893 gündür direnen Cargilli işçiler: Bizimkisi bir hak hikayesi

Sendikaya üye oldukları için işten atılan 14 Cargill işçisinin, işlerine geri alınma talebiyle başlattıkları eylemleri 893’üncü gününde devam etti.

Oturma eylemi yapan işçiler “Bizimkisi bir ‘hak’ hikayesi mahkeme kararını uygula Cargill” çağrısında bulundu.

Bursa’nın Orhangazi İlçesi’ndeki Cargill Fabrikası’nda Tek Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan ve mahkemenin işe iade kararına rağmen işlerine geri alınmayan 14 işçinin başlattığı eylem 893 gündür devam ediyor.

Her hafta farklı bir noktada açıklama yapan işçiler, bu hafta da Cargill’in müşterisi olan Mondelez firmasının İstanbul Ataşehir’de bulunan genel müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Açıklamada, “Bizimkisi bir ‘hak’ hikayesi, mahkeme kararını uygula Cargill” pankartı açılırken, sık sık “Direne direne kazanacağız”, “İş, ekmek yoksa barışta yok” sloganları atıldı. Birçok sendika ve siyasi parti üyesi de açıklamaya destek verdi. 

‘İşveren kota fazlalılığı bahanesiyle işten çıkardı’

Açıklamada konuşan Tek Gıda-İş Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, “İnsanların iki dudağı arasında kapının önüne konmak kaderimiz değildir. Direnişimiz bunun içindir” dedi. Tek Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri İbrahim Ören ise, Cargill’de işçilerinin sendikaya üye olarak 2018’de örgütlenmelerini tamamladığını ve Çalışma Bakanlığına yetki başvurusu talebinde bulunulduklarını anımsattı.

Başvurunun hemen ardından baskıların arttığını belirten Ören, işvereninin hukuka aykırı bir şekilde yetki tespiti başvurusundan bir ay sonra 14 işçiyi “kota fazlalığı ve daralma” bahanesiyle işten çıkardığını ifade etti. 

‘Cargill şirketi sendika düşmanlığını bırakmalı’

“Sizler asla dürüst davranmıyorsunuz” diyerek işverene seslenen Ören, şöyle konuştu: “Çünkü işten çıkartılan arkadaşlarımız sizlere yıllarca emek veren, hatta sizin performanslarınızı beğenerek ödül verdiğiniz arkadaşlarımızdı. Çünkü sendika gelirse, dürüst çalışmak zorundasınız, adaletli olmak zorundasınız, yıllarca emeğini sömürdüğünüz işçinin refah payını yükseltmek zorundasınız. Hak ve özgürlüklerine sahip çıkan bir işçiyi asla istemiyorsunuz.”

Ören, Cargill şirketinin sendika düşmanlığını bırakarak, atılan işçileri işlerine iade etmesi gerektiğini ifade etti. Daha sonra Mondelez firması yöneticilerine durumlarını anlatan bir mektup veren işçiler, Cargill Merkez Ofisinin önüne geçerek oturma eylemi yaptı.  

MA – İSTANBUL