Doğaya verdiği tahribatla tanınan Cengiz Holding’in “Hayat Ağacı” isimli Youtube videosu tepki çekti. Kullanıcılar videoyu dislike yağmuruna tuttu.
Yürüttüğü enerji, maden, taş ocağı, inşaat projelerinde binlerce dönümlük arazide ağaç katliamına neden olan Cengiz Holding’in Youtube kanalında “Hayat Ağacı” isimli bir reklam videosu yayımlaması yoğun tepkiye yol açtı. Videonun altındaki “Like” sayısı 4 bin 500 iken “Dislike” sayısı 46 bin’i aştı.
SiyasiHaber’den OrhanKoç’un hazırladığı habere göre, adı kamuoyunda sık sık hükümetten aldığı ihalelerle duyulan Cengiz Holding, bu kez de YouTube’da yayımladığı reklam filmiyle gündem oldu. Yaklaşık 540 abonesi bulunan şirketin YouTube kanalındaki “Kurulduğumuz ilk günden itibaren bir ağacı şirket felsefemiz yaptık” sözlerini içeren ‘Hayat Ağacı’ isimli video, 191 binden fazla kişi tarafından görüntülendi sadece 4 bin 500 kişi videyu beğenirken ve 46 bin kişi ise “dislike” butonuna basarak tepkisini ortaya koydu. (21 Aralık, saat 19.00 itibariyle)
Hayat ağacı mı ölüm ağacı mı?
Reklam filminde, “Kuruluşumuzun üzerinden 40 yıl geçmiş olsa bile, Cengiz Holding’in kuruluş felsefesi çok daha önce 1970 yılında ortaya çıktı” notu düşülerek, “Kurulduğumuz ilk günden itibaren bir ağacı şirket felsefemiz yaptık. Cengiz Holding olarak, bugüne kadar, üstlendiğimiz her işi, her zaman memleket menfaatlerini ön planda tutarak hayata geçirdik. Her zaman bu ülkeye ve insanlarına fayda yaratacak, toplumun her katmanına dokunacak projeler geliştirerek, Türkiye’nin gurur duyacağı bir şirket olma vizyonu ile çalıştık. Bizim işimiz de gücümüz de bu memleket” denildi.
Geçmişi ağaç katliamlarıyla dolu Cengiz Holding’ altın ve bakır madeni çıkarmak için Artvin Cerattepe’de 3 bin 500 ağacı kesmişti. Kaz Dağları’nda Halilağa Köyü’nde ise yaklaşık 300 bin ağacı katleden Kanadalı şirket Alamos Gold’un 3 katı bir maden sahası bulunuyor. Ayrıca Üsküdar’da Fethi Paşa Korusu’nda Mehmet Cengiz’e ait olan Hüseyin Avni Paşa Köşkü’nün yanmasının ardından başlayan inşaat çalışmasında Cengiz İnşaat, kuruyan ağaçları kesmek için Koruma Kurulu’na başvurmuştu.
İşte Cengiz Holding’in ağaç katliamı yaptığı projeler…
Cerrattepe ağaç katliamı
Cengiz Holding altın ve bakır madeni çıkarmak için Artvin Cerattepe’de 3 bin 500 ağacı kesti. Kamuoyunda büyük tepkilere neden olan Cerrattepe’deki ağaç katliamında Cengiz Holding, 4 bin 406 hektarlık ormanlık alandan 4 milyar lira değerinde 7 milyon ton bakır rezervi çıkaracağını duyurmuştu. Cengiz Holding açıklamasında maden çalışmaları kapsamında 3 bin 500 ağacın kesileceğini itiraf etmişti.
Üsküdar Fethi Paşa korusu
Üsküdar’da Fethi Paşa Korusu’nda işadamı Mehmet Cengiz’e ait olan Hüseyin Avni Paşa Köşkü’nün yanmasının ardından başlayan inşaat çalışmasında Cengiz İnşaat, kuruyan ağaçları kesmek için Koruma Kurulu’na başvurmuştu.
Üsküdar’daki 81 dönümlük arazi üzerinde 3 bin ağacın bulunduğu Fethi Paşa Korusu’nda yer alan Hüseyin Avni Paşa Köşkü, 2002 yılında “yıkılmadan korunması gereken 1. sınıf kültür varlığı” olarak tescillendi.
2009 yılında TMSF tarafından satılığa çıkarılan koruyu ve köşkü, Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz aldı. Köşkü restore etmek için 2014 yılında Koruma Kurulu’na başvurulduğu sırada tarihi yapı çıkan yangınla küle dönmüştü.
Kaz Dağları Halilağa Bakır Madeni
Cengiz Holding Kaz Dağları’nda Çanakkale ili Bayramiç ilçesi sınırları içerisinde Truva Bakır İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan 87513 Ruhsat Nolu Sahada Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi projesini satın aldı. ÇED süreci başlayan proje için halk bilgilendirme toplantısı yapmak isteyen Cengiz Holding yetkilileri, Halilağa köylüleri ve yaşam savunucuları tarafından adeta kovulmuş, şirket toplantıyı yapamadan köyden ayrılmak zorunda kalmıştı.
Artvin Murgul’daki siyanür havuzu
Artvin’in Murgul ilçesinde Cengiz Holding’in siyanür havuzu kurmak istediği alanda çıkan yangın 2 gün boyunca söndürülememişti. Yangının Cengiz Holding’e ait maden sahasından çıktığı iddia edilmişti.
Kastamonu Küre Bakır madeni
Cengiz Holding’in Kastamonu’nun Küre ilçesi sınırlarında bulunan bakır madeni projesi de ekosisteme geri dönülmez zararlar verdi, vermeye devam ediyor.