CHP Milletvekili Güzelmansur’un Afrin zeytinyağlarının ne kadarının iç piyasaya sürüldüğüne dair istediği veriler “Ticari sır” denilerek açıklanmadı.
Güzelmansur, “Ticari sır” denilerek açıklanmayan verilerin aslında kaçakçılığın konusu olduğuna dikkat çekerek, “Kaçakçılık ne zamandan beri ticaret sayılıyor?” diye sordu
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur. ihraç kaydıyla Türkiye’ye getirilen Afrin zeytinyağlarının ne kadarının iç piyasaya sürüldüğüne ilişkin 23 Aralık 2019 tarihinde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması talebiyle soru önergesi verildi.
Önergede, iç piyasaya sürülen Afrin zeytinyağlarının miktarının, bunların nasıl denetlendiğinin, ihraç kaydıyla getirdiği zeytinyağını iç piyasaya süren firma sayısının ve bunlara kesilen cezaların kamuoyuna açıklanması istendi.
‘Talep edilen bilgiler ticari sır’
Bakan Pakdemir verdiği yanıtta, dış ticarete ilişkin verilerin resmi istatistik sitesi olan TÜİK’in web sayfasında yayınlandığını belirtti. Pakdemir, istenen verilere ise, “Söz konusu talep edilen bilgiler ticari sır niteliği kapsamındadır.” dedi.
‘Afrin’den 44,5 milyon dolarlık zeytinyağı getirildi’
Pakdemir’in yanıtına ilişkin açıklamada bulunan Güzelmansur, şunları kaydetti: “TÜİK 2019 Dış Ticaret verilerine göre, 2019’da, Afrin’den 44,5 milyon dolarlık zeytinyağı getirildi. Bunlar iç piyasaya sürülmemesi ve ihraç edilmesi kaydıyla yurda sokuldu. Ancak belki denetim eksikliğinden, belki göz yumulduğu için bu zeytinyağlarının önemli bir kısmı iç piyasaya sürüldü.”
Neticede yerli zeytinyağı fiyatının litre başına 3-4 TL düştüğünü belirten Güzelmansur, “Zeytinyağı üreticilerimiz maliyetine dahi zeytinyağı satamaz duruma geldi. Üretici ve tüccarlar ciddi zarar ettiler. Bu durum toplumun önemli bir kesimini etkiledi.” diye kaydetti.
‘Açıklanmayan veriler kaçakçılığın konusudur’
“Burada açıklanması istenen yasalara uygun olarak ticaret yapanlara ait bilgiler değil, kanunları çiğneyenlere, vatandaşı mağdur edenlere yönelik verilerdir.” diyen Güzelmansur, “Ticari sır” denilerek açıklanmayan verilerin aslında kaçakçılığın konusu olduğuna dikkat çekti. “Kaçakçılık ne zamandan beri ticaret sayılıyor?” diye soran Güzelmansur, bu konunun izaha muhtaç olduğunu ifade etti.