TTB Merkez Konseyi Üyesi Yerlikaya, Diyarbakır’da son 10 günde Covid-19 hasta sayısının en yüksek seviyeye çıktığına dikkat çekti.
Yerlikaya, hijyen, fiziki mesafe ve maske kuralına uyma çağrısında bulundu.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı mücadele kapsamında uygulanan kısıtlamaların bir çoğu “Normalleşme” kararının ardından bugün itibarıyla sona erdi. Mezopotamya Haber Ajansı’na konuşan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, Diyarbakır’daki vaka sayısına ilişkin konuştu.
‘Son 10 gün içinde en yüksek hasta sayısına ulaşıldı’
Diyarbakır’da 100’e yakın sağlık çalışanın Covid-19’a yakalandığını hatırlatan Yerlikaya, salgın sürecinin başından bu yana kentin son 10 gün içinde en yüksek hasta sayısına ulaştığına işaret etti. Diyarbakır’ın normalleşme sürecine 20’si yoğun bakımda olmak üzere 200 hasta ile girdiğini ifade eden Yerlikaya, vaka sayısının daha çok artabileceğine dikkat çekti.
‘Kurallara mutlaka uyulması gerekiyor’
Yerlikaya, Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği hijyen, fiziksel mesafe ve maske kullanım kurallarına mutlaka uyulması gerektiğini vurguladı.Türkiye’de normalleşme sürecine geçiş için henüz erken olduğunu söyleyen Yerlikaya, normalleşme sürecine geçiş kararının halk sağlığı verileri gözetilmeden ekonomik kaygılar neticesinde verildiğini ifade etti. Yerlikaya, hükümetin buradaki amacının sorumluluğu üstünden atıp, “Ben başardım ama halk tekrardan yaydı” algısı oluşturmak olduğunu belirtti.
‘Avrupa ülkeleri arasında Türkiye en çok vaka görülen ikinci ülke’
Avrupa ülkeleri arasında Türkiye’nin en çok vakanın görüldüğü ikinci ülke olduğuna işaret eden Yerlikaya, “Bugünden yarına bir normalleşmenin olması çok gerçekçi değil. Bu bize bedel ödetecek bir yaklaşım olur.” dedi.
Türkiye’de testi pozitif olan vakalar üzerinden değerlendirme yapıldığını belirten Yerlikaya, “Tomografi bulgularıyla hastalığı gösteren ve test sonucu negatif olan çok sayıda hasta var. Sadece testi pozitif olan vakalar üzerinden bir değerlendirme yaptığımızda bile Türkiye’deki vaka sayısı beklenildiği gibi azalmıyor” diye konuştu.
‘Tedbirleri elden bırakmamak gerekir’
Salgının bir yıldan daha fazla süreceğini belirten Yerlikaya, yayılma hızı ve hastalığa neden olma yeteneği çok fazla olan bir virüsle karşı karşıya olduklarını kaydetti. Yerlikaya, yaz ayları rehavetine kapılmadan tedbirleri elden bırakmamak gerektiği uyarısında bulundu.