buradan da anlaşılıyor ki Nepotizm salgını vakalarında düşüş yok, son demlerini yaşayan AK Parti’nin çırpınışlarıyla beraber artış var.” şeklinde konuştu.
‘Türk ekonomisi Crony Capitalism olarak anılıyor’
İktidara ekonomi politikaları üzerinden yüklenen Türkkan, “Türk ekonomisi artık uluslararası literatürde tarif edilen bir ‘Crony Capitalism’ olarak anılıyor. Yani ahbap-çavuş kapitalizmi.” dedi.
Ortaya çıkan bu durumun sistemin giderek “totaliterleşmesinin” eseri olduğunu belirten Türkkan, “Demokrasinin askıya alınması, hukukun ortadan kalkması, giderek bozulan ekonomi ve tüm bunların üzerine eklenen Nepotizm’in en uç örneği olan atamalar toplumda sessiz ve derinden bir kırılma yaratıyor.” dedi.
‘Gençlerin yetenekleri ve hayalleri AK Parti duvarına takılıyor’
Gençlerin üniversiteyi dereceyle bitirseler de, KPSS’de en yüksek puanı elde etseler de; bütün başarıları, yetenekleri ve hayallerinin AK Parti duvarına takıldığını söyleyen Türkkan, “AK Parti’ye oy veren vatandaşlarımız da bu engeli aşamıyorlar. Onlar da mağdur, onlar da seslerini duyuramıyor.” şeklinde konuştu.
‘İktidar yanlısı kanallar RTÜK Başkanının koruması altında’
RTÜK Başkanını eleştirerek konuşmasına devam eden Türkkan, “İktidar yanlısı kanallar, RTÜK Başkanı’nın koruması altında. Mesela, RTÜK’e son 6 ayda ATV ile ilgili 89 bin 987 şikayet başvurusu yapılmış. Ele alınan dosya sayısı sıfır. Ama iş Tele1, Halk Tv, Fox Tv’ye gelince tereddütsüz en ağır cezalar veriliyor.” dedi.
Halkbank’a yapılan atamaları da eleştiren Türkkan, “Aslında bu atamaların neden yapıldığı belli. Ekonomide işler yolunda gitmiyor. Ve akıl dışı, bankacılık ve iktisat kurallarından uzak olan uygulamalarda; liyakat sahibi, deneyimli isimlerin sorun çıkarması istenmiyor.” şeklinde konuştu.
‘Nepotizm için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması teklifi’
Türkkan, Türkiye’de iktidarın kronik bir sorun haline getirdiği Nepotizm gerçeğinin ortaya çıkarılması ve bununla ilgili gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması tekliflerini bugün Meclis Başkanlığı’na verdiklerini söyledi.
Türkkan, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Türkkan, Esra Albayrak’a yönelik sosyal medyadaki saldırılara ilişkin, “Bunu da başta genel başkanımız olmak üzere hepimiz lanetledik, kınadık. Bunların hepsi gözaltına alınmış bu güzel bir haber.” dedi.
‘Yasaklar bu gidişi hızlandırır’
Cumhurbaşkanının sosyal medyaya yönelik açıklamaları sorulan Türkkan, şu değerlendirmede bulundu: “Geldiğimiz nokta sosyal medyayı yasaklamak mı? Hayır. Eğer gitme vaktiniz geldiyse ne yaparsanız yapın mutlaka ve mutlaka iktidardan gidersiniz. Yasaklar bu gidişi hızlandırır. Sayın Cumhurbaşkanı’nın sosyal medyayı yasaklamak, televizyon kanallarını kapatmak, kurumların yapılarını değiştirecek kanunlar çıkarmak, hükmedemeyeceği kurumlara çeşitli vasıtalarla çökülmesine müsaade etmek bunların her biri demokrasi ile yönetilen ülkelerde örneği görülmemiş uygulamalar. O yüzden biz diyoruz ki, hızla totaliter rejime gidiyoruz. Türk milleti buna evet demeyecektir.”
‘Baro teklifinin Meclis’ten geçmemesi için çalışmaya devam edeceğiz’
Baro düzenlemesine ilişkin tavırları sorulan Türkkan, “Bu yasa ülkenin üniter yapısına da aykırı bir yasadır. Beğenmediğiniz kamu kurumunun yerine ikame edecek başka bir kamu kurumu kuramazsınız.” dedi. Türkkan, teklifin FETÖ döneminde çıkarılan yasalardan hiçbir farkının olmadığını belirterek, “Paralel kurumlar oluşmaya başlayacaktır. Bu kanunun meclisten geçmemesi için çalışmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.