Bilim insanları, gezegenin dinozorlar çağından bu yana 4 farklı iklim durumu yaşadığını belirtiyor. Bunlar, “Sıcak Dünya (Sera)”, “Ilık Dünya”, “Soğuk Dünya” ve “Buzlu Dünya” diye adlandırılıyor.
Yeni çalışmada araştırmacılar bu 4 iklim durumunu, son 50 yılda yapılan sondaj keşiflerinden elde edilen deniz dibi kayaçlarını kullanarak ayrıntılı biçimde haritalandırdı.
Çalışmaya göre gezegen 3 milyon önce, Kuzey Yarım Küre’de buz tabakalarının büyüyüp küçülmesiyle karakterize edilen “Buzlu Dünya” durumuna girdi ve modern insanlar da bu süre zarfında gelişti.
Ancak artık sera gazı emisyonları ve diğer insan faaliyetleri gezegeni bir “Sıcak Dünya” durumuna doğru sürüklemeye başladı.
Bu iklim durumu, yaklaşık 34 milyon yıl önce sona eren Eosen döneminden beri görülmedi. Çünkü gezgen, bu tarihten sonra “Soğuk Dünya” durumuna girmişti. Eosen döneminin başlarında ise kutup buzulları yoktu ve ortalama küresel sıcaklık, bugünkünden 9 ila 14 santigrat derece daha yüksekti.
Independent Türkçe‘de yer alan habere göre araştırmacılar, Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesinde meydana gelen değişimlerden kaynaklanan doğal iklim değişikliğinin, sera gazı emisyonlarından kaynaklanacak, gelecekteki ısınmadan çok daha küçük olduğunu ortaya koydu.
Çalışmanın başyazarı, Almanya’daki Bremen Üniversitesi’nden Dr. Thomas Westerhold, “66 ila 34 milyon yıl önce (Eosen dönemi) gezegen bugün olduğundan önemli ölçüde daha sıcaktı” dedi.
Science dergisinde yayımlanan araştırmanın yazarlarından ve University College London’dan Dr Anna Joy Drury de Dünya iklimin son 50 milyon yılda kademeli olarak soğuduğunu ekledi.
Independent Türkçe