Antalyalı üreticilerin mağduriyeti Meclis gündeminde

HDP Milletvekili Bülbül, ‘tam kapanma’ döneminde sebze-meyve halinde alımların durması nedeniyle üreticilerin yaşadığı mağduriyetine dikkat çekti.

Bülbül, Bakan Pakdemirli’ye üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için ne tür tedbirler öngördüklerini sordu.

Antalya sebze hali Fotoğraf: Arşiv/AA

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, sebze-meyve halinde alım gerçekleşmediği için üreticilerin yaşadığı mağduriyete ilişkin TBMM’ye soru önergesi verdi. Önergenin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yazılı olarak yanıtlaması talep edildi.

Önergenin gerekçesinde, yazılı ve sosyal medyada Antalya’da, sebze-meyve üreticilerinin, ürünlerini maliyetine satmaya hazır şekilde komisyonculara gitseler de alım gerçekleşmediği için yetiştirdikleri sebzeleri protesto amacıyla çöpe döktüklerine dair haberlere yer verildiği belirtildi. 

‘Sebze halleri mahsul alımını durdurdu’

Bir üreticinin, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, çöpe giden ürünleri Türkiye’den bir zincir marketin kilosunu 1 liraya almaya çalıştığı biberi 13 liraya satarak fırsatçılık yaptığını belirttiğinin aktarıldığı önergede, şöyle denildi:

“Üretici, Antalya’nın birçok ilçesinde sebze halleri mahsul alımını durdurduğunu, sadece kendi ailesinin bir haftadır satmak için sırada beklemesine karşın satamadıkları bir ton mahsulü çöpe döktüğünü, hâlâ ağaçların başında bekleyen tonlarca mahsulün olduğunu, bunun  sorumlularının  üreticiye en ufak bir destek vermeden kapıları, pazarları kapatanlar olduğunu ileri sürmektedir.”

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül Fotoğraf: MA

‘Üreticiler alacakları yüzünden çalışamaz hale geldi’

Üreticilerin üretim girdilerinin kat kat arttığı bu dönemde borçlarını kapatıp yeniden üretim gerçekleştirmesinin her geçen gün biraz daha zorlaştığına vurgu yapılan önergede, “Üreticiler alacakları için kapılarına dayanan bankalar yüzünden çalışamaz hale geldiklerini dile getirmektedirler.” denildi.

‘Tam kapanma süreci çiftçiyi daha zor duruma itti’

Plansız programsız başlatılan “tam kapanma” sürecinin çiftçiyi daha zor bir duruma ittiğine vurgu yapılan önergede, “Tam kapanmayla beraber halk pazarlarına da yasak getirilince sebze meyve hallerindeki komisyoncuların ‘Hale ürün getirmeyin’ demeye başladığını, bunun da günlük ürün toplayıp satamayan üreticileri zor durumda bıraktığı belirtilmektedir.” diye kaydedildi.

‘Halk pazarları acilen açılmalı’

Önergede, gelir elde edeceği dönemde emeğini çöpe dökmek zorunda kalan çiftçilerin çaresiz ve öfkeli olduğuna işaret edildi. Tam kapanma döneminde marketlerin açılıp halk pazarlarının kapatılması nedeniyle vatandaşların sadece zincir marketlerden alışveriş yapmaya zorlanmasının kabul edilemeyeceğine dikkat çekilen önergede, çiftçinin ürünü satmak konusunda zorluk yaşaması nedeniyle halk pazarlarının acilen açılmasının çiftçilere nefes aldıracağına işaret edildi. Önergede, şu soruların yanıtlanması istendi:

  • Antalya’da sebze-meyve üreticilerinin ürünlerini satamamalarından kaynaklanan mağduriyetlerinin giderilmesi için Bakanlığının ne tür tedbirler öngörmektedir?
  • Semt pazarlarının kapatılması dolayısıyla vatandaşların market zincirlerinden alışveriş yapmak zorunda kalması ile ilgili haksız rekabetin önlenmesine dair Bakanlığınız herhangi bir girişimde bulunacak mıdır? Eğer bulunacaksa ne tür bir önlem öngörmektedir?
  • Tam kapanma döneminde zarar eden çiftçilerimize dair Bakanlığınız herhangi bir mali destek vermeyi öngörmekte midir?
  • Ürünlerini satamayan çiftçilerin bankalara olan borçlarının yeniden yapılanması ile ilgili Bakanlığınız herhangi bir faaliyet öngörmekte midir?

Yeni1Mecra