KHK ile ihraç edilenlerin davasına bakan Av. Pınar Akdemir, OHAL Komisyonu ve idare mahkemelerinin devlet memurlarının Anayasa ve devlete sadakat yükümlülüğünü “hükümete sadakat” olarak yorumladığını söyledi.
HABER MERKEZİ – OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun görev süresi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 1 yıl daha uzatıldı. Şu ana kadar OHAL’in ret kararlarını, ret alanların mahkemelere yaptıkları başvuruları Avukat Pınar Akdemir yeni1mecra’dan İrfan Uçar’a anlattı.
OHAL Komisyonu’nun AİHM’e başvurunun önünü kapatmaya yönelik bir formül olarak ortaya konulduğunu belirten Akdemir, 126 bin 200 başvurudan 98 bin dosyada ret kararı verildiğini söyledi.
Akdemir, Türk Ceza Kanunu’nda ve Terörle Mücadele Kanunu’nda “örgüt yöneticisi”, “örgüt üyesi”, “örgüte yardım”, “örgüt propagandası” gibi fiillerin tanımlandığını ancak ihraçların dayandırıldığı “iltisak ve irtibat” kavramların hala ceza hukukunda tanımlanmadığına dikkat çekti.
OHAL Komisyonu’nun ihraç edilen kişinin ihraç edildikten sonraki fiillerini de kendisine ret gerekçesi yaptığına dikkat çeken Akdemir, “Örneğin 2016’da ihraç edilen bir kamu çalışanı, 2019’da katıldığı bir toplantı veya gösteri ret gerekçesi olabiliyor” dedi.
Pınar Akdemir, kişi hakkında daha önce açılmış ve beraatle sonuçlanmış ya da soruşturmaya gerek olmadığı yönünde kararın da “irtibat ve iltisak” için yeterli görüldüğünü belirtti.
“İhraç edilen arkadaşını ziyaret etmenin de ihraç gerekçesi yapıldığını gördük” diyen Pınar Akdemir, ret kararları ve idare mahkemelerinde açtıkları davalarda ortaya çıkan tabloyu şu şekilde özetledi:
Hükümetin mitingine gitmemek de ihraç gerekçesi
“Bir başvurucu 15 Temmuz Darbe Girişimi’nden sonra hükümetin düzenlediği Demokrasi Nöbetleri gösterilerine katılmadığı için ihraç edilmiş. Bir başka başvurucu, Türkiye’nin en büyük katliamlarından birinin yapıldığı 10 Ekim 2015 Barış ve Demokrasi Mitingi’ne katıldığı gerekçesiyle ihraç edilmiş. Üstelik bu kişi mitinge gitmek istemiş ancak hastası olduğu için mitinge bile katılmamış gibi trajik vakalar var.”
Hükümete sadakat aranıyor
Av. Pınar Akdemir, OHAL Komisyonu’ndan ret kararı alıp idare mahkemesine başvuranların davalarına bakıldığında “sadakat yükümlülüğü” arandığını söyledi. Sadakat yükümlülüğünün Devlet Memurları Kanunu’nda düzenlendiğini ancak mahkemelerin “Sadakati Anayasa ve devlete bağımlılık olarak değil hükümete sadakat olarak yorumlandığını görüyoruz” dedi.