HDP Milletvekilleri Hatimoğulları ve Peköz, poyraz, çöl sıcağı ve kuvvetli fırtına nedeniyle narenciye üretiminde yüzde 80-90’a varabilecek ürün kaybının beklendiğini belirtti.
Milletvekilleri, yaşanan mağduriyetin giderilmesi için Adana ve çevresinin afet bölgesi ilan edilmesi için Meclis’e kanun teklifi verdi.
HDP Adana Milletvekilleri Tülay Hatimoğulları Oruç ve Kemal Peköz, Adana’nın afet bölgesi ilan edilmesi için TBMM’ye Kanun Teklifi sundu. Teklifin gerekçesinde, Adana’da 15 Mayıs’ta başlayan ve 24 Mayıs’a kadar süren ve etkili olan poyraz sonrasında gelen çöl sıcağı ve kuvvetli fırtınanın narenciye meyvelerinin yüzde 95’ini yerlere dökerek çiftçileri zor duruma soktuğu belirtildi.
‘Çiftçiler ürün alamayacak, borçlarını ödeyemeyecek’
Yaşanan bu afet sebebiyle çiftçilerin mağdur olduğuna vurgu yapılan kanun teklifinde, “Çiftçiler ürün alamayacak, borçlarını ödeyemeyecek, boş kalan bahçelerinin gelecek sene için bakımlarını yapamayacak. Bu durum bahçelerde hastalıkların başlamasına sebep olacak ve bakımı yapılamayan bahçelerden bir sonraki yıl da ürün alınamayacaktır.” denildi.
‘TARSİM poyrazı afet kapsamına almamakta’
Çiftçilerin her yıl ürünleri için Ziraat Bankasından kullandıkları sübvansiyonlu kredi tutarı kadarına Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) poliçesi yaptırma zorunluluğu olduğuna işaret edilen kanun teklifinde “Fakat TARSİM poyrazı afet kapsamına almamakta ve bu yüzden çiftçilere bir destek sağlamamaktadır.” diye kaydedildi.
‘Yüzde 80-90’a varabilecek ürün kaybı bekleniyor’
Türkiye’de narenciye üretiminin üçte birinden fazlasının yapıldığı Adana’da yaşanan bu afetten dolayı yüzde 80-90’a varabilecek ürün kaybının beklendiğine vurgu yapılan kanun teklifinde, şöyle denildi:
“Yaşanacak ürün kaybından dolayı yurt dışına narenciye ihracatı yapılamaması hem Adana ekonomisine hem de Türkiye ekonomisine zarar verecektir. Tüm bunlara ek olarak Ağustos ayından başlayarak Nisan ayına kadar süren, 9 ay boyunca kesintisiz yapılan narenciye hasadında çalışan işçiler, mevsimlik tarım işçileri ve sektörün diğer çalışanları bu yıl yaşanan afet sebebiyle çalışamayacaklar ve onlar da mağdur olacaklardır.”
‘Mağduriyetin giderilmesi amacıyla afet bölgesi ilan edilmeli’
Hem üreticilerin hem mevsimlik tarım işçilerinin ve diğer çalışanların mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla verilen kanun teklifi ile Adana ili ve çevresinin afet bölgesi ilan edilmesi istendi.