YouTube, Türkiye’de yerel bir tüzel kişi temsilcisi atama sürecini başlatma kararı aldığını duyurdu. Youtube’a, şimdiye kadar temsilcilik açmadığı için 10 milyon ve 30 milyon lira ceza kesilmişti.
Youtube, büyük sosyal medya platformlarına Türkiye’de temsilcilik açma zorunluluğu getiren 7253 sayılı yasanın çıkmasından sonra bu adımı atan ilk platform oldu.
Youtube’dan yapılan açıklamada, şirketin, şeffaflığa, ifade özgürlüğüne ve bilgi erişimine olan bağlılığını korurken, faaliyet gösterdiği ülkelerdeki yerel yasa ve düzenlemelere uymak için her zaman özen gösterdiği bildirildi.
Kısa bir süre önce düzenlenen 5651 sayılı kanunla (İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun) sosyal ağ platformları için getirilen yeni yükümlülüklerin son bir kaç aydır bütün yönleriyle incelendiği anlatılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
“Youtube’un Türkiye’deki içerik üreticileri ve kullanıcılar için ne kadar önemli olduğunu biliyor, her gün on binlerce içerik üreticisinin Youtube’da yarattığı çok sesli özgün dünyayı ilgiyle takip ediyoruz. Bunun bilinciyle ve ilkelerimize bağlı kalarak Youtube için yerel bir tüzel kişi temsilci atama sürecini başlatma kararı aldık. Türkiye’deki yetkililerle de paylaştığımız bu kararı almış olmaktan memnuniyet duyuyoruz.”
Ne olmuştu?
Türkiye’de resmi bir temsilci bulundurma şartını yerine getirmedikleri gerekçesiyle Facebook, Twitter, YouTube, TikTok ve Instagram’a 2 Kasım’da 10’ar milyon, 2 Aralık’ta 30’ar milyon lira para cezası kesildi.
Bugüne kadar yalnızca Rusya’nın sosyal medya platformu VKontakte (VK) temsilcilik açmıştı.
7253 sayılı yasa değişikliğinde hükmedilen cezalar
Sosyal Medya Yasası olarak da ifade edilen 7253 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe girdi.
Yasa, büyük sosyal medya platformlarını Türkiye’de temsilcilik açmaya ve ellerindeki bilgileri siyasi iktidarla paylaşmaya zorlayan bir dizi cezayı içeriyor.
Bu cezalar; ilgili şirketler temsilcilik açmadığı takdirde sıralı olarak ilk aşamada 10 milyon TL, ikinci aşamada 30 milyon TL ceza kesilmesi, üçüncü aşamada Türkiye’deki vergi mükelleflerinin söz konusu şirketlere reklam vermesinin yasaklanması, dördüncü aşamada internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 daraltılması, bir sonraki aşamada da yüzde 90 daraltılmasını içeriyor.
Şirketler cezanın ardından 1 ay içinde temsilci bildirir ve cezayı öderlerse cezalar 4’te 1 oranında düşecek.
AA / Yeni1Mecra