HABER MERKEZİ – Avrupa Birliği ülkeleri için ekonomik, sosyal ve ekolojik sorunlara yönelik çalışmaların yanı sıra “çoğulcu medya” ve “yalan haberlerle mücadele” de önemli konu başlıkları arasına giriyor. Yalan haberle mücadelede Facebook’un 2,2 milyar, Twitter’ın da 77 milyon spam veya sahte hesaba müdahale ettiği bildirildi.
AB-Türkiye Medya Köprüleri Projesi kapsamında “AB Ülke Günleri” düzenleniyor. Bu kapsamda dün akşam Ankara Gazeteciler Cemiyeti, Basınevi’nde “Romanya AB Ülke Günü” toplantısı düzenlendi. 22 Kasım Cuma günü de “Almanya AB Ülke Günü” etkinliği ile devam edecek.
Etkinliğe Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı ve Demokrasi İçin Medya/Medya İçin Demokrasi Program Koordinatörü Yusuf Kanlı, Romanya Büyükelçisi Gabriel Șopandă, İkinci Sekreter ve Basın Ateşesi Dragos Vulvara ile gazeteci ve diplomatların katıldığı Basınevi’ndeki toplantıda Romanya’nın AB Konsey Başkanlığı yürüttüğü Ocak-Temmuz 2019 dönemi boyunca; ekonomik, sosyal ve çevresel alanlardaki çalışmalar özetlendi.
Sadece AB üyesi ülkelerde değil küresel çapta bir sorun olan “Yalan haberle (Face news)” mücadelenin önemine dikkat çekilerek bu konuda geliştirilen stratejiler aktarıldı.
Yalan habere karşı bilgi doğrulatmak için 2015’te hayata geçirilen “EUvsDisinfo” platformunun önemli bir adım olduğunun belirtildiği toplantıda, yalan habere karşı doğru ve doğrulanmış bilginin önemi vurgulandı, “Sahte habere karşı doğruyla mücadele etmeliyiz” denildi.
Toplantıda doğrulanmış bilginin dolaşımı için yeni medya kurum ve kuruluşlarının önemli olduğu vurgulandı. Google gibi internet arama motorları, Facebook, Twitter, Youtube gibi sosyal medya platformlarının görevlerinin de çok büyük olduğunun altı çizildi. Yalan habere karşı medya okuryazarlığın önemine de işaret edilerek desteklenmesi gerektiği ifade edildi.
Sosyal medya platformlarının önlemleri
Etkinlikte, Ocak Mayıs 2019 döneminde Google’ın, 130 binden fazla kişiye karşı harekete geçtiği ve bu doğrultuda orijinal içerikleri ihlal eden yaklaşık 27 bin hesabı tespit ettiği bildirildi.
Facebook’un reklam ve içerik politikalarını ihlal eden 1,2 milyondan fazla eylemi rapor ettiği, Twitter’ın ise AB’deki sosyal medya kullanıcı kitlesini hedef alan 6 binden fazla reklamı reddettiği, ayrıca reklam politikasının yanı sıra yaklaşık 10 bin reklamı iş poliçesini ihlal ettiği gerekçesiyle kabul edilemez bulduğu kaydedildi.
2,2 milyar sahte hesap iptal edildi
Facebook’un 2019 yılının ilk çeyreğinde 2,2 milyar sahte hesabı iptal ettiği ve özellikle 1.574 AB dışında, 168 adet ise AB içinde bulunan sayfaya karşı önlem aldığı belirtildi. Twitter’ın 77 milyon spam veya sahte hesapla ilgili mücadele ettiği, Youtube’ın ise 3,39 milyon kanalı spam ve dolandırıcılık politikalarını ihlal ettiği için kaldırdığı ve 8 bin 600 kanalı da kişileri taklit ettiği gerekçesiyle kaldırdığı aktarıldı.
Demokrasiler için doğru haber almanın ve alabiliyor olmanın gerekli olduğu belirtildi.