81 atın öldürülmesi Meclis’e taşındı

HDP’li Kerestecioğlu, Büyükada’da faytonlarla sömürülen 81 atın öldürülmesine ilişkin Meclis’e soru önergesi verdi.

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu

HABER MERKEZİ – HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, İstanbul Büyükada’da faytonlarda sömürülen 81 atın öldürülmesiyle ilgili Meclis’e soru önergesi verdi. Önergenin, Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istendi.

Kerestecioğlu, önergenin gerekçesinde İstanbul Büyükada’da faytonlarda sömürülen 81 atın 19 Aralık’ta, 24 atın ise 21 Aralık’ta İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ruam teşhisi konularak öldürüldüğünü hatırlattı. Kerestecioğlu, Bolu Valisi Ahmet Ümit’in, de Abant Tabiat Parkı’nda fayton çalıştırılan 83 attan 8’inin ruam hastalığı görülme ihtimali üzerine karantina altına alındığını açıkladığını belirtti.

Kerestecioğlu, hükümetin Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) ile paylaştığı hayvan sağlığı verilerinde Büyükada’da 105 atın öldürülmüş olmasına rağmen sayının 81 olarak görüldüğüne dikkat çekti.

‘Faytonlarda çalıştırılamayan atlar ölüme terk edildi’

Yaşam Nöbeti Platformu’nun 30 Aralık 2019 tarihinde yaptığı açıklamayı hatırlatan Kerestecioğlu, Büyükada’da bulunan 140 fayton ve 700 at kapasiteli ahırların hayvan ve insan sağlığı açısından tehlike oluşturan büyük bir bakımsızlık ve yıkım içinde olduğunu belirttiğini kaydetti. Platformun açıklamasında atların kötü biçimde beslendiği ve barındığının belirtildiğini ifade eden Kerestecioğlu, “Artık faytonlarda çalıştırılamayan atların ise önemli bir bölümünün sahipleri tarafından ahırlarda bakımsızlığa terk edildiğini ifade etmiştir.” diye kaydetti.

‘Atlı faytonlar yasaklanmalı’

Kerestecioğlu, bu alanda mücadele eden hak savunucularının, atlı faytonların ve hayvan sömürüsünün tamamını turistik ya da başka bir amaçla kullanıma devam edilmeden derhal yasaklanmasını talep ettiğini belirtti. Kerestecioğlu, önergede şu soruların yanıtlanmasını talep etti:

  1. Bolu ve İstanbul’da karantina koşullarındaki atların sağlık durumu nedir?
  2. Karantina altında kalan atların bakımı ile kimler ilgilenmektedir?
  3. Adalar’da at veterineri bulunmadığı bilinmektedir. Karantinadaki atlarla ilgilenecek veteriner hekim, tekniker, personel var mıdır?
  4. Atlı faytonların yasaklanması durumunda atların yaşayacağı rehabilitasyon koşullarının çalışmasına başlandı mı?
  5. Atların yoğun kullandığı yollarda ve otlama alanlarında hastalığın bulaşma riskini önleyen dezenfeksiyon işlemleri yapıldı mı? Çevredeki diğer hayvanlar izlenmekte midir?
  6. Hükümet öldürülen atlarla ilgili Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü OIE ile neden eksik veri paylaşmaktadır?
  7. Ayrıca, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü OIE’ye tüm atların 20 gün sonra yeniden kan testine tabi tutulacağını bildirmiştir. Daha fazla atın öldürülmesi beklenmekte midir?
  8. Ekim ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan Hayvan Hakları Komisyon Raporunda, “Faytonların tüm yurtta bütünüyle kaldırılmasının” uygun olacağı değerlendirmesinde bulunulmuştur. Tarım ve Orman Bakanlığı bu değerlendirmeden haberdar mıdır ve gerekli çalışmaları yapmakta mıdır?
  9. “Dünyanın her yerinde, başta Avustralya’daki yangınlarda ölenler olmak üzere hayvanların hayatının değersiz görülmesi” konusunda düşünceniz nedir?”