Yüceer: Fatura gazetecilere kesilmesin, haber alma özgürlüğü önündeki engeller kaldırılsın

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, gazetecilere yönelik baskılara ilişkin Meclis Başkanlığına araştırma önergesi sundu.

Candan Yüceer – Tekirdağ Milletvekili

HABER MERKEZİ – CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Mart ayının başından bu yana 8 gazetecinin tutuklandığını, 20’den çok gazetecinin gözaltına alındığına dikkat çekti. İdlib ve Libya konusunda Rusya ile gerilen ilişkilerin faturasının gazetecilere kesilmek istendiğini belirten Yüceer, konuyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, gazetecilere yönelik artan baskılarla ilgili Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi sundu.

İktidarın, çağdaş bir demokrasinin olmazsa olmazı olan basın ve haber alma özgürlüğünü giderek daralttığını vurgulayan Yüceer, halen 90 basın çalışanının cezaevinde bulunduğu Türkiye’nin Çin’in ardından cezaevinde en çok gazeteci bulunan ikinci ülke olduğunun altını çizdi.

‘İki haftada 8 gazeteci tutuklandı’

Gazetecilik Suç Değildir – ENG

Suriye’nin İdlib bölgesinde 35 askerin yaşamını yitirdiği saldırının ardından gazetecilere yönelik yeni bir gözaltı ve tutuklama furyası başladığını belirten Yüceer,
“2020 yılının Mart ayının ilk iki haftasında 8 gazeteci tutuklandı. Aynı dönemde en az 20 basın çalışanı gazetecilik faaliyetleri nedeniyle gözaltına alınırken, 14 gazeteci ise süren davaları kapsamında hakim karşısına çıktı. İki gazeteci ise tutuklandıktan sonra serbest bırakılmıştır. Son dönemdeki gözaltı ve tutuklamaların ana eksenini Türkiye’nin dış politikasıyla ilgili haberler oluşturmaktadır” dedi.

‘Gazetecilere gözdağı verilmek isteniyor’

Arşiv

Yüceer, baskıların gözaltı ve tutuklamalarla sınırlı olmadığını belirterek, haber sitelerine erişim engelinden gazetecilerin evlerine yönelik saldırılara kadar geniş çaplı bir müdahale yaşandığını ifade etti.

“Tüm bunlar, iktidarın dış politikada kendi belirlediği çerçevenin dışında haber yapılmasını engelleme, bu konuda gazetecilere gözdağı verme girişimi olarak yorumlanmaktadır. Türkiye’yi yakından ilgilendiren konuların şeffaf bir şekilde tartışılmasının önüne set çıkan bu gözaltı ve tutuklama furyasının basın ve haber alma özgürlüğünün açık ihlali anlamına geldiği açıktır” diyen Yüceer, konunun Meclis tarafından araştırılıp basın ve haber alma özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

Yüceer basına yönelik son dönemde yaşanan baskıları şöyle özetledi:

  • Rusya merkezli Sputnik ajansının Türkiye servisinde çalışan üç gazetecinin evi saldırgan bir grup tarafından basıldı, mağdur gazeteciler gözaltına alındı.
  • Türkiye’nin Yunanistan sınırını sığınmacılara açmasının ardından bölgede yaşananları takip eden en az 9 gazeteci gözaltına alındı.
  • Avrupa’ya geçmeye çalışan sığınmacıları takip ettiği sırada gözaltına alınan gazeteci İdris Sayılğan tutuklandı ama avukatların itirazlarının ardından serbest bırakılmıştır.
  • Libya’da öldürüldüğü belirtilen iki istihbarat görevlisine ilişkin haberler gerekçe gösterilere Odatv internet sitesine konuyla ilgili haberleri gerekçe gösterilerek erişim engeli getirildi.
  • Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Terkoğlu, Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve muhabir Hülya Kılınç tutuklanmıştır. Yeni Yaşam gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser ve gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik ile Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel de, Libya’da öldürüldüğü belirtilen iki istihbarat görevlisine ilişkin haber ve yorumları gerekçe gösterilerek tutuklandı.